avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum aflu ce mostenesc inainte de a intreprinde actiuni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum aflu ce mostenesc inainte de a intreprinde actiuni legate de succesiune?

Buna ziua!

Dupa ce bunica mea a murit, bunicul meu a locuit aproximativ 14 ani singur in satul lor. Tatal meu (singurul lor mostenitor) nu a facut succesiunea dupa bunica si, in ceea ce-l priveste pe bunicul, l-a vizitat rar si afla informatii despre sanatatea lui prin intermediul vecinilor (discutii telefonice) si nu discutand personal cu el - din doua motive:
- pe de-o parte din cauza distantei mari dintre localitati (iar tata nu avea nici masina, nici posibilitati financiare pentru a face drumul frecvent)
- pe de alta parte din cauza relatiilor nu tocmai cordiale.
Spre sfarsitul acestei perioade de 14 ani, bunicul meu a imbatranit si a considerat ca nu se mai poate descurca singur, ca are nevoie de cineva sa il ingrijeasca. Nu era in relatii prea bune cu cei din sat, astfel ca a apelat la singura femeie (mai tanara ca el cu vreo 15-20 de ani - nu stiu exact) care a fost dispusa sa il ingrijeasca cat de cat. Din cate stiu eu, nu a facut vreun contract de intretinere - insa sunt multe lucruri pe care nu le stiu. (Cred ca vreo 2-3 ani a durat aceasta "relatie". Insa nici asta nu stiu sigur. O sa explic mai jos de ce.)

In urma decesului tatalui meu, am avut ocazia sa aflam ce fel de femeie este aceasta: profitand de batranetea bunicului meu, de faptul ca nu mai vedea sa citeasca (decat litere foarte mari) si ca oricum ii era greu sa inteleaga ce ar fi citit (chestiuni juridice) fara ca cineva sa ii explice, profitand si de faptul ca el avea nevoie de ajutorul ei, l-a facut sa semneze o imputernicire prin care el (bunicul) declara ca tatal meu nu ar fi avut sotie si copii si ca, prin urmare el (bunicul) ar fi singurul mostenitor al fiului sau. In felul acesta, femeia respectiva, inainte sa apucam noi sa ne "trezim" a vandut deja o parte din pamantul agricol ce apartinea tatalui meu (noi inca nu facusem succesiunea). Ba mai mult, asa cum va puteti da seama, ne-a impiedicat acest lucru si pe noi sa facem succesiunea pe apartamentul tatalui meu. Ma rog, pana la urma am fost la sat si l-am adus pe bunicul la noi si am rezolvat amiabil problema succesiuni, in sensul ca i-a fost anulat lui certificatul de mostenitor si am fost declarati noi (eu, fratele meu si mama noastra) mostenitorii legali ai tatalui nostru. De asemenea, bunicul a anulat imputernicirea respectiva data femeii care (zice-se) il ingrijea.

De atunci, bunicul a ramas la noi (nu s-a mai intors la sat), hotarand ca femeia aceea nu este in masura sa il ingrijeasca (cu atat mai mult cu cat am aflat - din spusele bunicului - ca nici ingrijirea lui nu era ok (dar, saracul, se multumea cu atat, caci altfel ar fi primit si mai putin), ba chiar zicea el ca l-ar fi si batut o data (cel putin). Asadar, bunicul a ramas cu mine si cu mama, iar fratele venea adesea sa ne ajute cu ingrijirea lui (spalat, tuns, barbierit, etc.) A mai trait doi ani, timp in care starea lui mentala s-a deteriorat mult (a fost diagnosticat cu dementa) - de aceea ziceam ca nu pot sa stiu prea multe despre ce a trait el la sat, pentru ca, desi il intrebam pentru a face conversatie cu el, pur si simplu nu mai traia in realitate (nu intelegea, de exemplu, ca e posibil ca femeia aceea sa ii fi vandut tot si nu puteai sa pui vreo baza pe ceea ce spunea el). A decedat in urma cu doua luni.

