avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul refuza legea 19/2020
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul refuza legea 19/2020

Bună ziua,

Ma aflu in urmatoarea situație: am inaintat ieri catre angajator cererea de acordare a zilelor libere pentru parinti, conform legii nr.19/2020 si declaratua pe propria raspundere din partea soțului ca nu a solicitat aceste zile ( el nu ar avea cjm sa le ceara pentru ca lucreaza la distributia de gaze ). Eu am revenit pe 3 februarie din concediu pentru createrea copilului si am fost reincadrata pe vechea functie de referent comert extern. Toate colegele mele, care au aceiasi functie de ieri lucreaza acasa. Astazi cand am ibtrebat daca eate ok cererea mea pt zile libere am primit urmatorul raspuns:" nu esti eligibila pentru leve pebtru ca functia ta iti permite sa lucrezi de acasa". Eu zic:" bun, voi lucra de acasa atunci". La care ei imi zic:" pai da, dar tu nu ai repartizati clienti ca fetele celelalte". Ce fac in situatia asta? Pot sa nu o aprobe? Adica sunt dispusa sa lucrez de acasa, ca sic elelelate colege, dar imi spun ca nu am ce sa lucrez de acasa...desi nici ele ( sunt referent pe Italia ) nu prea au de lucru de acasa avand in vedere situatia din Italia. Chiar am nevoie de aceste libere de pe 23.03 penteu ca nu mai am cu cine sa las fetele ( 8 ani si 2 ani ). Nu maderanjeaza nici sa lucrez de acasa, desi mi-ar fi mai greu. Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 9 Aprilie 2020
Legea se se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Daca indepliniti aceste conditii , atunci angajatorul trebuie sa respecte legea.
Mulțumesc pentru răspuns!
Fata de 8 ani eate in clasa a 2 a, deci prima conditie este indeplinita. Functia mea, din punctul lor de vedere permite munca de acasa, dar ei nu vor sa imi dea sa lucrez de acasa ca zic ca nu ai ce sa imi dea, dar nici sa imi acorde zilele libere. Ce pot sa fac in situatia asta? Si inca un lucru, mi-au trimis acum 10 minute cerere prin care eu solicit concediu fara plata pt zoua de vineri ( zic ei ca toti vom fi vineri in fara plata ), dar eu am stimulent de insertie. Daca eu fac aceasta cerere in care eu cer cfp, ce se intampla cu stimulentul meu dupa aceea? Mentionez ca le-am venit cu propunerea sa imi iau o zi de concediu de odihna la care am dreptul pt vineri si au zis ca nu, ca toti avem zile de concediude odihna de luat, dar s-a decis sa luam toti fara plata.

Multumes!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
gabrielle_24, utilizator
Pentru situatia cu plata stimulentului , ar trebui sa intrebati la ANPIS/Ministerul Muncii.

Decret 195/2020
Art. 37 – Prin excepție de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție, în situația pierderii locului de muncă ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.
Buna seara,

Eu si sotia lucram de acasa acum insa este foarte greu cu copilul de 2 ani. Sunt multi colegi in situatia asta dar ei nu ar renunta intrucat le-ar fi diminuat salariul. Din ce am vazut, astazi s-au adus niste completari legii 19/2020 prin care se da stimulent daca nu poti sa beneficiezi de acest drept. Totusi, noi am vrea ca macar unul din noi sa beneficieze. Lucrul de acasa chiar nu e concediu cand ai meetinguri si alte lucruri de facut, iar cel mic te solicita. Daca angajatorul ar accepta, ar putea beneficia de decontarile respective pentru unul din noi?
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Iannis12, utilizator
Poate ne postati ceva cu inteles ... nu inteleg care ar fi nelamurirea dvs.

Alte discuții în legătură

Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Lora0165 Lora0165 Buna seara, m-am întors la munca in luna martie in stimulentul de insertie. Ca urmare a ordonanței de urgență, firma si-a suspendat activitatea la ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Munteanurox Munteanurox Bună seara. As vrea sa stiu daca intru in somaj tehnic mai primesc stimulentul de insertie? Daca intru in somaj tehnic 2 luni,de exemplu, după care imi ... (vezi toată discuția)