avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor asistent
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor asistent

Buna ziua la toata lumea...am si eu o intrebare daca se poate raspunde.
Daca intr un proces eu sunt martor colateral (nu am participat la o anumita intamplare.ci doar la alegerea dintre mai multzi suspecti pe cel vinovat de catre inculpat)...si am semnat o declaratie prin care sustin ce s a intamplat...si apoi la primu proces cand sunt chemat in instanta sustin ca doresc sa mi retrag declaratia pentru a nu fii implicat intr un proces care nu are legatura cu mine...si datorita faptului ca atunci au existat anumite motive ce m au impiedicat sa mi aduc aminte faza si ce am semnat atunci...e posibil sa ma ancheteze si pe mine cu marturie mincinoasa,desi doresc retragerea declaratiei? desi eu chiar nu mi aduc aminte ceea ce s a intamplat..sunt diverse motive la mijloc...Va multumesc daca mi puteti raspunde.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:18, 18 Decembrie 2009
Si parerea mea este ca se poate interpreta ca fiind o incercare de ascundere a adevarului. Iar acest lucru s-ar putea datora mai multor motive: fie cineva v-a ,,convins" sava retrageti marturia, fie va temeti de ceva...daca va temeti de cineva, exista posibilitatea ascunderii identitatii artorilor. discutati cu organele de ancheta. Daca insa doriti sa va eschivati....s-ar putea sa se interpreteze in sens negativ si sa se nasca unele repercursiuni asupra dvs. Mai meditati si vedeti ce anume se intampla.
Dvs. sunteti martor asistent. Putin probabil ca veti fi chemat in instanta dar, daca ar fi asa, atunci nu puteti sa mintiti sa spuneti ca nu ati fost de fata.
Practic marturia dvs. nu atesta faptul ca s-a savarsit o fapta penala ci numai faptul ca s-a actionat procedural in cazul respectiv.
Cu alte cuvinte nu s-a savarsit un abuz de catre organele de urmarire penala.
Imi cer scuze,daca intuitia ma inseala,dar cred ca exista unele presiuni sau amenintari ale familiei sau apartinatorulilor inculpatului.De aici,cred ca rezulta atitudinea,cel putin "rezervata" a martorului.Incerc sa nu cred ca alta este motivatia
In mare ideea e ca atunci cand am fost rugat sa particip la chestia asta era dimineata..eu toata noaptea facusem alergari, eram obosit si mai ales tata era pe moarte si psihic nu aveam chef de nimic..si m am lasat influentat sa intru in sectie..Dupa cateva luni nu mi am mai adus aminte decat foarte vag ce se intamplase atunci chiar uitasem de proces...si de asta m am gandit ca n are rost sa fiu implicat in ceva ce nu am legatura si nici nu mi aduc aminte mai nimic.
Indiferent de situatie,faptul ca ati asistat la recunoasterea unui infractor din gru si ca trebuie sa depuneti marturie,va incumba doua responsabilitati,cea a prezentarii in fata organului de stat care v-a solicitat si cea de a spune adevarul.
Incercati sa vi le asumati pentru a nu avea ulterior regrete ,intrucat pentru neprezentare exista mandat de aducere si amenda,iar pentru ascunderea adevarului,exista sanctiunea penala pre. de art.260 c.pen.
Pana la urma,indiferent prin ce ati trecut,situatie pentru care aveti toata compasiunea mea, dvs.sunteti aici singurul dvs/"judecator" care va decide ce are de facut

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la declaratie de martor florin 71 florin 71 Buna ziua, as vrea un răspuns din partea dvs. in urmatoarea problema. Am fost citat ca martor intr-un proces civil privind legalitatea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Martor in proces penal iza_ciontos iza_ciontos am depus marturie intr-un proces penal in 2010 despre o intamplare din 2008 (reglare de conturi), acum sunt citata la proces dupa atatia ani nu-mi mai amintesc ... (vezi toată discuția)
Pot sa schimb declaratia facuta daca inca nu am depus marturie? margs margs Buna seara! As avea nevoie de cateva sfaturi din partea dumneavoastra. In urma cu cateva luni a avut loc un incident in apropierea casei mele. A avut ... (vezi toată discuția)