avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Bună ziua, as dori suportul și îndrumarea dvs.

Parintii mei au divortat încă de când aveam 3 ani, prin hotărâre judecătorească am rămas cu mama, tatăl având obligația sa-mi ofere în fiecare luna o pensie alimentara în valoare de 21% din salariul sau.

Timp de toți acești ani, el și-a îndeplinit în fiecare luna aceasta obligație, dar timp de o luna, fără a ma anunta în prealabil nu și-a continuat aceasta obligație. Ținând cont de faptul ca el mi-a dat aceasta pensia fără întârzieri, la vârsta de 18 ani nu am făcut acel "proces formal" și am lăsat-o "la liber" deoarece el a mi-a oferit acest drept al meu, in fiecare luna, pana acum.

Acum vin întrebările mele: din ce m-am documentat ca să fie încadrată ca o fapta penala trebuie sa nu acorde pensia alimentara timp de 3 luni. Menționez ca am 20 de ani și îmi continui studiile, implicit facultatea.
Ce ar trebui sa fac dacă el nu continua sa-mi acorde acest drept? Trebuie sa aștept 3 luni pana a depune la judecătorie cererea de proces?

Țin sa cred ca soluționarea procesului va dura ceva timp, din ce am citit voi primi pensia pe toate lunile din urma, dar este o problema ca am inainat acest proces la varsta 20 de ani și nu la 18 ani? As dori un avocat pentru care as vrea sa cer cheltuieli de judecata, este vreo șansă să nu le primesc?

Dacă tot am ocazia de acest proces, pentru ca nu se va rezolva pe cale amiabila, știind cu certitudine ca tatăl meu nu a îndeplinit acest procent de 21% lunar, ci unul cu mult mic din salariul lui real timp de mai mulți ani, pot cere și acest lucru avocatului? Ori este în competenta a altei persoane avizate, ce șanse am sa reușesc acest lucru, ținând vorba ca sunt mai mulți ani.
As dori orice alte completări, sfaturi și eventuale răspunsuri la întrebări mele, va mulțumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:50, 27 Aprilie 2020
din ce m-am documentat ca să fie încadrată ca o fapta penala trebuie sa nu acorde pensia alimentara timp de 3 luni.

ii faci degeaba plangere penala acum sau peste 3 luni pt ca nu exista o hotarare judecatoreasca care sa il oblige.
Dupa ce ai implinit 18 ani, hotararea isi inceteaza efectele, tatal a platit pensie ca e constient ca trebuie sa iti acorde spijit si o face fara sa fie obligat, deci nu e obligat cu o suma.
Zici ca nu ti-a dat o luna si ca a platit pana acum.. aveti o relatie bune ? L-ai sunat sa il intrebi daca e ok si de ce nu ti-a dat luna asta.. poate are la randul lui probleme.. ai vorbit cu el ?
Daca e bine sanatos si inca la munca si nu mai vrea sa te ajute, da, atunci, il poti da in judecata sa ceri sa fie obligat sa plateasca 1/4 din venitul lui.
Urmezi cursuri de zi, lucrezi undeva, ai venituri proprii ?
Daca obtii o hotarare, si nu va dori nici atunci sa platesca, poti merge la un executor sa o puna in executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara CochesLaurentiu CochesLaurentiu Bună ziua, în curând voi împlini 18 ani, părinții mei sunt despărțiți, iar după divorț s-a hotărât că eu să stau cu mama, iar tata să-mi ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara FlorinBalaban FlorinBalaban Buna ziua ,am si eu o intrebare .Tatal meu si mama mea sunt divortati de 10 ani eu am fost incredintat mamei mele iar tatal meu a trebuit sa imi plateasca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ionela77 ionela77 buna ziua. Va rog daca se poate sa ne ajutati. Va scriu in numele matusii mele care este divortata de 14 ani,din 1999, cand i-a fost incredintat si fiul spre ... (vezi toată discuția)