avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Comunicarea prin publicitate a actului administrativ ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Comunicarea prin publicitate a actului administrativ fiscal

As vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema in legatura cu impozitul anual din activitati independente - mai precis cu decizia de regularizare a impozitului pe anul anterior.

Potrivit art. 44 din codul de procedura fiscala, comunicarea acestei decizii se face in urmatoarele forme:

Art. 44 - Comunicarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat. În situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal se comunică după cum urmează:

a) prin prezentarea contribuabilului la sediul organului fiscal emitent şi primirea actului administrativ fiscal de către acesta sub semnătură, data comunicării fiind data ridicării sub semnătură a actului;

b) prin remiterea, sub semnătură, a actului administrativ fiscal de către persoanele împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii, data comunicării fiind data remiterii sub semnătură a actului;

c) prin poştă, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, precum şi prin alte mijloace, cum sunt fax, e-mail, dacă se asigură transmiterea textului actului administrativ fiscal şi confirmarea primirii acestuia;

d) prin publicitate.

(3) Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. În cazul actelor administrative emise de organele fiscale prevăzute la art. 35, afişarea se face, concomitent, la sediul acestora şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective. În lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judeţean. În toate cazurile, actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului.

(4) Dispoziţiile Codului de procedură civilă privind comunicarea actelor de procedură sunt aplicabile în mod corespunzător.


Normele de aplicare nu contin nimic in legatura cu comunicarea prin afisare pe site, sau mai bine zis nu mai sunt deloc corelate cu forma actuala a CPF.

Vi se pare ok comunicarea unei decizii de regularizare prin afisare pe site? Nu ar trebui sa existe niste precizari in legatura cu ce anume se afiseaza in public (mai ales cu referire la venituri/impozite)? Nu cumva trebuie respectate anumite prevederi pentru protectia informatiilor cu caracter personal?
In plus (si foarte important), in caz de litigiu, cum va face ANAF proba datei la care a publicat pe site informatia?
(poate mai vedeti si alte probleme care imi scapa)

PS: Problema mea vine in contextul in care un consultant fiscal mi-a spus ca anumite administratii fiscale afiseaza timp de o zi pe site lista cu regularizarile datorate, dupa care socotesc termenul de plata de 60 de zile incepand cu a 15-a zi dupa afisare. Mi se pare aberant - ar trebui sa stam cu totii zilnic cu ochii pe siteul administratiei fiscale?...
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Pai nu cred ca alin. 3, ci alin. 4 al art. 44 zice asta...
Trimiterea la procedura civila face ca actele sa fie comunicate prin publicitate numai si numai daca celelalte modalitati de comunicare au esuat.
Nu cred ca un ordin poate adauga la lege, deci e clar ca trebuie sa reiasa din lege modalitatile de comunicare a actelor, iar eu cred ca reiese indeajuns de clar din alin. 4.
Ar fi culmea ca, desi exista trimitere la procedura civila, in domeniul fiscal publicitatea sa fie baza comunicarii, in contradictie cu procedura civila la care face trimitere.

Consider ca, desi are baza legala si sunt convinsa ca de poate dovedi destul de usor, este o metoda depasita si, asa cum exista o publicitate pentru imobile, pentru societati comerciale, se poate face o modalitate sigura de informare despre datoriile fiscale ale persoanelor fizice.
Indiferent ca e ultima varianta, este indeajuns de proasta incat sa nu produca niciun efect real.
danike a scris:

Ordinul 94 din 24 ianuarie 2006
anexa 2, pct. 1 : comunicarea prin publicitate se efectueaza in situatia in care actul administrativ fiscal nu a putut fi comunicat prin una dintre modalitatile de comunicare prevazute la art. 44 alin. (2) lit. a), b) si c) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

dupa parerea meacomunicarea prin publicitate este o masura de excpetie, ca urmare a imposibilitatii comunicarii prin celelalte metode.

