avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces castigat cu Asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces castigat cu Asociatia de Proprietari

Buna ziua.
Am castigat un proces civil cu Asociatia de Proprietari, in urma caruia Asociatia trebuie sa ne plateasca cheltuieli de judecata, executorul judecatoresc a pus poprire pe contul asociatiei , dar acum am vazut pe lista de plata coloana de <alte cheltuieli > taxe avocat cu suma calculata pe cota parte indiviza, inclusiv pentru apartamentul meu, acele cheltuieli de judecata. Va rog sa-mi spuneti daca au facut distributia corect,pe lista de plata, daca sutem obligati sa platim si noi acele taxe?
Deși este oarecum absurd trebuie sa achitați cota respectivă.
Sunt cheltuieli făcute de asociație în folosul asociației...

Puteti incerca sa contestati cotele de întreținere ca sa vedeti ce raspuns va dau în scris.
Ati vedea si ce temei legal invoca.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este absurda pretentia asociatiie de proprietari
IN temeiul disp L nr 196/2018 contestati valoarea impusa in lista de plata in termen de 10 zile de la afisare
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda in termen de 10 zile
Buna ziua.
Doresc sa va mentionez faptul ca lista de plata nu este semnata de presedinte, prin urmare nu cred ca voi primi raspus la contestatia mea. Am depus contestatia cu confirmare de primire, pt. ca prin email nu a vrut sa-mi dea numar de inregistrare. Care este termenul legal in care poate sa-mi raspunda constatiei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pretenţia Asociaţiei este ilegală.
Totul provine de la o exprimare greşită: Proprietar X contra Asociaţia de proprietari Y.
De fapt este Proprietar X contra RESTULUI Asociaţiei de proprietari Y (adică FĂRĂ Proprietarul X).
Prima exprimare se foloseşte pentru uşurinţă de vorbire dar este geşită deoarece fiind membru al Asociaţie ar rezulta că veţi fi de ambele părţi ale procesului, adică vă daţi singur în judecată.

Sfatul meu este să îi lăsaţi în pace şi să luaţi banii de la Asociaţie.
Motivul: conform Legii (fie 230/2007 fie 196/2018) Asociaţia nu are patrimoniu deci nu aveţi ce executa.
Mai mult, ICCJ-ul a hotărât că sumele plătite de proprietari la întreţinere sunt sume cu destinaţiune specială şi, deci, nu pot fi executate.
Dacă Asociaţia nu vrea să plătească veţi pierde toţi banii, nu doar cota-parte ce vă revine după calculul lor.

Nici după ce vă luaţi banii de la ei nu merită să cereţi diferenţa deoarece se va ajunge la un alt proces şi la alte cheltuieli de judecată pe care Asociaţia nu le va mai plăti.

Baftă!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Am contestat lista de plata, iar raspunsul firmei de administare este urmatorul>
Urmatoarele creante exista din momentul preluarii administratiei de catre firma noastra:
TOTAL -14,815.59
Se spera, la acel moment dat, ca aceste sume sa se recupereze in procesul intentat.
Dovada celor mentionate, anexam Procesul Verbal de la predarea-primirea situatiei economice din momentul semnarii contractului de administrare cu firma noastra.
Din pacate procesul mentionat mai sus, a fost pierdut de catre Asociatia de Proprietari, aceasta fiind obligata sa achite suma de 8651.45 lei catre Birou Executor .Pentru aceasta suma s-a pus poprire pe contul Asociatiei si s-au retrasi banii din contul Asociatiei. Anexam extrasul de cont cu aceste popriri precum si incheierea .
Pentru a discuta si lamuri aceste aspecte s-a convocat AGA pentru data de 18.03.2020, insa din cauza starii de urgenta am fost obligati sa amanam adunarea generala.
Fondul de rulment al asociatiei este de 12,723.34 lei, suma care nu acopera cele doua minusuri (14815.59+8651.45). Pentra a nu risca sa ramanem fara utilitati ne-am simtit obligati sa includem pe listele de plata o parte din valoarea poprita, mai exact suma de 6880 lei pe listele aferente lunii martie, urmand ca dupa ridicarea starii de urgenta sa decideti in cadrul unei AGA modul de solutionare a acestei situatii.
Baza legala este sentinta judecatoreasca si cea a executorului, documente anexate.
Va rog sa ma lamuriti daca expresia <ne-am simtit obligati sa includem pe listele de plata o parte din valoarea poprita> reprezinta baza legala de intocmire a listei de plata, acest proces fiind castigat de noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea proprietarilor fara un titlu executoriu? aaddii aaddii Buna ziua! Sunt administrator la o asociatie de proprietari, care a fost data in judecata de catre CET nu pentru energia termica, ci pt penalizarile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt plecat din tara de cativa ani iar platile catre ... Ionel_1 Ionel_1 Restante Asociatia de proprietari Buna ziua, Sunt plecat din tara de cativa ani iar platile catre furnizorii de servicii pentru locuinta mea le fac ... (vezi toată discuția)
Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile asociatiei elenadrg elenadrg Buna ziua Asociatia noastra de proprietari are o datorie mai veche catre un furnizor de utilitati. Am primit o adresa de infiintare a popririi pe numele meu, ... (vezi toată discuția)