Acum, eu si fratele meu ne punem intrebarea daca sa facem sau nu succesiunea dupa el. Ne e teama de ce invarteli o fi facut femeia aceea si de faptul ca o fi creat datorii (prin vanzari ilegale, de exemplu), ca poate bunicul i-a mai semnat si alte imputerniciri despre care noi nu am aflat inca si ca e posibil sa fi intreprins actiuni pentru care bunicul meu ar fi putut fi tras la raspundere financiar, daca ar mai fi in viata. Stim ca o succesiune presupune mostenirea atat a bunurilor, cat si a datoriilor. Pe de-o parte habar nu avem ce bunuri avea bunicul (avem doar un titlu de proprietate pentru terenul pe care e casa; insa legat de terenurile agricole, nu avem nicio hartie si, cum mult timp nu am avut legatura cu el, nu avem habar ce terenuri agricole ar putea sa aiba). Pe de alta parte, nu stim ce datorii am putea mostenii (ma gandesc ca una dintre datorii ar putea fi, de exemplu, sa il dezpagubim pe omul acela caruia femeia, imputernicita de bunicul, i-a vandut terenul tatalui nostru - deci defapt al nostru -, teren pe care ulterior, omul nu a mai putut sa il treaca pe numele lui, pentru ca intre timp noi am apucat sa rezolvam succesiunea; dar si altele asemanatoare pe care nu le stim in acest moment). Situatia acelui teren e momentan "in coada de peste". Noi am facut succesiunea pe apartament si suntem legal mostenitorii tatalui meu, deci bunicul nu avea dreptul sa vanda terenul (de aceea cumparatorul nu il poate trece pe el), insa noi nu am reusit sa mai ajungem in zona pentru a ne ocupa de a trece si pamantul pe noi - e departe si presupune costuri de timp si bani pe care nu ni le-am permis. Precizez de asemenea ca banii dati de cumparatori au ajuns la (si doar la) femeia respectiva. Bunicul si noi nu am vazut niciun ban.

Intrebarea mea este, asadar: cum putem afla ce proprietati a mai avut efectiv bunicul in momentul mortii si ce datorii am putea mostenii de la el? Cum putem afla care este situatia in asa fel incat sa ne decidem daca acceptam sau nu succesiunea - inainte de a face ceva in sensul demararii succesiunii?

Multumesc anticipat. (In caz ca nu am reusit sa explic destul de bine situatia, astept intrebari si voi da mai multe detalii. Multumesc.)
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
andravenache, utilizator
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 15:13, 2 Iunie 2020
Buna ziua,
Il puteti intreba pe bunicul dvs. daca ce a semnat a semnat in fata unui notar sau doar asa...
Puteti merge la un notar cu dansul, preferabil cel din sat, sa vada daca exista vreo imputernicire autentica notariala semnata de dumnealui.
Si sfatul meu ar fi sa apelati la un avocat, poate fi vb. si de acte ce intra in domeniul penalului ( inselaciune...), va poate explica mai bine avocatul dupa ce discuta cu bunicul dvs. si vede actele...
Puteti merge si la primarie si verifica ce bunuri exista pe ROL-ul dumnealui.
Si la o banca pentru a vedea daca figureaza cu vreun credit, datorie...
Buna ziua,
Siongurele acte crare ar fi fosst valabile erau cele semnate in fata unui notar.
Intrebati la Camera notarilor publici judeteana sau la notarul din zona.
Dezbateti succesiunea si veti vedea ce a facut respectiva.
Oricum actele sunt lovite de nulitate absoluta si daca a ,,vandut" ceva, sa dea banii inapoi, actele fiind semnate de ea nu de cineva din familia dumneavoastra.
Angajati un avocat care sa va sprijine.
Puteti sa mergeti si la DITL (taxe si impozite locale) sa vedeti ce este pe numele bunicului si pentru ce trebuie platit impozit. solicitati de acolo un istoric de rol cu evidentierea vanzarilor din ultimii 15 ani, sa zicem.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2020
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Buna ziua, Ionut.Ion!

