avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai aveti mai multe variante:
1. Sa contactati un avocat si sa solicitati pe cale judecatoreasca anularea certificatului de mostenitor, sa clarificati procedura succesorala in mod corect, dupa care sa refaceti acel contract de vanzare, legal, la notar.
2. Sa contactati un avocat si sa perfectati vanzarea pe cale judecatoreasca.
3. Bunicul l-a mostenit pe tata. Acum dezbateti succesiunea dupa bunic. Practic, sub o forma sau alta, bunurile tatalui, indirect in final o sa ajunga tot la dvs. Doar ca mama iese din calcul.
In momentul de fata, acea hartie de mana nu are nicio valoare. Nu este act de proprietate, in baza acestuia, terenul nu poate fi vandut mai departe, nu poate fi intabulat la Cartea Funciara, nimic. In cel mai bun caz, poate fi folosit ca proba in instanta, cu valoare de antecontract.
Nu mizati pe faptul ca bunicul nu stia ce semneaza. In general, barbatii varstnici si singuri au o slabiciune pentru femeile mai tinere care "ii ingrijesc".
La notariat, procura a fost intocmita pe baza cererii scrise a solicitantului, in speta a bunicului. Iar niciun notar nu face procuri de vanzare cu persoane inconstiente sau "pe campii", oricat de simpatica ar fi fost doamna.
Imi pare ca si bunicul a vrut.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns, insa ... fie nu m-am exprimat eu destul de clar, fie a fost prea lung mesajul meu si l-ati citit pe sarite si de aceea nu ati inteles ca certificatul de mostenitor e acum pe numele nostru (al meu, al fratelui meu si al mamei mele), NU pe numele bunicului. Deci nu asta e problema. Atat doar ca nu am dezbatut succesiunea si pentru acel teren. (Dar atunci cand accepti succesiunea dupa o persoana decedata, automat accepti tot ceea ce este de mostenit de la acel om. Mai trebui intreprinse doar formele birocratice si achitate taxele notariale - iar asta, in mod normal, putem face oricand, chiar si dupa 10-20 de ani, tot noi ramanem mostenitori, chiar daca terenul ar fi inca pe numele tatalui.)

Intrebarea am pus-o in ideea in care ... noi nu suntem bogati si speram sa existe si alte optiuni decat sa apelez la instanta.

Mie mi s-a spus ca si vanzarea cu acte de mana are valoare in anumite conditii. Sincera sa fiu, nu ma pricep, dar banuiesc ca omul nu a dat banii doar asa pe o hartiuta semnata pe marginea strazii, fara sa isi ia anumite masuri de asigurare ca va intra in posesia terenului. (Merg pe ideea ca nu era cunostinta respectivei - despre care se pare ca se stie in sat ca are obiceiuri infractionale, atat ea, cat si familia ei.)

Referitor la bunicul, in ceea ce ma priveste sunt convinsa ca nici macar nu avea capacitatea sa inteleaga ce este aceea o imputernicire, d-apoi sa mai si semneze de buna voie. In orice caz, nu are importanta ce cred eu, ideea era ce ar crede un judecator (in cazul in care am fi nevoiti sa ajungem in instanta ...) De exemplu, imi spunea o cunostinta ca ar exista o lege (sau poate o fi doar recomandare, nu stiu) cum ca persoanelor peste 80 de ani sa li se ceara certificat care sa ateste ca au discernamant inainte sa poata semna acte notariale ....

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am inteles ca:
S-a dezbătut succesiunea după tatăl dvs, și în mod....fraudulos, dvs, fratele și mama nu ati fost declarați.
Cum tata nu mai avea frați, iar bunica era decedata, l-a mostenit in totalitate bunicul dvs, în calitate de tata (ascendent privilegiat).
Ulterior, bunicul -unicul moștenitor ii face acelei doamne o procură prin care o imputerniceste sa vândă ce a moștenit de la tatăl dvs. Inclusiv acel teren.
Doamna vinde cu act de mână, încasează banii, cumpărătorul poseda și acum terenul, bunicul intre timp a decedat și dvs ati ramas la acelasi stadiu.
Care certificat de moștenitor e pe numele dvs?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) Procura a fost facuta inainte ca bunicul sa obtina certificatul de mostenitor. (Altfel, femeia nu avea cum sa intreprinda aceasta actiune.)

2) Dupa ce am aflat, existau doua solutii ca sa il mostenim pe tata:
- Sa il dam pe bunicul in judecata, instanta sa constate marturia mincinoasa a celor doi martori si sa ii anuleze certificatul de mostenitor bunicului, iar apoi noi sa putem obtine certificatele noastre.
- Sau, sa rezolvam amiabil: sa vina bunicul impreuna cu noi la notar, sa dea o declaratie prin care accepta ca sa i se anuleze certuficatul de mostenitor, iar apoi noi sa obtinem certificatele noastre.

Am ales a doua varianta. Acum doi ani.

Prin urmare, rezumat cronologic:
- Bunicul a semnat procura.
- Bunicul a obtinut CM.
- Femeia a vandut terenul cu acte de mana.
- Noi am aflat de CM al bunicului.
- Bunicul si-a anulat CM (nu mai mosteneste nimic de la tata).
- Noi am obtinut CM dupa tata. (Ca si cum bunicul nu ar fi avut niciodata CM)
- Actele de vanzare a terenului au ramas semnate, omul (din spusele lui) cu banii dati, tranzactia nu a mai putut fi dusa pana la capat (finalizata la notar, omul sa-si treaca terenul pe numele lui, etc.)
- Dupa doi ani, bunicul a murit.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt cam siderata de varianta doi.
Certificatele de moștenitor se anulează in instanta. Avem un fals în inscrisuri și în declarații și rezolvam totul amiabil printr-o "declarație de renunțare la act". Ștergem totul și o luam de la capat.
Nu am auzit in viata mea asa ceva. Sunt tare curioasă de continutul declarației.
În sfârșit...
Păi in atare situatie in care dvs aveti un certificat de moștenitor după tata, întocmiti documentația cadastrala și perfectati contractul de vânzare cumpărare la notar, cu cetățeanul respectiv.
Dacă terenul nu a fost inclus în certificatul de mostenitor, adresati-va aceluiasi birou notarial si solicitati un supliment. Iar ulterior, vindeți.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)