avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela inlocuire tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela inlocuire tutore

Buna ziua! Va solicit ajutorul in urmatoarea speta. In cadrul Asociatiei noastre de proprietari exista o persoana bolnava,majora pusa sub interdictie a carei tutore este sora ei. Din pacate in ultimii ani tutorele nu mai are grija nici de sora ei si nici de propria ei persoana, deoarece se pare ca si aceasta are probleme psihice (schizofrenie). Deci practic avem doua persoane una pusa sub interdictie si una care este tutorele celei puse sub interdictie care au nevoie de ajutor pentru a se intretine si duce o viata normala. Spun acest lucru deoarece de cativa ani casa lor este un focar de infectie, unde colcaie gandacii, viermii si sobolanii. Am anuntat Asistenta sociala, DSP-ul insa acestia nu au luat nicio masura. Am anuntat si Autoritatea Tutelara dupa ce ne-am trezit cu politisti la bloc cautand tutorele, deoarece cineva sunase la numarul de urgenta 112 anuntand faptul ca persoana pusa sub interdictie statea in carucior,afara in frig, pe o strada din oras de peste 8 ore.Astfel dupa ce mai multi proprietari au fost si au facut sesizari la sediul Autoritatii Tutelare solicitand sa rezolve problema, ne-am trezit cu o citatie de la judecatorie prin care eram anuntati ca Asociatia in calitate de petent este chemata in instanta cu cele doua persoane. Ni se solicita in citatie sa precizam cu cine sa fie inlocuit tutorele actual, de a prezenta respectiva persoana si de a depune cu privire la respectiva persoana, certificat de cazier judiciar, adeverinta medicala a acesteia din care sa rezulte starea fizica si psihica a acesteia, dovada veniturilor!!!
Practic noi membrii asociatiei trebuie sa rezolvam problema Autoritatii Tutelare, respectiv a statului roman. Cu siguranta niciun locatar nu doreste sa preia tutela, asta insemna ca in continuare cele doua persoane vor ramane fara niciun ajutor? Este sigur ca tutorele nu poate avea grija de propria persoana , daramite de persoana cu handicap, iar statul nu face nimic. Va rog sa ne ajutati si sa ne spuneti ce putem face. Nici macar nu avem acces la dosar ca sa stim cum suna actiunea. Este clar ca Autoritatea Tutelara incearca sa se spele pe maini. Va rog sa ne precizati ce prevede legea in cazurile acestea? Va multumim!
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2020
adimanea, utilizator
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 18:40, 4 Aprilie 2020
De fapt, eu cred că Autoritatea Tutelară a demarat acțiunea în instanță, ca urmare a sesizărilor făcute. Persoana în cauză mai are alte rude sau cunoștințe care ar putea să fie numite în calitate de tutore ?
Va multumesc pentru rapuns si interes! Din pacate nu are pe nimeni si nici nu exista vreo persoana care sa fie interesata sa preia tutela (vecin etc). Mai ales ca din cate am inteles legea s-a schimbat in sensul ca cel care este tutore nu primeste nicio bonificatie de la stat. Nu stiu ce putem face sa le ajutam pe aceste femei si implicit sa ne ajutam pe noi, mai ales ca tutorele nu vrea sa colaboreze cu noi si nici cu cei de la Primarie. Cu siguranta instanta o sa-i riduce tutela, insa practic nu schimba nimic. De aceea va rog sa ne spuneti ce se poate face si daca exista prevederi legale pentru aceasta situatie?Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Aprilie 2020
adimanea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luarea in tutela a unei batrane ana-maria_ene ana-maria_ene Buna ziua, as dori sa ma ajutati si pe mine intr-un caz. Am o vecina de 84 de ani care are Alzheimer. are o sora mai in varsta decat ea si nu are cum sa ... (vezi toată discuția)
Curator sau tutore? oanalumi oanalumi Buna seara, Suntem doua surori, mama a decedat, iar tatal are dementa altzaimher. Cu sora mea nu ma pot intelege, deoarece si ea are o problema psihica. ... (vezi toată discuția)
Tutore niclaus niclaus tutore:daca am domiciliul in apropierea persoanei cu handicap psihic dar sant rezident in strainatate as putea deveni tutore pentru persoana respectiva?Relatia ... (vezi toată discuția)