avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Din somaj tehnic in somaj
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Din somaj tehnic in somaj

Buna ziua,

Am fost in somaj tehnic in perioada 20.03-02.04.2020.
Astazi angajatorul ne-a anuntat (verbal, urmeaza scris) ca se inchide activitatea punctelor de lucru prin restructurare.
A motivat ca desi salariile le plateste statul, din cauza decalajului de incasare si pentru ca reteaua de puncte de lucru nu mai este rentabila, se vede in postura sa ne dea afara.

Ne-a spus ca trebuie sa alegem intre doua variante: fie alegem 2 salarii compensatorii, fie alegem sa intram in somaj (nu somajul tehnic), dar nu cumulativ cele doua variante.

Intrebari:
1) Poate angajatorul sa ne dea afara in timpul starii de urgenta ?
2). Este legal sa ne puna sa alegem intre cele 2 variante : 2 salarii compensatorii (cu semnarea unui act de vointa bilateral) sau somaj (nu somaj tehnic) prin restructurare ?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
bijou8, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 2 Aprilie 2020
Este legal, parerea mea este ca a procedat corect. Fiecare si le stie pe ale lui.
1. Legea nu interzice concedierea pe durata starii de urgenta.

2. Este o optiune ... legalitatea se pune sub semnul intrebarii cand se impune ceva .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legal desfinarea postului pe timpul starii de urgenta? factor_x factor_x Ieri am primit un preaviz de concediere de la compania mea precum postul meu se restructureaza. Se poate sa.mi spuneti daca este legal sa se faca acest lucru ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare coraina80 coraina80 urmeaza sa fiu disponibilizat in urma desfintarii de posturi si mi s-au oferit 2 variante : 1 sa plec cu incetarea contractului cu acordul partilor si sa ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Am fost in concediu crestere copil,cand m-am reintors la serviciu angajatorul mi-a zis sa-mi dau demisia,eu i-am zis sa ma bage in somaj ... (vezi toată discuția)