avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sa execut o sentinta de reintegrare pe post si de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sa execut o sentinta de reintegrare pe post si de plata retroactiva a salariului indexat

Buna ziua,
Am sentinta investita cu formula executorie prin care decizia de desfacere a ctr.meu de munca , pt.absente nemotivate, a fost anulata de instanta, deoarece a fost emisa nelegal(motivele nu au fost reale si nu s-a respectat nici procedura de cercetare disciplinara prealabila).Prin aceeasi hotarare, instanta a obligat fostul angajator
-sa dispuna reintegrarea mea pe postul avut anterior,
- sa-mi plateasca drepturile banesti indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care as fi beneficiat de la data desfacerii ctr.de munca(05.06.2008) pana la reintegrarea efectiva
-sa vireze contributiile aferente catre bugetul asigurarilor sociale de stat
- sa-mi plateasca 1.500 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Pot sa comunic ITM unde fostul angajator isi are sediul sentinta investita cu o cerere sa efectueze mentiunile dispuse de instanta in cartea mea de munca?Nu ma intereseaza sa ma intorc la locul de munca(nici nu stiu daca mai functioneaza efectiv firma), dar vreau sa mi se inscrie drepturile legale in cartea de munca, insluciv radierea desfacerii disciplinare a ctr.de munca si doresc ca fostul angajator sa-mi dea banii care mi se cuvin.SI, in paralel, trebuie sa comunic sentinta investita la adresa firmei declarata la instanta si sa-i solicit punerea in executare a hotararii?
Mentionez ca nu as dori sa apelez la executor, ca nu mai am bani.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:14, 12 Decembrie 2009
Mergeti cu hotararea la sediul angajatorului si va face ceea ce instanta a dispus.
Normal ar trebui sa va prezentati la sediul societatii si sa faceti cunoscuta hotararea angajatorului (desi ar trebui sa aiba cunostinta de ea).
Avand in vedere ca s-a dispus reintegrarea dvs. ar trebui sa mergeti la servici, iar daca nu doriti sa mai continuati raporturile de munca cu angajatorul sa solicitati incetarea acestora, daca nu doriti sa va dea afara, din nou, pt absente nemotivate.
Inspectorul ITM nu are ce sa faca cu decizia tribunalului in forma pe care o aveti.

Angajatorul este cel care va emite decizia prin care sunteti reintegrata in munca cf hotararii judecatoresti, vi se platesc toate drepturile salariale de care ati fost privata si vi se achita cheltuielile de judecata.

Apoi ar trebui sa va faca dovada ca au virat contributiile aferente ptr aceasta perioada.

In fine.... cu decizia intocmita in 3 ex si semnata de angajator acesta se prezinta la ITM, obtine viza de legalitate urmand ca inspectorul sa efectueze inscrisurile in carnetul de munca (presupun ca firma tine carnetele de munca la ITM).
Trebuie sa primiti si dvs un ex original de decizie vizat de ITM.

Apoi, daca nu doriti sa mai lucrati acolo stabilit cu angajatorul formula agreata ptr incetarea raporturilor de munca - poate doreste prin acordul partilor (art. 55 lit b) din Codul muncii), sau poate doreste demisie cu perioada de preaviz (15 zile ptr functia de executie sau 30 zile ptr functia de conducere).
Acestea nu le puteti stabili decat impreuna cu angajatorul.

Daca nu va duceti la serviciu atunci angajatorul are dreptul sa va concedieze, din nou, ptr absente nemotivat. Dar de data aceasta concedierea va fi motivata.

Lasati resentimentele deoparte si folositi calea legala si corecta ptr a inceta raporturile de munca.
Mergeti la angajator si faceti o instiintare scrisa prin care solicitati executarea de indata a hotararii.Apoi , cu dovada inregistararii si hotararea judecatoreasca faceti plangere la Politie
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului , constitue infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda, conform art.277 Codul Muncii
Daca vi se anuleaza decizia de incetare a raportului de munca , atunci veti ramane in continuare angajat pana la incetarea din nou a acestor raporturi de munca.
Instanta a dispus reintegrarea, angajatorul este obligat sa va reincadreze si api trebuie sa inceteze raporturile de munca daca nu mai doriti sa lucrati la acea societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat reintegrare sxamo39_p sxamo39_p In urma unui litigiu cu angajatorul, in favoarea fostului salariat a fost dispusa anularea deciziei de concediere, a fost reintegrat si s-a dispus plata ... (vezi toată discuția)
Reintegrare efectiva anna2000 anna2000 buna ziua hotararea tribunalului anuleaza decizia de desfacere a contractului de munca, repune partile in situatia anetrioaa iar anagatorul trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Sfat reintegrare smeagull smeagull Buna ziua, Ma aflu in situatia angajatorului care are de operat reintegrarea unui angajat, in urma castigarii de catre acesta in instanta a contestatiei la ... (vezi toată discuția)