avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare pensie alimentara neplatita

Buna ziua,

Se face poate ceva in cazul unul parinte care nu a platit pensie alimentara din anul 1997 de la pronuntarea divortului? Mentionez ca la vremea respectiva un copil minor avea 13 ani si altul 15 ani.

Pentru clarificare, niciodata nu a fost actionat in instanta parintele respectiv, desi decizia judecatoreasca impunea in urma divortului ca parintele (tatal) sa plateasca pensie alimentara mamei pt cei 2 minori.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:55, 16 Mai 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bine ca nu ati așteptat să iasă copii(minori la acel moment)i la pensie ca sa întrebați.Nu se poate face nimic din pacate exista un termen de prescripție de 3 ani în civil dè ex în anul.2000 puteati sa cereți pt anul 97.samdNu poate sa fie vorba nici despre o infracțiune de abandon de familie după atâția ani.Chiar sunt curios dvs sunteti unul dintre copii ,sunteti partenerul care chiar după 2o și de ani ar vrea sa se răzbune pe ex etc.Sincer e fabuloasă intrebarea dvs după atâția ani.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2020
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Sunt unul din copiii minori la acel moment ai parintelui pt care judecatorul a stabilit custodia si tot restul, in conformitate cu legea.

Sunteti malitios in presupuneri, nu este cazul sa faceti afirmatii tendentioase, intrucat nu va onoreaza profesia. Cum nu ma onoreaza nici pe mine aceasta presupunere fata de domnia voastra.

Curiozitatea mea se referea la modul in care Statul Roman se asigura ca drepturile copilului sunt respectate in 2020 gandind si retroactiv. Nu ma asteptam sa se fi imbunatatit semnificativ legislatia si din pacate in 1997, avand 13 ani, nu am avut cum sa stiu ce se poate face.

Va multumesc insa pentru raspuns. Nu doresc sa va acaparez minutele din inceputul de weekend pe acest forum.

O zi buna!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au trecut 23 de ani de la hotarare, nici daca omora pe careva, nu mai era nimic de facut..
Nu aveati ce face la vremea aia, ca erati copil, mama dvs trebuie sa se ocupe de drepturile dvs. La vremea aia, culmea e ca statul se ocupa, poprirea se infiinta din oficiu, spre deosebire de acum, asa ca daca tatal avea un contract de munca, a ramas in tara, a fost executat silit. Daca nu s-a intamplat asta, poate tatal nu muncea la vremea aia, apoi nu s-a mai ocupat nimeni sa il urmareasca, statul poate ca face ceva daca i se cere, mama era reprezentatul vostru legal.
E oarecum firesc sa starniti astfel de reactii, au trecut totusi 23 de ani, intre timp ati devenit majora, puteati ca atunci sa va cereti drepturile, pt 3 ani din urma si pt viitor daca ati urmat cursurile unei scoli de zi. Au trecut inca 18 ani de cand ati devenit majora, ciudat sa intrebati de pensie alimentara cum ii zicea.. acum la 36 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2020
gi-jane2, moderator
Stiu forte bine cati ani au trecut de la acea hotarare: 13 + 23 = 36 de ani. Si scaderea fiind o operatie la fel de utila in acest caz: 36 - 13 = 23 de ani.

Ma pricep si eu la aritmetica pura, mentionez doar (fara urma de snobism) ca am terminat studiile universitare si masterat in domeniul "Computer Science" (studii efectuate in 2 tari, printre care Romania, la universitati prestigioase, nu orice mizerie, si cu rezultate de top) . Presupun ca am facut mai multe studii si mai aprofundate in toate formele de matematica decat multi utilizatori care opineaza malitios pe acest forum (indiscutabil util), prin urmare nu este cazul sa mi se calculeze si scrie in clar cati ani au trecut.

La vremea respectiva tatal era angajat la propria firma, cu venit nedeclarat/neefectuat/pierderi pe firma etc. - o modalitate foarte confortabila de a deghiza imposibilitatea neplatei pensiei alimentare si a taxelor la stat. Imi este foarte clar ca parintele in custodia caruia au ramas copiii trebuia sa se ocupe sa le sustina drepturile, o chestiune de logica de altfel.

Ce ma intereseaza pe mine, este PRINCIPIAL ce se poate face in acest caz - gen o adeverinta cu stipularea clara: "nu s-a platit niciodata" , pentru ca intre timp au intervenit schimbari si complicatii care necesita clarificari principiale. Principiile, cum presupun deja, nu se regasesc in "filozofia" acestui forum, daca nu fac si parte din litera legii.

Nimic nu este fabulos (ca sa citez din primul comentariu), cat timp este principial. Ceva elementar...

Atentie la gramatica, stimabila, altfel "Like"-ul pt comentariu nu il meritati deloc. Un comentariu submediocru, ca apreciere.

O zi buna!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma pricep si eu la aritmetica pura
,
nu aveam de unde sa stiu stimabila, , nu parea din mesajul initial ca realizati cati ani au trecut de la data hotararii.

Imi este foarte clar ca parintele in custodia caruia au ramas copiii trebuia sa se ocupe sa le sustina drepturile, o chestiune de logica de altfel.

daca va e clar, de ce intrebati, sau la logica nu mai stati asa de bine ?
Pt ca m-am uitat pe ce ati mai scris, am constatat ca nici memoria nu va ajuta.

Doamna, nu gramatica mea e importanta, nu pt like v-am raspuns, ci pt a afla de pe forum ce voiati sa stiti .. ca PRINCIPIAL, legal, moral sau oricum vreti sa priviti subiectul asta , nu aveti ce face in privinta pensiei pe care parintele nu a platit-o , nu conteaza de ce.. ca s-a fofilat, ca nu a avut.. ca nu a vrut.. nu conteaza, nu a platit pensia si asa ramane, ati avut ghinion sa aveti un tata iresponsabil si o mama pe care nu a interesat-o acest aspect - poate de aici sunteti mai frustrata, asa..,

Ce ma intereseaza pe mine, este PRINCIPIAL ce se poate face in acest caz - gen o adeverinta cu stipularea clara: "nu s-a platit niciodata"

"Adeverinta" , puteti lua si de la mama si de la tata- daca sunt in viata si vor sa va dea, un fel de declaratie-- unul ca nu a dat, altul ca nu a primit, daca va incalzeste cu ceva.
Decat sa va uitati la pensie in trecut, util va era sa fi intrebat de chestii cu care va confruntati in prezent, daca e cazul.

pentru ca intre timp au intervenit schimbari si complicatii care necesita clarificari principiale.

Un comentariu submediocru, ca apreciere.

Aprecierea dvs nu conteaza pentru mine, pe viitor puteti sa va pastrati parerile pentru dvs,
Puteti folosi butonul " raporteaza abuz"
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Drepturi Bisogno Bisogno Buna ziua,am problema cu tatal meu care nea abandonat cand aveam varsta de 6 ani a plecat pur si simplu,noi cum ca am fost 2 frati nea incredintat mamei ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire cu frate infiat lilimurgoci lilimurgoci buna ziua. cum ar trebui sa procedez? in urma cu 23 ani mama si tata l-au dat spre infiere pe fratele meu, in varsta de 14 ani la acea vreme, surorii mamei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Costel Topliceanu Costel Topliceanu Buna ziua ,părinti mei au divorțat în anul 2010 ,tatăl meu în toti ani acestea ar fii trebuit sa îmi plătească pensia alimentara însă el nu a ... (vezi toată discuția)