avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intre frati

Se da urmatoarea situatie:
Tatal are un copil din prima casatorie, acesta a divortat. S-a recasatorit si a facut alt copil. Nu a tinut legatura deloc cu sotia sau copilul din prima casatorie. In timpul celei de a doua casatorii si-a cumparat casa si a investit in ea sau in alte bunuri impreuna cu sotia, dar casa este doar pe numele sau.
Tatal s-a imbolnavit de cancer (boala fiind galopanta). Cu cateva luni inainte sa decedeze s-au pregatit actele la notar pentru a trece toate bunurile pe numele copilului 2 (din casatoria a doua). Insa acesta a devenit incoerent si nu a mai putut semna actele.
Acum dupa deces copilul din prima casatorie doreste sa isi ia partea din mostenire de pe urma tatalui.
Sotia inca traieste alaturi de copil, iar copilul 1 doreste sa isi ia partea desi nu a contribuit cu nimic, nici el, nici familia lui in tot ce s-a investit.

Ce se poate face in aceasta situatie ca, copilul 1 sa nu primeasca nimic sau o parte infima in caz ca exista vreo lege legat de dreptul sau.

(acesta a si declarat verbal ca isi uraste tatal din tot sufletul, dar isi vrea partea daca tot se poate, niste bani nu strica)

Scuze daca nu am fost foarte coerent pentru a evidentia situatia, nu am cunostinte despre domeniul legal.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:56, 12 Mai 2020
Ambii copii au drepturi egale la mostenire, nici copilul 2 nu a contribuit cu nimic la sporirea averii.
Mostenirea nu are legatura cu contributia.
Deci partea tatalui va fi mostenita de sotia supravietuitoare 1/4, iar copiii impart egal, 3/4.
pare ca tatal nu a avut bunuri proprii, asa ca jumatate din bunuri ii apartin sotiei, iar in mare succesorala intra doar jumatate din avere, aceasta jumatate se imparte cum v-am zis, 1/4 ia sotia si 3/4 imparititi egal. Pe scurt ca sa va fie usor sa ii calculati partea, evaluati tot ce aveau parintii, impartiti la 16 si inmultiti cu 3, aia e cota in bani ce i se cuvine fratelui, faceti-i o oferta .
Si mai usor, ar fi aproape 19% din tot ce au avut parintii impreuna.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Mai sunt bucati de teren in alte sate sau diverse bunuri precum masini, insa copilul 1 nu stie de ele. Acesta primeste de la primarie tot ce este inregistrat sau cum i se aduc la cunostinta despre acestea? Se poate ajunge si la intelegere in sensul ca iti dau x suma ca sa nu te atingi de casa, iar de restu negociem noi in viitor? Daca nu este o persoana amiabila sau refuza oferta facuta si se duce in instanta in ce consta asta mai exact? De exemplu casa cu gradina sau o masina cum se imparte? (poate suna absurda intrebarea dar se taie casa sau masina? casa inteleg ca imparti terenul, dar masina?)
lucrurile care nu se pot imparti in natura, fie se vand si se impart banii, fie se atribuie cui le vrea si se plateste sulta pt e egala loturile.
Aveti de impartit o casa, o masina si un teren.. se expertizeaza, se afla valoarea fiecaruia, dvspastrati casa si celalalt terenul si masina, ca ex.
pt ce nu stie, nu se dezbate succesiunea, dar nici dvs nu le puteti vinde sau ceva pana nu se suplimenteaza certificatul de mostenitor.. adica o sa umblat dupa el sau mostenitorii lui cand va va fi lumea mai draga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire care a fost dobandita dupa decesul autorului? jiulian jiulian Buna ziua,defunctul GHE.din anul 1987 are mostenitori doi fii ALEX si CORNEL,mentionez ca ALEX decedeaza in 1993,dupa care sotia lui GHE.in anul ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)