Stiu ca postarea mea este destul de lunga - insa am incercat sa scriu cat mai detailat (cat mai clar) care e situatia, in speranta unor raspunsuri care sa ne poata ajuta. Probabil, insa, ca fiind asa lunga postarea, oamenii nu o citesc cu atentie ...

Am scris in postare ca:
- bunicul meu a murit acum doua luni (deci nu mai am cum sa il intreb)
- chiar daca ar fi trait, nu ar fi fost capabil sa mai imi raspunda la intrebari (suferea de dementa senila si era in lumea lui)

La primarie, cum pot verifica, va rog frumos? Stiti, tinand cont de discutiile pe care le-am avut cu vecinii si cu doamna de la primarie acum doi ani cand am fost sa il luam pe bunicul la noi, mi-e teama ca nu pot avea incredere in cei de la primarie sa imi spuna adevarul. Mi-e teama ca sunt "amici" cu femeia care l-a "ingrijit" pe bunicul - caci am inteles ca ar avea "pile" inclusiv la DNA si ca ar fi inselat pe mai multi fara sa pateasca nimic. De aceea, as dori sa stiu care este calea oficiala prin care pot sa intreb (in scris, cu inregistrarea cererii, cu raspuns in scris, oficial - astfel incat daca sunt mintita sa am dovada minciunii lor si sa ii pot da in judecata, de exemplu). Trimit un mail la primarie? Sau o scrisoare recomandata mai bine? Exista vreo cerere tip sau intreb pur si simplu: "va rog sa imi spuneti ce bunuri are bunicul meu pe ROL"? (Sincera sa fiu nici nu stiu ce este "ROL") Nu am mai avut de-a face cu o situatie de genul si nimeni din familie nu se astepta ca tata sa moara inaintea bunicului - asa ca e complicat sa nu stii ce poti mosteni (bunuri si/sau datorii) ...

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2020
andravenache, utilizator
Buna ziua, domnul av. Gabriel Klein Kiritescu!

Daca dezbat succesiunea, asta inseamna ca o accept, nu? Dar eu as vrea sa stiu ce accept mai intai.

Si chiar daca ar fi sa accept, banuiesc ca trebuie sa duc niste acte de proprietate - dar eu nu am acte (pt. ca defapt nici nu stiu ce proprietati a mai avut).

O sa incerc sfatul dvs. referitor la DITL. Multumesc.

As angaja cu drag un avocat, insa nu ne permitem. Nici veniturile noastre nu sunt mari, nici bunicul nu cred ca ne-a lasat vreo mostenire asa de mare (e posibil ca daca angajam avocat, dupa ce rezolvam totul, sa zicem ca mai si mostenim ceva - dupa ce vindem acel ceva, sa mai trebuiasca sa mai scoatem bani din buzunar pentru a plati avocatul). Mostenirea, chiar daca e, nu e mare (nu e valoroasa). Insa eu si fratele meu nu suntem genul de oameni carora le place sa lase lucrurile ne-rezolvate. Daca putem si daca depinde de noi, vrem sa punem lucrurile in ordine. Daca e sa mai trecem ceva pe numele nostru, sa trecem, daca nu ... sa stim macar care e situatia.

Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! situatia este astfel: - tatal meu a murit in 2016. ... andravenache andravenache Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); ... (vezi toată discuția)
-bunicii mei sunt decedați ... simulete simulete Bună ziua! Avem următoarea speță : -bunicii mei sunt decedați și au avut în proprietate următoarele : doua terenuri cu construcții(casa) plus trei ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate fara succesiune raduflorentin97 raduflorentin97 Buna ziua, Am si eu o situatie destul de delicata, la care v-as ruga sa-mi raspundeti pentru ca nu stiu cum ar trebui sa procedez si anume: In urma cu 8 ani ... (vezi toată discuția)