Bună ziua,
In ipoteza în care aplecați la încheierea testamentului în fata notarului, prezenta celor doi martori nu este obligatorie, decizia fiind lasata la latitudinea notarului și a testatorului. Totuși, cu titlu de excepție, Codul Civil - art. 1045 - prevedere și anumite situații în care prezenta martorilor este obligatorie: “(1) În cazul acelora care, din pricina infirmităţii, a bolii sau din orice alte cauze, nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va face menţiune despre această împrejurare în încheierea pe care o întocmeşte, menţiunea astfel făcută ţinând loc de semnătură. Menţiunea va fi citită testatorului de către notar, în prezenţa a 2 martori, această formalitate suplinind absenţa semnăturii testatorului. (2) Declaraţia de voinţă a surdului, mutului sau surdomutului, ştiutori de carte, se va da în scris în faţa notarului public, prin înscrierea de către parte, înaintea semnăturii, a menţiunii „consimt la prezentul act, pe care l-am citit”. (3) Dacă surdul, mutul sau surdomutul este, din orice motiv, în imposibilitate de a scrie, declaraţia de voinţă se va lua prin interpret, dispoziţiile alin. (1) aplicându-se în mod corespunzător. “
Așadar, dacă alegeți sa aveți 2 martori, v-aș recomanda sa nu alegeți beneficiarul/beneficiarii directi au moștenirii întrucât situația poate deveni delicata ulterior.
Ar fi indicat sa fiți însoțit de o persoana cu experienta, imparțiala și care sa va îndrume obiectiv..
ursulici a scris:
Buna ziua, am citit si eu pe net ca trebuie sa ai doi martori daca faci un testament la notar. Poate fi unul dintre martori beneficiarul principal al testamentului, de exemplu sotia mea? Se accepta grade de rudenie pentru acesti martori, de exemplu sa vin cu soacra ca martor? Este nevoie ca martorii sa fie "de gasit" sau in viata la momentul succesiunii sau daca este atacata in instanta? Trebuie sa cunosc personal acesti martori, sa fie prieteni sau nu conteaza? De exemplu, am vazut situatii cand notarul roaga vreuna dintre secretarele acestuia sa fie martor la vreo tranzactie imobiliara. Poate fi un martor necunoscut OK si pentru testament?