Din paginile 3-5 ale spetei de mai jos reiese cum prin coroborarea prevederilor Cod Pr. Fiscala si Cod pr. civila se ajunge la interpretarea conform careia comunicarea prin publicitate este de ultima instanta si are caracter de exceptie, asa cum sustine si @Avlil.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
godspeed, utilizator
Interesante discutii, insa nu uitati ca traim in Romania si asta spune foarte multe:
1. Decizia pe care o emite o institutie publica are la baza declaratia pe proprie raspundere a persoanei care in mod voluntar a intocmit-o , declaratia avind caracter si de instiintare de plata. De obicei aceste decizii se comunica pe loc urmare prelucrarii datelor inscrise in declaratie, insa cum mai marii nostrii politici nu tin cont de volumul de munca in raport cu cerintele contribuabililor , se intimpla uneori ca acea "decizie " sa fie comunicata prin posta cu scrisoare recomandata de primire. De foarte multe ori , in mod intentionat sau poate nu , contribuabilii nu merg la ofociul postal sa ridice corespondenta , sau daca merg intreaba de unde vine plicul si asa pot refuza. De ce toate astea?? tocmai pentru a se preleva de prevederile legislative in sensul de a prelungi plata acelor impozite cu mai mult de 60 de zile de la comunicare. Asa-i romanul nostru.Stie ca are de plata si fuge de responsabilitate si apoi da fuga la instanta si contesta ca i s-a facut comunicarea prin publicitate pe portal ANAF. Pai daca a depus cu manuta lui declaratia , constient fiind ca va primi decizia , de ce nu merge frumusel la giseu sa solicite formularul? pai tocmai pentru a prelungi termenul de 60 de zile si a pacali statul sa se sustraga de la plata majorarilor de intirziere. Eu pe acesti contribuabili nu pot sa ii respect. Dupa ce ca un an de zile au facut ce au vrut cu banii pt ca initial au declarat venituri mult mai mici , cind vine scadenta sa plateasca se eschiveaza? Si cum oare ar dori domniile lor sa li se comunice deciziile? Si inca ceva, pe site-ul ANAF nu se publica date referitore la identitate adica CNP. si cum interogarea presupune strict introducerea acestui CNP, adica cine altcineva in afara de tine maret contribuabil sa il stie? Asta inseamna ca se respecta si datele cu caracter persoanal.
2. Comunicarea prin publicitate , daca in opinia multora nu este ortodoxa si nici nu poate suplini procedura de comunicare directa fata de contribuabil , are conditii foarte precise privind art. 44 , de asemena nu sut cumulative , dar actele care reglementeaza procedura prin publicitate spun foarte clar ca publicitatea se realizeaza dupa ce actul administrativ fiscal nu a putut fi comunicat prin una din modalitatile prevazute de art. 44 CPF. De studiat Ordinul 94/2006 mai exact instructiunile de completare ale anunturilor. A,.... si ca sa va convingeti ca anuntul nu sta pe portal dupa preferinta functionarului public, tot in ordinul 94/2006 veti vedea ca dupa 15 zile de la comunicare se intocmeste un PV pentru indeplinirea procedurii de comunicare , asa ca ar fi mai bine sa studiem si sa ne dam seama ca suntem printre putinele tari din UE care avem ce a mai mica rata de voluntariat cind vine vorba de indeplinirea sarcinilor civile ale oricarui cetatean. Ne luptam sa ne mintim pe noi prin achitarea unui onarariu oricarui avocat care rivneste dupa un ban . Vrem sa cistigam respect pe "lipsa de procedura" cind stim bine ca efectul a pornit de la noi. Noi suntem cei care am dorit sa desfasuram aceea activitate, noi am depus acte care stau la baza intocmirii ulterioare a tuturor actelor administrativ fiscale. Ne place cind mergem in tari CIVILIZATE in care institutiile statului sunt respectate, dar oare cetatenii acelor tari cum sunt? SUNT RESPONSABILI dragii mei. Au CONSTIINTA. AU RESPONSABLILITATE. Stiu ca orice cauza produce efecte. Stiu ca daca eu incerc sa pacalesc prin eschivarea ca datorita procedurii legislative trebuie sa platesc eu impozite , nu fac decit sa rid in nas celor care sunt cinstiti si platesc. Cine vrem sa ne corecteze , guvernatii sa dea legi ? pentru noi? si noi? sa ce? sa cautam sa le incalcam? Pentru asta suntem asa o tara demna de tot ridicolul ...pentru ca noi cautam vinovati , insa nu ne dam sema ca defapt aratam cu degetul in oglinda si nu ne recunostem!!! EU SUNT O PERSOANA CARE MILITEAZA PNTRU CRESTEREA NIVELULUI DE CONSTIINTA. De noi depinde sa schimbam legile!
Doamna Zaharia, mare parte din mesajul dvs este offtopic si generalizeaza cam prea mult. Haideti sa pastram discutia in limitele juridice ale subiectului.
Interesante amanuntele date, chiar nu stiam, practic, modul in care se petrec lucrurile.
As vrea ca si contribuabil constiincios insa sa inteleg de ce penalitatile sunt cumulate cu principalul pe chitanta fiscala de la AFP... si as vrea sa am dreptul de a ma folosi de lege asa cum imi convine.
Daca demersurile mele de contribuabil nu place statului, sa adauge sanctiuni.

De la amanarea de catre contribuabil si pana la executarea unor datorii deja platite de catre AFP, putem sa ne tot intindem si sa ne batem in polemici despre pe unde umbla dreptatea si cati covrigi are ea in coada...

Alte discuții în legătură

Plata facuta din cont bancar fara acceptul meu si fara decizie de executare silita bogdannuca bogdannuca banca a platit catre o primarie din contul meu curent in care pusesem bani pentru plata ratei de credit. Foarte probabil ca a fost o amenda veche, dar nu am ... (vezi toată discuția)
Actele administrative fiscale florin11111 florin11111 Buna ziua .Sunt nascut in 1987,nu am lucrat pana acum niciodata si zilele trecute am observat ca pe site-ul primariei orasului in care m-am nascut figurez ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anca voica anca voica Din ce an nu mai exista obligativitatea fiscului de a trimite deciziile de impunere la adresa contribuabilului? Daca nu am primit decizia de impunere mi se ... (vezi toată discuția)