avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Avocat?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Avocat?

Buna ziua,

Situatia e delicata.

Am fost trimisi 12 oameni de compania noastra romaneasca la munca in strainatate. La angajare ni s-a comunicat ca vom fi 2 muncitori in camera si m-am gandit ca se refera paturi separate cum ar fi logic.

Eee... uite ca n-a fost asa, ci mai rau, un singur pat matrimonial pt 2 barbati insurati si cu copii acasa.
Va dati seama ca dupa 10-12 ore de lucrat impreuna, cu toate ca te speli, tot nu e ok ca nu stii ce se poate intampla noaptea, toti avem nevoie de putina discretie, e rusinos si stanjenitor sa patesti asa ceva.

Am facut galagie, am tot comentat dar nu s-a rezolvat nimic ... ca bugetul, ca nu se gaseste, vrajeli.

Nu stiu daca acest lucru se poate lega de securitatea si sanatatea in munca cu faptul ca toti avem boli pe care le putem transmite (nu stii ce are fiecare) sau ca se poate transmite CORONA, sau cu faptul ca nu te odihnesti bine noaptea si din cauza oboselii din cauza conditiilor de cazare se poate intampla vreun accident de munca pe timp de zi.
Poate stiti voi?
Daca e posibil sa specificati si legea care prevede acest lucru.

Acum partea mai nasoala este ca intr-o noapte, colegul de pat, fara sa vrea, m-a atins la partea genitala, cum s-a intors el din somn, nu stiu exact cum, dar din instinct, dupa ce ca sunt traumatizat de aceasta situatie de dormit 2 barbati in pat, l-am plesnit cu o palma/pumn in fata - nici eu nu mai stiu cum a fost buimacit de somn.

In final ne-am impacat si ne-am continuat somnul sa fim odihniti pt inca o grea zi de munca, numai ca nu a fost deloc odihna pentru mine de cand sunt in situatia asta de dormit cu un alt barbat total strain in pat.
Deocamdata situatia din lume si domeniul in care lucrez nu prea se gaseste de munca in perioada asta asa ca va trebui sa rezist pt mine si sotia si copiii mei.

Dar am decis sa nu las lucrurile asa.

De aceea va cer dvs. parerea de ce as putea sa fac?

As putea sa-i trimit in judecata pt conditii de munca necorespunzatoare? Ar putea un avocat sa ma ajute sa facem un caz din asta si sa castigam din pricina intamplarii traumatizante ale acelei seri?
Putem cere si daune morale si in cuantum de cat?

Caut avocat pt asta.

Stie cineva care lucreaza in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca daca aceasta intamplare se poate lega de vreo lege cu care sa ma duc la ei si sa le dau in cap cu ea??

Crede cineva care lucreaza in domeniul SSM ca angajatorul meu imi pune in pericol viata prin aceasta practica? Si daca da, ce lege precizeaza asta si in ce context?

Ar putea aceasta situație sa se lege de domeniul securității și sănătății în muncă?

Precizez ca lucrez in domeniul constructiilor si lucrez la inaltime, fiind foarte periculos pt noi cateodata.

Ce credeti ca as putea sa fac companiei la care lucrez sa se invete minte? Ce păreri aveti?

Putem să si râdem pe acest subiect si sa facem caterinca dar sa găsim si solutii.

A mai pățit cineva asta?


Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2020
constantin.baesu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:13, 10 Mai 2020
Nu este clar daca ati fost trimis la munca sezoniera in strainatate printr-o firma - agent de munca temporara sau ati fost detasati de o firma cu sediul in Romania sa lucrati la o sucursala a acesteia din strainatate.
In ambele cazuri solicitati firmei care v-a trimis sa va dea un exemplar din contractul incheiat cu firma unde prestati activitate in prezent. In functie de prevederile din contract puteti sesiza in scris firma/ firmele in cauza.
Fiind trimis la munca in strainatate puteti lua legatura cu ambasada/ consulatul din tara respectiva, sa prezentati situatia si sa solicitati asistenta juridica.
Puteti sesiza in scris institutia statului care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca, respectiv institutia statului care se ocupa cu sanatatea oamenilor din tara unde lucrati in prezent.
Avocat care sa va reprezinte gasiti pe internet, in tara unde lucrati in prezent. Sunt avocati romani care presteaza in tarile respective si cunosc legile din aceste tari.
Multumesc pt raspuns!

Referitor la neclaritate!

Am fost trimis de firma la care sunt angajat pe perioada nedeterminata care are sediul in Romania si care are un contract de prestari servicii cu o companie internationala.

Contractul este intre mine si angajator, modificandu-se doar salariul de minim pe economie in Austria printr-un act aditional pt ca asa presupune legea.

Ei ne asigura cazare, transport.

Deci nu e niciunul din cele 2 cazuri mentionate de dvs.

Aceasta institutie a statului care se ocupa cu SSM se poate ocupa si de conditiile de cazare care sunt furnizate in alta tara?
Inteleg ca sunteti angajat la o firma cu sediul in Romania, posibl firma care recruteaza lucratori pentru firme din strainatate (poate fi o firma de plasare forta de munca sau cu alt profil de activitate, caz in care trebuia sa va detaseze).
Puteti sesiza ITM din judetul unde este inregistrata firma sau direct Inspectia muncii, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. In functie de raspunsul primit puteti deschide o actiune in instanta, in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire la locul de munca si periodica personal care lucreza in alta tara gabibotea gabibotea Mentinez ca suntem o socitate care are personal angajat In Romania si care trimite periodic salariati la munca in Germania. Salariatii raman angajati ai ... (vezi toată discuția)
Buna seara. accident de munca sau nu? Loredanagabriela Loredanagabriela Tatal meu, sofer pe tir, a decedat in Italia acum 2 saptamani. Era in drum spre garaj, seara la ora 9 a oprit masina sa isi faca pauza de 9 ore, si noaptea la ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini pentru angajare monica1florentina monica1florentina Buna ziua,am o nelamrire in legatura cu fisa de aptitudini si protectia muncii....pentru angajarea in strainatate ,angajatorul ma pune sa imi fac fisa de ... (vezi toată discuția)