avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract ANAF retroactiv?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract ANAF retroactiv?

Am dat in chirie un teren cu contract de inchiriere incheiat in iunie 2019, neinregistrat inca la ANAF. Plata se face intr-un cont mentionat in contract. Chiriasul amana plata de 6 luni, acum vrea sa plece, deci sansele sa plateasca sunt tot mai mici.

1. Daca inregistrez contractul acum pana poimaine 25 Martie si ulterior depun plangere impotriva chiriasului, ar putea aparea probleme in timpul procesului fiindca nu am inregistrat contractul in termen de 30 zile? (formularul a aparut pe site doar in Martie, dar probabil puteam plati la ghiseu?) Nu incerc sa-mi pun ANAF-ul pe cap acum..

2. In contract scrie ca pot rezilia contractul unilateral in cazul neplatii pana pe data de 10 a lunii. Fiindca eram prieteni, am ales sa inteleg situatia cu firma care isi desfasura activitatea pe terenul inchiriat. (am gresit, stiu) Daca nu l-am dat afara la timp, poate fi si asta un motiv pentru care nu as putea avea pretentii pentru toate 6 lunile pe care mi le datoreaza?

Multumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2020
danielkhan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 21:04, 5 Aprilie 2020
Dvs ati platit la Stat impozitele aferente inchirierii?
Obligativitatea inregistrarii contractului de locatiune la ANAF, nu mai exista. Este doar o optiune (reprezinta titlu executoriu). In schimb, obligatia de a plati taxele datorate in urma obtinerii venitului, subzista.

Solutia pentru recuperarea debitului restant o reprezinta instanta de judecata (la o prima analiza). Dar daca nu ati platit la stat taxele datorate, puteti avea probleme. Trebuie analizata situatia din ambele parti.
Voi plati maine daca se poate retroactiv. Credeti ca are rost sa incep procesul in acest caz?
Incercati sa achitati. Desi nu cred ca se mai lucreaza cu publicul in perioada asta si probabil se face totul online.

Nu pot aprecia eu daca are rost sau nu. Dvs. stiti ce sume aveti de recuperat. Daca sumele sunt mari, are rost.

Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2020
Company Advising, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns! Am citit undeva ca un contract are titlu executoriu incepand de la data in care a fost inregistrat, de asta incerc sa aflu daca as putea pretinde datoria acumulata pana in luna Martie.
Da. Devine titlu executoriu. Ideea este ca odata ce va duceti la ANAF sa inregistrari contractul si nu aveti declaratia depusa si nici impozitul platit, o sa verifice si puteti avea probleme. De natura financiara: amenda, suma pe care trebuia sa o achitati, penalitati, dobanzi etc. De natura penala: evaziune fiscala.



danielkhan a scris:

Multumesc mult pentru raspuns! Am citit undeva ca un contract are titlu executoriu incepand de la data in care a fost inregistrat, de asta incerc sa aflu daca as putea pretinde datoria acumulata pana in luna Martie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias rau platnic nicudrag nicudrag Am inchiriat un apartament unei asociatii care nu mi-a platit chiria timp de 10 luni si nici nu a acceptat sa reziliem contractul prin act aditional inainte de ... (vezi toată discuția)
Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii chiriasi !!! Madxwell Madxwell Buna ziua, Am incheiat cu o persoana un contract de inchiriere imobil legal cu inregistrare profit la ANAF Ca in multe cazuri acestia nu si-au platit toate ... (vezi toată discuția)