avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Daca am contract de munca incepand cu 01.10.2009, si in Octombrie am ramas insarcinata, pot plati asigurarile pe trei luni in urma pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil? Sau ce alte posibilitati legale as mai avea.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:27, 14 Decembrie 2009
Daca lucrati legal, cu contract individual de munca incepand cu data de 1.10.2009, nu cred ca exista aceasta posibilitate, de a plati in avans contributia la asigurari. Dar nu ar trebui sa va faceti probleme, pentru ca ati beneficia de prevederile O.U.G. nr.148/2005 tinand cont de faptul ca 9 luni de sarcina adunate cu acele 126 de zile acordate pentru concediu de sarcina si lauzie insumeaza 13 lunisi sase zile.
Chiar in spiritul si litera legii nu mai aveti ce face pentru CIC.
Dar solutii mai putin ortodoxe exista.
Ati putea discuta cu compania la care lucrati sau cu alta sa va faca un contract de munca pe perioada lipsa ( iunie - septembrie) si sa il inregistreze la ITM. Va primi un avertisment sau o amenda. Dvs platiti toate contributiile si amenda (daca este cazul). Astfel veti putea beneficia de concediu si indemnizatie.
Trebuie sa aveti un venit profesional in toate cele 12 luni anterioare nasterii.
Nu stiu daca o conventie civila/contract de prestari servicii mai poate fi inregistrat cu atatea luni intarziere si ce implica asta. Poate altcineva va poate indruma si pe directia asta, ar fi mai ieftin pentru ca pe aceste contracte se plateste doar 16% impozit pe venit si nu este necesar sa mai platiti toate celelalte contributii.
Sarcina usoara si va doresc sa gasiti o solutie!
se iau in considerare 12 luni anterioare datei nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu si indemnizatie pentru crestere copil dilema8 dilema8 As dori sa stiu daca, in situatia in care mama primeste indemnizatie pentru crestere copil, aceasta se poate intrerupe si si tatal poate primi ... (vezi toată discuția)
Poate lua cei 85% indemnizatie de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 buna ziua... Va rog sa ma ajutati... Eu nu mai lucrez si nu pot beneficia de concediul de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare indemnizatie crestere copil DrSam DrSam Buna ziua am si eu o intrebare referitor la acordarea indemnizatiei de crestere a copilului= situatia mea este urmatoarea=in perioada2004-2005 am fost angajata ... (vezi toată discuția)