buna seara, vreau si eu un sfat, vecinul de sub mine m a reclamat ca face cainele galagie. am un teckel de 9 luni.si stiti cum sunt catelusii.. se joaca,mai latra, se mai zbenguie. vecinu mi a trimis reclamatie ca daca nu scap de el in 5 zile, imi vine amenda. pot evita amenda? sau am mai auzit ca daca o achiti nu mai are ce sa ti faca, sa ti mai dea una. este adevarat? sau ma poate da in judecata?
Daca va face reclamatie la politie, vor veni ( sau va vor chema), vor constata ca nu e cazul de amenda contraventionala pentru tulburarea linistii publice si vor pleca.
Motivul pe care il invoca vecinul e pueril si nici un politist nu o sa va amendeze, dar daca depune o plangere scrisa, ei sunt obligati sa o cerceteze ( si vor face ce am scris mai sus).
In ipoteza putin probabila in care v-ar da amenda, daca nu o platiti va figura la fisc ca datorie la stat.
Puteti sa-l abordati pe vecin sa-i spuneti ca ati discutat cu politia si v-a spus ca un catzel nu e ilegal si ca nu exista amenda anti-latrat si jucat.:)
Conform prevederilor legii 61/1991 republicata privind ordinea si linistea publica, intervalul orar in care trebuie pastrata linistea este 22.00-08.00. Daca catelul face galafie noaptea si vecinii suna politia , iar agentii de ordine constata acest lucru veti fi amendata. Si puteti fi amendata zilnic , nu este absolut nici o problema in aceasta priviinta!B-)
:offtopic: Va mut mesajul la probleme privind ordinea publica , fiindca nu este un mesaj legat de dreptul civil!:)
Si eu am o vecina care are o problema cu cainii mei (bine, ea are o problema in general cu viata mea, dar asta este alta poveste)... Mi-a trimis pana si Corpul de Control al Primariei la usa invocand ca am sapte caini care urla zi si noapte... (de fapt am 3 pechinezi care dorm de zici ca ei au inventat somnul). Au venit 2 doamne de la Primarie sa "cerceteze cazul" si dupa jumatate de ora in care au stat la usa sa asculte cum NU urla "haita" au batut politicos si mi-au adus la cunostinta motivul vizitei... Apoi s-au si jucat cu "bestiile fioroase".
O idee ar fi sa va inscrieti catelul intr-o asociatie chinologica care va poate ajuta in caz de reclamatie si eventual sa puneti si pe usa un autocolant care sa indice acest lucru (cred ca ar trebui sa existe ceva de genul "caine protejat de asociatia xxx"). Poate asa se lasa vecinul dvs de reclamatii.
Din nefericire sunt multi astfel de vecini pretutindeni...