Am o problema foarte grava de rezolvat. Cand m-am nascut am fost incredintata mamei mele. Am locuit in casa lu bunica mea impreuna cu mama mea si cu alta matusa de a mea. Dar mama are in total 10 frati, si toti sunt plecati.Ei nu au contribuit cu nimic in aceasta casa, inafara de mama si matusa cu care locuiesc. acum 4 luni a decedat bunica mea. Iar eu pe 20 implinesc 14 ani si am nevoie de buletin dar nu vor sa mi-l faca, deoarece proprietarul, adica bunica mea nu mai este in viata si spune ca trebuie sa se dezbata mostenirea. dar multi dintre unchii mei sunt plecati in strainatate si nu pot sa vina, iar o procura costa 80€. Asta inseamna ca raman fara buletin? si sa presupunem ca se vor judeca toti pt mostenire: daca se imparte apartamentul in care locuim si noi nu mai avem domiciliu, mie nu-mi mai face buletin? Astept raspuns si va rog sa imi spuneti si daca ceilalti au dreptul la mostenire odata ce nu au contribuit cu nimic in aceasta casa si nu i-au acordat niciun sprijin bunicii mele cat a fost bolnava inafara de mama si matusa mea. Ajutati-ma va rog!
Mama, inainte de a pleca, sa formuleze o plangere penala impotriva tatalui pentru neplata pensiei de intretinere stabilita de instanta, daca acesta timp de 2 luni nu si-a indeplinit obligatia! Neplata pensiei de intretinere timp de 2 luni de catre debitor, se considera abandon de familie si fapta este sanctionata de legea penala!
1. Ce inseamna data in grija mamei? Parintii erau sau nu casatoriti in momentul in care te-ai nascut? Au divortat ulterior? Sau este trecuta liniuta la tata?
2. Fiind minora trebuie sa te prezinti pt buletin cu unul dintre parinti sau cu reprezentantul legal... Daca mama pleaca sa lase o procura notariala s-o reprezinte cineva in relatiile cu autoritatile... Si persoana aceea va trebui sa mearga cu tine la depunerea dosarului pentru buletin. Se poate obtine si o curatela in aceasta situatie curatorul trebuind sa mearga cu tine la buletin...
3. Intervine si problema domiciliului... Minorul are domiciliul la parintii sai sau, in cazul in care parintii au domicilii diferite, la acela dintre parinti la care locuieste statornic (in cazul tau la mama). Daca mama ta nu are acte pe casa dar tu locuiesti efectiv la adresa de pe actul de identitate al mamei, mama va da o declaratie pe propria raspundere pt. tine (anexa 14 ) declaratie care va fi verificata prin politistul de ordine publica. Politistul va veni la domiciliu si va intocmi un raport din care sa rezulte ca exista un imobil si faptul ca tu locuiesti efectiv la adresa declarata. In situatia in care dosarul contine si celelalte acte necesare ti se va face o carte de identitate. Dar daca mama are adresa pe un imobil vandut ti se va face o carte de identitate provizorie.
Nu se pune problema ca nu ti se poate face act de identitate daca nu ai acte pe casa acest aspect putand fi rezolvat cum ti-am spus mai sus (fie CI, fie Carte de identitate provizorie). Problema e ca trebuie sa fii insotita de mama sau de un reprezentant legal la depunerea dosarului...La eliberarea actului de identitate nu mai e nevoie de parinte, poti sa-ti ridici singura actul de identitate.
Sper sa fi inteles ceva din mesajul meu...
Din moment ce adolescenta a pomenit de pensie de intretinere se poate presupune ca tatal a fost obligat la plata acesteia si copila a fost incredintata spre crestere si educare mamei, dupa divort. Evident ca domiciliul este la la mama sa, cum a si scris angelina95, stand intr-o locuinta mostenita de la bunici de catre rude.
deci...parintii mei nu au fost niciodata casatoriti. Dupa ce m-am nascut tatal meu nu a vrut sa ma recunoasca, si a urmat un proces pe care mama l-a castigat. Prin urmare am fost trecuta pe numele tatalui meu si urma sa-mi plateasca o pensie alimentara. aceasta a fost micsorata si a ajuns la 50.000 (lei vechi). Mi-a platit cativa ani pensia alimentara, dupa care a incetat sa mai faca acaest lucru. Mama a facut apel pentru marirea pensiei alimentare prin care a mentionat ca nu-mi mai platise de cateva luni. A continuat sa-mi plateasca pensia in urma acestui apel, la inceput in primele luni imi platea cate 100.000 lei vechi, dupa care imi platea din ce in ce mai putin, suma ajungand tot la valoarea de 50.000 lei vechi. Dupa un timp nu mi-a mai platit nimic, in schimb am luat legatura cu el si mi-a dat 500 RON pentru vacanta si nu mi-a mai dat nimic de atunci:-/. Iar in legatura cu buletinul meu nu-i problema de procura sau ca nu are cine sa ma insoteasca , pentru ca eu raman cu matusa mea acasa, si se ocupa ea de tot. Deci sa inteleg ca mi-ar putea face buletinul si fara sa dezbata mostenirea? Dar in cazul in care unuii din unchii mei doresc sa dea in judecata , eu, mama si matusa mea care locuim permanent aici de cand ne-am nascut, avem sanse sa pierdem procesul si sa se imparta bunurile?
Dezbaterea succesiunii nu are nicio legatura cu eliberarea actului de identitate. Intai sa se dezbata succesiunea de catre toti mostenitorii de drept ai defunctilor parinti si dupa aceea fiecare va lua ceea ce i se cuvine! Daca unii vor renunta la mostenire in favoarea mamei si a matusii tale, ar fi un castig pentru ele si pentru tine.