La sfarsitul anului 2007 o parte din impozitul pe profit a ramas nerepartizat. In anul 2008 AGA hotaraste repartizarea intregului profit la dividende. Acestea ( din 2008) au fost achitate asoc. si platit impozitul.
In dec 2009 AGA hotaraste repartizarea profitului din 2007 la dividende . Este corecta hotararea? Se poate repartiza acum profitul nerepartizat din 2007? Va multumesc!
Din formularea dvs, se intelege ca profitul anului 2007 a fost repartizat in 2008, prin hotarire aga ca dividende actionarilor! Deci in 2009 ce mai hotaraste aga cu profitul aferent anului 2007?
Scuzati pt formulare. In 2009 a fost repartizat la dividende profitul anului 2008 iar cel din 2007 a ramas nerepartizat.
In dec 2009 AGA hotaraste repartizarea profitului din 2007 la dividende. S-au ridicat dividendele si s-a platit impozitul.
Nelamurirea mea a plecat de la o discutie cu o colega care mi-a spus ca daca nu s-a repartizat profitul anului 2007 in 2008 nu mai am voie sa-l repartizez si ca va ramane in soldul ct. 117. Si ca daca pana la urma s-a intamplat in urma unui control imi va calcula majorari de la 31.12.2008 pana la plata impozitului adica dec. 2009.
Daca o parte a profitului anului 2007 nu a fost repartizat, este corect sa-l repartizati atunci cand a hotarat adunarea asociatilor.
Cred ca dvs. sunt nelamurita, in legatura cu discutia avuta, dar este vorba despre o alta speta si anume:
Atunci cand profitul se repartizeaza din start pe dividende, nu se mai poate reveni asupra acestei hotarari, iar impozitul pe dividende, chiar daca acestea nu au fost platite asociatilor sau actionarilor, trebuie achitat pana la 31.12. a anului in care au fost aprobate situatiile financiare respective.
- Art. 36 alin. (2)-(4), art. 67 alin. (1), art. 116 alin. (2) lit. c) si alin. (5), art. 117 lit. h) si art. 118 alin. (1) din Codul fiscal;
- Pct. 1002 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
- Art. I pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
- Pct. 222 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005)
Repartizare profit
Cstrut
Buna, am o nelamurire:
am profitul aferent anului 2008 nerepartizat, il pot repartiza in decembrie 2009 si plati impozitul pana in 25.01.2010?
multumesc (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.