avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj, cum?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj, cum?

Ma intereseaza care sint variantele pentru partaj.
Am inteles ca exista varianta notariala si cea "clasica" in instanta.
Daca exista si bunuri mobile si imobile, daca unul din soti a avut venituri mai mari dacat celalat pe tot parcursul casatoriei se va tine cont de acest lucru?
Partajul se face numai intre soti sau atribuie o cota din bunuri si copiilor minori?
Parintele careuia i se incredinteaza copii este avantajat la partaj?
Cel mai recent răspuns: aira , utilizator 12:39, 20 Iulie 2006
Discutiile pe partaj sunt destul de ample.
Acesta este probabil motivul pentru care nu a raspuns nimeni.
In principal, problema sta in felul urmator: fac obiectul partajului bunurile comune ale sotilor, adica bunurile dobandite in timpul casatoriei.
Nu intra in aceasta categorie bunurile primite ca mostenire de catre unul dintre soti si nici bunurile primite cu titlu de donatie de catre unul dintre ei, cu exceptia situatiei in care in contractul de donatie se prevede ca donatia este facuta in interesul ambilor soti sau in interesul copiilor acestora.
Ceea ce numesti tu partaj "notarial" este de fapt o tranzactie, care se poate face si in fata instantei de judecata. Diferenta consta in valoarea taxelor pe care partile tb sa le plateasca.
Copilul nu este obiect de mobilier, deci nu inclina balanta in "favoarea" sotului caruia ii va fi incredintat spre crestere si educare. Singurul "avantaj" este pensia alimentara care ii va fi platita copilului minor (sau majorului pana la definitivarea studiilor).
Pentru alte informatii, astept intrebari.
Si apropo, sa inteleg ca actiunea de divort a fost deja introdusa?
Am omis 2 aspecte:
1) da, se poate tine cont de diferenta de venit adusa in familie de catre soti, dar aceasta tb dovedita. Conform legii, exista prezumtia aportuli egal, respectiv 1/2 cu 1/2. Dar daca se dem ca situatia de fapt este alta, ok.
2)Copilul nu are legatura cu partajul. Partajul presupune impartirea bunurilor intre soti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj norocel_bab norocel_bab in urma unui divort celui caruia se incredinteaza copilul spre crestere si educare i-i revine cota parte m-ai mare in partajarea bunurilor comune dobindite in ... (vezi toată discuția)
Cum poate un imobil sa nu faca obiectul partajului in caz de divort? Ema_cumparator Ema_cumparator Buna ziua, Sunt casatorita de 11 ani si am impreuna cu sotul meu, doi copii minori. Pana acum noi am locuit si in strainatate o perioada si nu ne-am ... (vezi toată discuția)
Divort elisabeta11 elisabeta11 vreau sa divortez di doresc sa stiu cum se procedeaza la partaj, cum se impart bunurile?...2 masini si o casa, mentionez ca imobilul a fost al socrilor mei ... (vezi toată discuția)