O declaratie data in fata notarului este valabila in instanta in cazul in care declarantul a decedat sau judecatorul ia in consideratie numai daca cel care o da jura pe biblie in fata lui?
Daca am o declaratie data in fata notarului de fata cu doi martori si declarantul nu mai traieste, ii pot chema pe cei doi martori in instanta sa confirme sub juramant verdicitatea declaratiei? Adica, daca reusesc sa ma fac inteles, judecatorul imi va admite acei martori si le va lua marturia in considerare?
Va multumesc anticipat pentru timpul si atentia acordate
Declarația făcută în fata notarului este un act autentic care este valabil încheiat. În situația în care una dintre părți invoca ca aceasta ar fi falsa, trebuie sa se demareze procedura înscrierii în fals și sa fie sesizate organele de urmărire penala. Însă foarte rar se întâmplă acest lucru.
Aceasta declarație constituie proba cu înscrisuri, iar în conformitate cu Codul de procedura civila, ceea ce cuprinde un înscris nu poate fi dovedit prin martori. Prin urmare, proba cu martori nu va fi admisibila în fata instantei, dar proba cu inscrisul reprezentat de declarația notariala, va fi.
Astfel, nu aveți de ce sa va faceți griji, instanta de judecata va lua act de cele menționate în respectiva declarație, fără sa mai fie necesara proba cu martori pentru a se dovedi cele înscrise în acea declarație.
Declarația respectiva o folositi in cadrul probei cu înscrisuri,eventual se va corobora cu alte probe ce urmeaza sa fie administrate,interogatoriu,înscrisuri,martori.E greu de spus ce se va întâmpla și ce probe va considera judecătorul ca sunt utile ,concludente și pertinente pt a fi administrate fără să știm ce obiect are dosarul,ce vreti dvs sa dovediți etc.In mod normal declaratia unui martor se face în fața instanței dar în cazul dvs aveti variantele explicate anterior.Daca vreti sa va maximizati sansele va angajați avocat daca vreti sa faceti economie va asumati și eventuale riscuri.
Declaratia data in fata notarului nu are valoare decat in procesele de dreptul familiei, procese in care legea are o implicare destul.de.redusa.Cu alte cuvinte, nu in baza legii ajuta o declaratie notariala ci prin coroborarea mai multor probe si imprejurari de fapt.
Strict procedural, declaratia martorului data la notar nu are valoare de declaratie de martor.
Insa, daca avocatul este foarte abil si o leaga si de alte mijloace de proba din procesul civil poate ajunge sa fie utila si sa produca anumite efecte juridice care sa ajute partea la proces si sa obtina castig de cauza.
Pentru a avea in vedere efectele declaratiei pe proprie raspundere(declaratie autentica, notariala, data sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii ) , precizati continutul ei.
Unele declaratii pe proprie raspundere pot fi folosite in cadrul probe cu inscrisuri, insa nu produc efecte juridice, asemeni unor hotarari juridice.