avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Buna ziua! As avea nevoie urgent de un sfat! Se da următoarea situație: eu și concubinul am fost împreuna 8 ani și avem o fetița de 3 ani! 5 ani am fost și eu plecată in străinătate, acolo unde am și născut fetița, după care ne am hotărât sa ne întoarcem in țara, el sa mai rămână 1 an sa mai strângem bănuți sa ne luam casa. Acum 2 luni ne am despărțit, suna și caută copilul, pana și a găsit o alta femeie. Nu mai suna copilul, nu l mai caută, nu trimite bani, nici măcar alocația pe care o ia tot din străinătate! Eu nu muncesc, locuiesc cu părinții mei, ei ma ajuta și ma întrețin, dar din cauza ca ei lucrează, nu am cu cine sa las copilul pt a munci. Urmează sa înscriu copilul la grădinița, doar ca îmi trebuie adeverința de salariat, ceea ce eu nu am, iar el nu mi da! As vrea sa ii spun sa renunțe la custodia copilului, sa mut copilul pe numele meu, sa nu mai depind de el , se poate acest lucru ?! Poate sa se ducă la un notar in străinătate sa mi predea custodia ?? Mulțumesc !!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:06, 11 Mai 2020
Buna ziua,
Poate sa mearga la un notar si sa declara ca va permite sa luati singura hotarari privind minorul pentru maxim 3 ani.
Veti ramane ambii sa exercitati autoritatea parinteasca/
va sfatuiesc sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dumneavoastra si sa solicitati si pensia pentru minor.Daca stiti unde lucreaza 9firma si tara) veti putea solicita sa se stabileasca aceasta pensie functie de salariul de acolo.
Luati legatura cu un avocat sa va ajute.
Nu am nicio pretenție la bani, i-am spus doar sa închidă alocația acolo, sa pot depune in România! Nu vreau pensie din partea lui, vreau doar sa numai depind de el in ceea ce privește copilul cu înscrierea la grădinița/școala sau dacă plec cu ea in vacanța in străinătate sa nu îmi mai trebuiască procura de la el. Mulțumesc frumos pt răspuns!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveți voie legal sa renunțați dumneavoastră la pensia copilului. E dreptul lui nu al dumneavoastră ca să dispuneți de el cum aveți chef. Mai ales ca probabil știți locul de munca, cereți pensia corecta pentru copil.
Nu exista o astfel de declarație.
Adică exista, dar în România nu va ajuta.
Autoritatea părintească nu este transmisibilă și nici nu se poate renunta la ea. Ca dvs să aveți custodie totală, trebuie ca tatăl să fie decăzut din drepturile părintești. Iar asta se poate face numai in instanta, cu niste dovezi solide și un comportament grav vizavi de minor.
Va poate face o procură prin care să vă imputerniceasca pentru lucruri concrete (înscrierea la școală/gradinita, ridicarea alocației, etc), însă pentru a ieși din țară cu minorul, la fel o sa iesiti numai cu acordul lui.
Dacă nu vi-l da, din nou, va puteti adresa instanței pentru suplinirea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie unica giulya93 giulya93 buna seaara sunt in proces cu fostul concubin pentru custodia copilului de 3 ani.se poate sa obtin custodie unica sau comuna ?adica daca tatal este un betiv si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua stau in concubinaj de 11 ani si am o fetita de 10 ani ... Fernanda2021 Fernanda2021 Buna ziua stau in concubinaj de 11 ani si am o fetita de 10 ani eu lucrez dar concubinul meu nu lucreaza si este alcoolic si agreziv.Ce sanse as avea sa castig ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am un copil de 2 ani și 6 luni dintr-o relație ... Andrap98 Andrap98 Buna ziua ! Am un copil de 2 ani dintr-o relație de concubinaj. Relația a fost si cu bune și cu rele pana am făcut certificatul copilului .. după s-a ... (vezi toată discuția)