avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... risc maternal in contextul COVID-19
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

risc maternal in contextul COVID-19

Buna ziua!

Suntem un camin de batrani.
Pana acum nu a fost nicio persoana identificata cu COVID-19.
Am o salariata care este insarcinata in saptamana 7.
A primit o adeverinta de la medicul ginecolog in care se spun urmatoarele: "amenintare de avort; sarcina cu risc crescut; obezitate gr. II. pacienta nu are voie sa lucreze in mediu cu infectii (covid)

Intrebari:
1. Conform acestei adeverinte, suntem obligati sa ii gasim altceva de lucru, in conditiile in care in aceasta deverinta nu este specificat asa ceva?
2. Aveti ideea daca este vreun act normativ care spune ca daca o femeie este insarcinata nu are voie sa lucreze in medii infectioase (in contextul COVID-19)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: valentinmitrachee , utilizator 18:44, 6 Aprilie 2020
OUG 93/2003
art.9
(1) Fără a aduce atingere art. 6 și 7 din Legea nr. 319/2006, cu modificările ulterioare, în cazul în care rezultatele evaluării la care se face referire la art. 5 și 6 evidențiază un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor prevăzute la art. 2 lit. c)-e) sau o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidențiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

(2) Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale. (la 25-06-2015, Art. 9 a fost modificat de pct.

art. 10
(1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația prevăzută la art. 9 alin. (2), salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, ......
.......
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc de munca pentru angajata cu sarcina cu probleme lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua, O angajata are o sarcina cu probleme si nu mai poate veni la serviciu...asa spune ea. Mentionez ca job-ul nu presupune riscuri, doar un program ... (vezi toată discuția)
Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal refuzat de angajator IoanaPura IoanaPura Angajatorul refuza sa semneze raportul de la medicina muncii a concediului de risc maternal pe motiv ca vor veni in control cei de la DSP. Ce e de facut? (vezi toată discuția)