Buna ziua,
as dori sa aflu cat trebuie sa platesc taxa de timbru judiciar ,pentru ca intentionez sa deschid actiune de partaj.Bunurile comune sunt o casa care valoreaza in jur de 50000 euro si un teren intravilan care este evaluat in jur de 60000 euro.In prezent eu si cei doi copii ai mei nu locuim in casa (bun dobandit in timpul casatoriei prin act vanzare cumparare) iar fostul sot nu le plateste pensie alimentara.In cazul in care nu dispun de banii necesari pentru a ma angaja in procesul de partaj (pentru ca mi s-a spus ca trebuie sa platesc taxa la valoarea bunurilor)ce trebuie sa fac ,sa renunt pur si simplu la bunuri?Pot deschide partaj si fara a plati taxa? Pot cere prin instanta sa o plateasca fostul sot tinand cont ca el e privatizat, practic se foloseste singur de bunurile comune si nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copiilor? Nu a platit pensia alimentara din noiembrie 2008 si nici cheltuielile de judecata ale divortului desi a fost obligat prin hotarare judecatoreasca.
Va multumesc pentru atentie.Sarbatori fericite!!
Taxa de timbru pentru actiunea de partaj este (in conformitate cu prev. legii 267 / 2009) 3% din valoarea masei partajabile.
In situatia in care nu puteti obtine posesia bunurilor ce va apartin in cota de 1/2 (ca prezumtie legala) eu va sfatuiesc sa uzati de ele cat timp sunt in coproprietate devalmasa (pana la partaj) si astfel puteti comunica si cadea de acord cu fostul sot sa platiti fiecare jumatate din taxa. De asemenea, puteti solicita in instanta plata cheltuielilor de judecata (in care intra si taxa de timbru), iar instanta va va acorda acea jumatate. Daca nu aveti de loc bani (ceea ce este f.posibil in actuala situatie, incercati sa va imprumutati sau sa-l determinati sa plateasca).
Sub aspectul pensiei de intretinere, daca aceasta a fost stabilita de instanta printr-o hotarare definitiva iar sotul nu o plateste mai mult de 2 luni consecutiv, atunci faveti o plangere la politie pentru infractiunea prevazuta de art.305 lit.c) C.pen. (abandonul de familie).
buna ziua .
puteti evalua imobilul la o suma de 10000 ron si platiti taxa de timbru la aceasta valoare . daca paratul va contesta valoarea declarata, va trebui sa platiti diferenta la termenul stabilit de instanta .
daca solicitati plata cheltuielilor de judecata ocazionate de acest proces, instanta il poate obliga pe parat sa va restituie jumatate din cheltuielile suportate .
referitor la pensia de intretinere, puteti sa faceti plangere penala pt. savarsirea infractiunii de abandon de familie .
sau, puteti sa va prezentati la un executor judecatoresc cu hotararea j., in vederea instituirii popririi pe salariul fostului sot.
Buna ziua,
multumesc mult pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.
Nu ma pot folosi de bunurile personale pentru ca in prezent fostul sot si amanta lui locuiesc impreuna in casa (amantata a fost motivul divortului si a adus-o in casa imediat dupa plecarea mea si a copiilor) si ar insemna sa provoc scandal iar eu si copiii avem nevoie de liniste.
Deci cei 3% sunt aplicabili la intreaga valoare a masei partajabile sau doar la 50% care este cota care mi se cuvine?
Daca evaluez bunurile la o valoare mai mica decat cea reala nu exista riscul ca el sa ma despagubeasca si eu sa fiu in pierdere?
Bunurile care sunt zestre din partea tatalui meu sunt considerate bunuri care urmeaza a fi impartite?
Cat dureaza procesul de partaj daca fostul sot nu vrea sa colaboreze?
El este intr-o perioada de negatie totala considera ca totul i se cuvine lui si considera ca nu e obligat sa plateasca pensie alimentara.Practic trebuie sa il dau in judecata pentru a recupera ceva din munca mea de 15 ani (timp in care am lucrat deci am adus venituri in casa) pentru ca atat a durat casnicia.
Referitor la pensia alimentara ar trebui sa plateasca 90ron minim pe economie dar are societate si functioneaza foarte bine.Firma a fost deschisa in perioada cand inca eram casatoriti dar e doar pe numele lui Se considera si aceasta bun comun, deci partajabil?
Inca odata multumesc pentru atentie si pentru sfaturi.Numai bine!!!
Proces partaj help
raluca32
Buna ziua.
Am o problema legata de doua imobile pe care le detin impreuna cu fostul sot. Fostul sot a facut imprumut bancar pe timpul cand eram casatoriti a ... (vezi toată discuția)