Buna ziua!
Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).
In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?
Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?
Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns:
andravenache , utilizator
11:50, 20 August 2020