avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drept de a conduce pe drumurile publice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drept de a conduce pe drumurile publice

Buna ziua!
In luna inanuarie, am fost prins conducand auto cu o alcolemie de 0,44 mg alcool in aerul expirat si in urma analizelor de la spital 1,44 si 1,52. Mi s-a facut dosar penal, astept sa vad ce se intampla cu dosarul meu pentru ca inca nu a ajuns la procuror de doua luni.
In baza acestei fapte am doua intrebari:
1. Dupa ce se va da o sentinta, suspendarea permisului se ia in calcul din momentul in care mi s-a luat el, adica 16 ianuarie sau din momentul declararii sentintei? Nu stiu ce sa fac. As vrea sa grabesc dar nu am cum
2. Pe toata perioada in care nu voi avea dreptul sa circul pe drumurile publice, in afara de bicicleta, trotineta ce as avea vie sa conduc? Motoscuter, masinuta gen Aixam, Chatenet, etc.
Va multumesc!
Cat timp a trecut intre depistare si prima prelevare?
bobyboy a scris:

a doua. Prima a fist 1,52. Nu mancasem nimic in ziua respectiva

Articolul 114 OUG nr. 195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentaru infracțiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) și (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;
c) abrogată;
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal.

Prevederile acestui articol sunt neclare.
Este clar ca permisul de conducere se anulează în cazul încadrării în prevederile de la literele a) și b). Conducătorul auto nu are voie să conducă niciun autovehicul care se încadrează în categoriile pentru care a fost eliberat permisul de conducere supus anulării
În cazul prevăzut la litera d) conducătorul auto nu are voie să conducă autovehicule care se încadrează în categoriile pentru care s-a interzis prin hotărâre judecătorească dreptul de a conduce. Există, cel puțin teoretic, situația în care unui conducător auto nu i s-a interzis conducerea tuturor categoriilor de vehicule. Având permisul de conducere anulat pe baza cărui document demonstrează că are dreptul de a conduce vehiculul cu care se deplasează?
ing. Ioan Ciobanu
cam 45 de minute
Se poate solicita calculul retroactiv, mergeti sa discutati cu un avocat.
Oare am nevoie de un avocat?

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre interzicearea dreptului de a conduce si anularea permisului florentin29 florentin29 Buna seara, Revin dupa ceva timp,va rog sa imi spuneti care este diferenta dintre cele 2 cazuri.Anularea permisului stiu ce presupune,dilema mea este ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis johnny8 johnny8 Buna seara, In 2018 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare si pedeapsa complementara de a nu conduce autovehicule pe o perioada de 3 ani. Cu ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ Lungu28 Lungu28 Contestatie decizie anulare permis de conducere prin amenda penala .. (vezi toată discuția)