avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Pensia pentru un copil este in valoare de 25 %.....,chiar daca părintele care o plătește lucrează în străinătate , iar copilul și mama se afla in Ro ?Exista condiții în care acest procent poate fi diminuat. Întreb deoarece ma tem ca acești bani nu ar fi folosiți strict in interesul copilului....,fiind vorba de aproximativ 400 de euro .
Vă mulțumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:53, 19 Mai 2020
Suma de 400 de euro este foarte mare.

asta decide un judecatorul, nu dvs pe un forum.
În plus, legiuitorul prevede clar ca prima opțiune pensia în natura.

asta iar, se analizeaza in concret si tot judecatorul va stabili cum e mai bine pt copil sa se contribuie- in natura, in bani o parte si in natura, sau doar in bani.


Exista condiții în care acest procent poate fi diminuat.

Puteti depune cerere reconventionala si cereti ca pensia sa fie de x euro, cat considerati dvs ca " ajunge" pt copil, depuneti dovezi cu cat cheltuiti, daca aveti chirie de platit de ex, adica sa probati ca suma ce va ramane e f mica, Pensia trebuie raportata si la veniturile dvs, insa si la nevoile copilului, asa ca mama ar trebui sa dovedeasca ca nevoile copilului se ridica la acest nivel, 25% de la dvs plus 25% de la ea.
Chiar daca se va fixa 400., dvs in timp, puteti cere reducerea pensiei cat mama nu poate dovedi ca cheltuie suma pt copil.. adica el in viitor, nu va face cursuri in plus, nu va face sport, nu va avea haine si in general , nu cheltuie 400 de euro pe luna si nici nu economiseste

asta decide un judecatorul, nu dvs pe un forum.

Evident ca știam acest lucru, evident ca inițiatorul topicului știa acest lucru. Am exprimat o opinie.
Suma de 400 euro ar fi suma.rezonabila pentru o pensie de intretinere in conditii rezonabile in orice stat european dezvoltat.
Nu este o suma mare.

Daca realizati venituri de 20 000 de euro sau mai mult atunci s-ar fi putut analiza daca pensia ar fi mare sau nu prin raportare la 1/4 din venituri.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
400 de euro inseamna cu 30-40% mai mare decat un salariu minim pe economie sau 60% din salariul mediu pentru copil din partea unui singur parinte. Ar putea parea mare.
Pe de alta parte, asta e o parere aruncata din balon atata timp cat nu cunoastem amanuntit situatia, cheltuielile copilului de care se uita adesea, nivelul de trai etc.
In mod normal, toti copiii din Romania ar trebui sa beneficieze de o pensie de intretinere de 400 de euro doar ca statul roman s-a dovedit incompetent in 30 de ani de a ajunge sa creasca nivelul de trai si salariul minim pe economie.Prin Nigeria cred ca 400 de euro ar fi o suma exorbitanta dar acolo muncitorul are probabil salariul de 100 de euro pe luna.
Nu se poate afirma ca un copil are dreptul de a fi pregatit pentru a ajunge la Oxford si altul sa stea la coada vacii.
La o asemenea suma eu nu cred ca ar trebui sa existe probleme daca parintele are un salariu care sa permita conform legii sa achite 400 de euro pe luna.

Insa, ar fi echitabil ca parintele sa poata executa obligatia si in natura pentru ca in caz contrar doar unul dintre parinti s-ar ocupa de cumpararea hainelor copilului si ceea ce ar cumpara celalalt ar fi o simpla donatie fara a se lua in seama.

Pentru a impaca si capra si varza ar trebui ca sa se stabileasca 200 euro in bani si 200 euro in natura pentru ca ar ajuta la intretinerea activa a relatiilor personale dintre parintele debitor si minor.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie intretinere copil Jan9001 Jan9001 Buna dimineata, Am citit in codul civil articolele care se refera la dreptul familiei dar nu cunosc practica in instanta, cum se aplica. Am nevoie de niste ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară minor stabilită în procente. cum o pot obține din venitul actual al tatălui? Anna101 Anna101 Buna seara, Va rog a-mi da niste sfaturi in ceea ce priveste pensia alimentara a unui minor. In urma cu 2 ani si jumatate in urma unei hotarari judecatoresti, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară de 7050 lei lunar, mama nu lucrează de 20 ani! tribulad tribulad Scriu pt. un verisor, care e medic. Care castiga in jur de 24 000 lei lunar , si caruia o femeie, pt. o intamplare ii cere de 15 ani de zile 25% din salar (mai ... (vezi toată discuția)