avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu uzufruct - implicatii pentru o constructie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu uzufruct - implicatii pentru o constructie ulterioara

Buna ziua

in cazul in care copii (minori) au primit un teren prin donatie de la bunica care isi rezerva uzufruct viager, uzufruct care se transfera apoi parintilor, se vor putea obtine autorizatii de constructie, contracte pentru utilitati pe numele minorilor fara a fi nevoie de dispozitie de curator de la autoritatea tutelara. Adica este suficient acest drept de uzufruct viager pentru a intreprinde aceste actiuni.

Multumesc!
Din punctul meu de vedere nu cred ca este cazul.
Actele de dispozitie incheiate de catre minori presupun o dubla incuviintare : aceea a reprezentatului legal si aceea a autoritatii tutelare.
Insa , dreptul de uzufruct confera o simpla detentie precara .Si doar atributele de folosinta si posesie ale dreptului de proprietate .
Dispozitia , juridica si materiala ramane nudului proprietar .Acesta trebuie sa-si exprime acordul de vointa in vederea edificarii unei constructii.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
De unde reiese dubla incuviintare?

Cred ca depinde de tipul terenului, daca e curti-constructii etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte donatie catre un minor 28lacra 28lacra Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca bunicul poate efectua acte de donatie (imobil) nepotului sau, in varsta de 14 ani, doar cu incuviintarea unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Vreau sa donez o casa gabriela06072002 gabriela06072002 Oscilez intre a intocmi un act de vanzare-cumparare pt un imobil sau sa-l donez fiicei mele, pentru a nu putea fi atacata cererea de succesiune. Din cate ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil MARGARITc MARGARITc Doresc sa ma ajutati sa obtin informatii privind urmatoarea situatie: Fiica mea, acum in varsta de 11 ani a cumparat prin intermediul unui curator un imobil. ... (vezi toată discuția)