avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de informare servicii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de informare servicii

Buna ziua,
De curand am achizitionat o garsoniera intr-un complex rezidential pentru care, la semnare, dezvoltatorul a incercat sa impuna o plata pentru servicii de paza.
Nefiind de acord, am nuantat subiectul, mentionand in contract ca ma angajez sa platesc pana la infiintarea asociatiei de proprietari.
Acum au dat blocul in folosinta si pentru el s-a aderat la asociatia de proprietari constituita pentru alte blocuri din complex.
Suma de plata aferenta serviciilor de paza apare pe lista de datorii lunare si am solicitat informatii despre serviciile oferite si posibilitatea de a consulta contractul in baza caruia de se desfasoara aceasta activitate.
Din pacate nu mi s-a raspuns.
Va rog sa ma ajutati:
In primul rand, este legal sa ne “afilieze” la alta asociatie?
In a doilea rand, este legal sa nu ni se permita consultarea contractelor sau sa nu ni se dea detalii privind serviciile pentru care ni se solicita plati? Este vreo lege care sa imi permita sa refuz plata in lipsa acestor informatii?
O alta intrebare: care sunt conditiile pe care sa le indeplineasca o firma pentru a asigura servicii de paza?
Din cate am inteles, acum se achita catre dezvoltator care am un paznic intr-o ghereta si 2 bariere. Dar nu vad camere in bloc sau alte elemente care imi confere siguranta...
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 07:14, 19 Mai 2020
Va multumesc pentru ajutor.
Nu se pune problema ca ati spune prostii, numai ca nefiind de specialitate imi este greu sa “deslusesc” toate chichitele unei legi si sa inteleg toti pasii pe care sa ii urmez.

latka a scris:

Ca sa nu credeti ca va spun prostii:
"Articolul 28 (1)Proprietarii din condominiu au dreptul sa fie informati in legatura cu toate aspectele ce privesc activitatea asociatiei, sa solicite in scris si sa primeasca copii dupa orice document al acesteia. Proprietarii care solicita copii dupa documentele asociatiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora."
[ link extern ]


La intrebarea privind baza legala a “afilierii” am primit de la avocatul dezvoltatorului urmatorul raspuns:
“ Baza legală prin care s-a făcut demersul afilierii blocurilor la asociația existentă îl reprezintă art. 17 alin (8) din Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor care prevede faptul că „ Acordul de asociere şi statutul asociaţiei de proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele asociaţiei de proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la judecătoria în a cărei rază teritorială se află condominiul.””
Eu inteleg ca acest articol se refera mai degraba la un flux de documente nicidecum la o justificare a unei actiuni, insa nu am studii juridice.
Aveti dreptate. Practic, blocul in care locuiti ar fi avut doua optiuni:
1. Infiintarea asociatiei de proprietari pe acel bloc.
2. Inscrierea individuala in asociatia deja existenta :
Art. 17
(7)Inscrierea ulterioara in asociatie a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea proprietarilor in vederea constituirii asociatiei de proprietari sau care au dobandit calitatea de proprietari ulterior adunarii de constituire, dupa caz, se face la cererea scrisa a acestora, prin semnarea unui act aditional la acordul de asociere. Prin grija presedintelui asociatiei de proprietari, actele aditionale se ataseaza dosarului de infiintare a asociatiei, se pastreaza la sediul asociatiei si se prezinta compartimentelor de specialitate din cadrul primariei, la solicitarea acestora.

Ceilalti locatari din blocul dvs. cum au procedat ?
Ceilalti proprietari au acceptat tacit situatia.
Atunci, daca doriti sa va "luptati" in continuare, veti avea nevoie de sprijinul unui avocat. Mai ales daca ceilalti locatari din blocul dvs. nu au nici un chef sa schimbe siyuatia. Cel putin de a va constitui in asociatie separata de proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partile comune ansambluri rezidentiale Pucker1991 Pucker1991 Se da urmatoarea speta. Complex rezidential cu administrari diferite. Sunt montate delimitatoare de viteza, camere, garduri, bariere pe spatiile comune ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc intr-un complex de 2 blocuri si nu avem asociatie ... MihaelaElenaD22 MihaelaElenaD22 Buna ziua! Locuiesc intr-un complex de 2 blocuri si nu avem asociatie de proprietari iar \"intretinerea\" este stransa de un vecin care ii tine evidenta pe un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va scriu legat de 2 imobile finalizate anul acesta, ... DeeDee999 DeeDee999 Buna ziua, Va scriu legat de 2 imobile finalizate anul acesta, primul este deja locuit, al doilea inca nu, suntem proprietari care inca asteptam semnarea ... (vezi toată discuția)