avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea 544
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea 544

Salutari!
Administrez un grup si o pagina pe facebook in care prezint situatia localitatii in care ma aflu si ma intrebam daca pot sa ma consider "jurnalist" pentru a putea solicita informatii de la institutiile publice. Doresc sa fac acest lucru pentru ca termenele de raspuns sunt mult mai scurte si pentru a informa membrii grupului si paginii mele cat mai repede. M-am saturat ca cititorii mei sa ma intrebe anumite chestii, iar eu sa solicit aceste informatii si sa astept 30 de zile pentru a primi un raspuns din partea Primariei, iar uneori cand informatia este prea "periculoasa" sa primesc un plic gol.

Daca ce propun eu nu este posibil si nu ma pot numi "jurnalist" sau "mijloc de informare in masa", desi peste 60% din populatia localitatii imi citesc postarile, cum pot "fenta" aceasta lege?

PS. Sorry, dar nu am stiut in ce forum sa postez acest topic
Cel mai recent răspuns: Andr@ , utilizator 14:36, 23 Mai 2020
conform COR: "jurnaliștii/ziariștii se ocupa cu cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace media"
mai intai trebuie sa fiti profesionist: pagina de FB/ grupul sunt gratuite sau cu plata?
Este gratuit, scopul grupui este de a informa cetatenii de ce se intampla prin localitate. De exemplu: Primarul a fost condamnat la inchisoare cu suspendare si vreau sa stiu cand acest o sa fie demis conform OUG 57 art. 160.

Pe langa grup, ma gandeam sa fac si un site prin care sa comunic informatiile pe care le obtin.
Adrian Dimitriu a scris:

conform COR: "jurnaliștii/ziariștii se ocupa cu cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și altor mijloace media"
mai intai trebuie sa fiti profesionist: pagina de FB/ grupul sunt gratuite sau cu plata?

a fi profesionist inseamna in primul rand sa va castigati traiul din activitatea pe care o desfasurati. iar daca nu sunteti salariat la o publicatie, sa aveti si cheltuieli profesionale, si sociale (CAS, CASS, etc).
Mă tem că nu vă încadrați în definiția legală a jurnalismului, ci doar în cea în sens foarte larg.

Soluția ar fi să activați sub o formă juridică, de preferat SRL (care vă izolează de răspunderea personală în caz că sunteți dat în judecată în scop șicanator) și nu PFA (deoarece răspundeți cu tot patrimoniul personal, plus că necesită diplomă sau calificare în domeniu). Adică vă faceți un ziar. Căutați codul CAEN potrivit...

Dacă aveți o așa mare audiență în localitate sigur se va găsi vreun contabil care să vă țină gratis sau ieftin contabilitatea, pentru că aceasta este de fapt cea mai mare cheltuială. În rest, veți avea un SRL fără activitate care nu consumă alte resurse.

Ca să vă apărați de represalii, tot software-ul folosit va trebui să fie cu licență, deoarece primarul/primăria vă pot trimite controale și face sesizări atunci când îi veți călca cu adevărat pe nervi. Folosiți Linux și soluții open source, precum LibreOffice.

Baftă!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2020
Andr@, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legal sau nu la infiintarea unui ziar cultural local danielbox4 danielbox4 Buna ziua. Suntem un grup de tineri fara experienta jurnalistica care vrem sa infintam un ziar local cu tematica culturala si informare comunala. Daca ... (vezi toată discuția)
Ce raspundere am daca am distribuit un articol al unui cotidian intr-un grup de facebook si o pagina de facebook al caror administrator sunt? Laurentiu9 Laurentiu9 Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. Sunt administratorul unui grup de facebook de peste 8000 de persoane in care postez aproape zilnic stirile ... (vezi toată discuția)
Poate exista un ong care să realizeze case pentru membrii săi? Andr@ Andr@ Poate fi înființat un ONG care, printre altele, să realizeze efectiv și case pentru membrii săi? Scopul și obiective statutare ale asociației ar fi ... (vezi toată discuția)