Puteti sa dublati peretele comun pe cheltuiala dumneavoastra, dar potrivit Codului Civil este necesar acordul vecinului pentru a realiza acea constructie sau o autorizatie din partea expertilor precum ca nu afecteaza structura de rezistenta a constructiei,acel zid.
ART. 596
Dacă zidul comun nu e în stare a purta greutatea înălţării, cel ce vrea să-l înalte e dator a-l face din întreg din temelie, cu cheltuiala sa, şi orice adaos în grosime să-l facă pe locul sau.
ART. 599
Unul din vecini nu poate găuri zidul comun, nici sa alăture sau sa sprijine pe dânsul vreo lucrare, fără consimţământul celuilalt.
În caz de împotrivire, el nu poate face aceasta fără a regula mai întâi prin experţi mijloace necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt.
Bafta.
Va multumesc pentru raspuns !
E atat de delicat acest aspect cu acordul vecinilor. Totusi daca deschid fara acordul acestui vecin, care se vede clar ca este intentionat negativ, ce urmari pot avea ? Nu il pot determina in nici un fel sa isi dea acordul ? Eu optez pe cale amiabila...... dar se pare ca nu se poate. Nu vrea si basta . Sau ar fi mai indicat sa obtin acordul inainte de a depune actele la ORC ?
Daca ramane ,, Gica contra " , va trebui sa inchid ,,pravalia", fiindca din toti numai el nu este de acord ? Nu este abuz de drept ? Adica un vecin decide ce activitate poate functiona intr-un spatiu comercial pentru construirea/ modificarea caruia si-a dat acordul la notar? #-o Repet nu e program non stop, nu se servim bauturi alcoolice !
Pot sa ii fac o notificare printr-un avocat si sa ii cer asa acordul, iar in caz de refuz sa deschid actiune in instanta impotriva lui ? Nu inteleg motivele pentru care refuza. Nu il deranjam in nici un fel . Stiu ca supararea lui e fata de proprietar. Invidia ca acesta face bani si el nu. Iar modul in care il poate sacai pe proprietar e acesta sa nu isi dea acordul . De ce sa am eu de suferit ? Nu e razboiul meu !!!
Sunt si presata de timp si in plus platesc chirie !!!!
Cu multumiri,
Dorina Gabor
daca ''gica contra'' nu isi da acordul ,nu veti primi autorizatia de functionare de la primarie.am un restaurant care se judeca de 3 ani cu vecinii tocmai pentru acest fapt.
sfatul meu este sa incercati sa va intelegeti cu el.
daca nu si nu atunci puteti deschide actiune in instanta si puteti functiona pina la definitivarea procesului
si totusi ,mergeti la primarie si va interesati de primirea acordului de functionare,daca programul este pina la ora 22 sar putea sa nu trebuiasca acordul vecinilor
Multumesc mult !!! Sa stiti ca si cei de la Oficiul Registrului Comertului pun accent pe acordul vecinilor mai ales daca e perete comun. Desi corect ar fi ca vecinul sa faca plangere doar daca e deranjat in vreun fel. Acest vecin e clar rau intentionat atata timp cat nu motiveaza clar de ce nu e de acord. Si el la randul lui poate fi client la un fast food si ar trebui sa isi puna intrebarea in ce fel deranjeaza el ca si client cand intra sa ii cumpere copilului un hamburgher. STUPID !!!!
Totusi nu se poate gasi o cale de mijloc cu acest drept al vecinilor. Mie personal mi se pare un abuz de drept atata timp cat nu ii deranjezi cu nimic.
din pacate nu exista cale de mijloc,si nimic nu poate forta ,,vecinul,, sa semneze acordul.o spun din proprie experienta
si noi am crezut ca suntem mari si tari,si am tratato pe vecina ,,gigi contra,, cu sictir
drep urmare
-am fost dati in judecata
-avem control de la garda ,primarie,protectia consumatorului,sanepid si orice alta forma de stres in fiecare saptamina
-poprire pe toate incasarile de la deschidere pina acum(si nu este o suma deloc neglijabila)pe motiv ca sunt venituri ilicite(fara acord de functionare)
cheltuieli cu avocatii etc
procesul nostru a ajuns la curtea constitutionala si nu se intrevede nici o raza de speranta.
deci abordati problema cu multa diplomatie si daca gasiti o cale de mijloc spunetimi si mie
mult succes