avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelămuriri concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelămuriri concediere

Bună ziua!
Vin în atenția dvs celor de pe acest site pt a ma lamuri cu privire la o situație cu care se confrunta tatăl meu zilele acestea. El a lucrat în ultimii 4 ani la o firma care se ocupa cu realizarea produselor din lemn (uși, mobila etc) pe funcția de vopsitor, calificare pe care o are el în mod oficial, cu diploma. În toți acești ani el nu și-a luat nici o zi de concediu și dacă și-a luat o zi libera a recuperat orele stand peste program mereu. Astăzi a fost chemat de către angajator care l-a informat ca începând de astăzi este în "concediu de odihna" pana pe data de 21 mai, data la care ii va da actele pentru a putea sta în șomaj,lucru care nu este deloc legal din ceea ce știu eu. În primul rand știu ca în aceasta perioada în care este declarata starea de urgenta nu au voie sa concedieze angajatorii fără motiv întemeiat (și aici nu e cazul) și în același timp nu poți fi obligat sa îți iei concediu de odihna când vrea angajatorul, puteam sa cred ca poate nu a înțeles tatăl meu bine și angajatorul i-ar fi zis ca asta este perioada de preaviz, dar el nu a semnat absolut nimic astăzi. Tot astăzi tata a luat legătura cu persoana care se ocupa cu contabilitatea firmei și plata salariilor sa o informeze ca dorește sa ii fie plătite toate zilele de concediu și sa o informeze ca nu este legal sa îl concedieze în aceasta perioada fara motiv, iar aceasta i-a răspuns ca vrea sa ii demonstreze ca nu poate sa îl dea afara și ca de unde știe ea ca nu și-a luat concediu (în condițiile în care ea se ocupa de asa ceva). După părerea mea profita de faptul ca tatăl meu are o vârstă și este om de la țară și încearcă cumva sa îl facă sa renunțe la plata acelor zile de concediu și îl constrâng sa își dea demisia ca să fie legal ptr ei,tocmai de asta doresc sa fac o adresa către ITM dar as dori câteva îndrumări despre cum sa formulez aceasta sesizare și cum sa tratez situația. Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 24 Aprilie 2020
1. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz .

2. model sesizare ITM
[ link extern ] /

SESIZARE

Subsemnatul(a)________________________________________ identificat(ă) cu B.I./ C.I. seria ____ nr.__________, CNP [_]_]_]_]_]_]_]_]_]_]_]_]_], vârsta _____ ani, domiciliat(ă) în jud. ________________, loc. ________________________, str. _________________________ nr. ____, bl. __, sc. __, et. __, ap. __, angajat(ă)/fost(ă) angajat(ă) în perioada _____________________ la __________________________________ cu sediul în loc. ________________________ str. ________________________ nr. ___, bl. ___ reprezentată prin __________________________________; la firmă nr. de telefon ________________.
Punct de lucru: _____________________________________________________________
Puncte de reper ale situării în spaţiu a sediului de firmă sau a punctului de lucru _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Număr de telefon la care pot fi contactat(ă) pentru infomaţii suplimentare ________________.
Prin prezenta vă relatez următorele:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Data:______________ Semnătura_____________________

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict munca iotza12 iotza12 cine ma ajuta sa fac o sesizare catre itm ca am lucrat un an si nu mi s-a inregistrat contractul de munca si nici nu am primit salariul pe o perioada de sapte ... (vezi toată discuția)
Probleme cu fosta sefa nadia_odagiu nadia_odagiu Speta: X a fost angajata cu CM la un magazin. Intr-o zi a fost sunata si \"rugata\" sa nu mai vina la servicu 1 saptamana, ceea ce ar fi fost considerat un fel ... (vezi toată discuția)
Termen primire decizie concediere Lary_13 Lary_13 Buna ziua! Care este termenul in care ar trebui sa primesc decizia de concediere, avand in vedere ca preavizul s-a incheiat in data de 1.06.09? (vezi toată discuția)