Termenul limita prev. de art.31 alin 1 din OG 2/2001 pentru introducerea plangerii contraventionale este de 15 zile de la data inmânarii sau comunicarii acestuia, insa, potrivit prev. Decretului nr. 195/2020, termenul inccepe sa curga de la data incetarii starii de urgenta.
Instanta competenta sa solutioneze plangerea, dupa ce verifica daca aceasta a fost introdusa in termen, asculta pe cel care a facut-o si pe celelalte persoane citate, daca acestia s-au prezentat, administreaza orice alte probe prevazute de lege, necesare in vederea verificarii legalitatii si temeiniciei procesului-verbal, si hotaraste asupra sanctiunii, despagubirii stabilite, precum si asupra masurii confiscarii.
Este adevarat ca, in contextul pandemiei cu Coronavirus-COVID-19, este necesara instituirea unor masuri de prevenire si protectie, chiar si prin limitarea si interzicerea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor, insa modalitatea in care prevederile legale sunt adoptate si aplicate trebuie sa reflecte mai multa responsabilitate din partea institutiilor abilitate, pentru evitarea unor abuzuri de drept, in detrimentul cetatenilor.
Nu in ultimul rand, sa nu uitam ca scopul principal al legii este acela de prevenire si, numai in subsidiar, de sanctionare, sens in care trebuie avute in vedere, de la caz la caz, atat modalitatea in care contraventia a fost prevazuta de lege, cat si posibilitatea aplicarii unui avertisment, pentru fapte de gravitate redusa.
O seara frumoasa,
av.Stoica Ioana.