avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
Stimata @andravenache, nu sunt jurist , prin urmare nu-mi dau cu parerea in legatura cu problema dvs. Vreau sa va spun doar ca in registrul de evidenta a populatiei nu este inregistrata decat nasterea persoanei , casatoria, eventualul divort , eventuala recasatorire , nimic altceva. Ceea ce ziceti dvs. ca ar putea verifica notarul - daca si-ar asuma mai multa munca - ar fi arborele genealogic al unei familii , desigur , pornind de la o anume data . Asta nu se gaseste in nici o evidenta a statului . Am trecut nu demult prin situatia in care a trebuit sa dovedesc ca sunt fiica mamei mele decedate , fiind nascuta in prima ei casatorie. Neavand sentinta ei de divort sau vreo copie a certificatului de casatorie cu tatal meu , nu vreti sa stiti prin ce cautari pe la diverse institutii am trecut. Iar la primaria comunei unde s-a nascut nu figura prima ei casatorie, doar divortul si casatoria a doua , si nici faptul ca a ramas vaduva cu 10 ani in urma , sau daca si cati copii a avut. Probabil ca va fi mai usor cu introducerea cnp-urilor, dar asta nu s-a intamplat decat in 1996, daca bine imi amintesc .
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
CHKa, utilizator
@CHKa Cum ziceam, nici eu nu sunt specialista si nu cunosc multe lucruri. Daca spuneti ca v-ati confruntat cu aceasta problema, va cred. (In paranteza fie spus, eu ziceam ca cineva de la biroul de evidenta populatiei ar putea sa se ocupe cu aceasta cercetare, iar notarul sa solicite raportul). Inteleg insa ca, cel putin, poate verifica daca era casatorit la data decesului (in cazul nostru era suficient pentru ca bunicul sa fie nevoit sa o citeze pe mama la dezbaterea succesiuni, iar mama, evident, ar fi spus ca tata are si doi copii; problema ar fi fost rezolvata). (Insa notarului nu i se cere sa faca asta, deci nu are de ce sa faca asta, deci, nu are o vina.) Pe de alta parte, cand te duci sa iti recunosti copiii la starea civila, nu cred ca ar fi asa de complicat ca informatia (ca ai un copil) sa fie trecuta si in "dosarul" tau. Ar fi bine ca legiuitorii sa perfecteze acest sistem, Ar fi bine ca informatiile acestea sa poata fi folosite. Daca ar exista interes, sunt sigura ca s-ar gasi si solutii. Informatiile exista, doar ca nu sunt organizate astfel incat sa poata fi accesate din orice directie (sa cauti numele parintelui si sa afli cati copii a avut, sau sa cauti numele copilului si sa afli cine i-au fost parintii, la fel pentru soti, frati, s.a.m.d.)
Tocmai asta e ,ca nu poate verifica daca mai este casatorit, doar ca nu e divortat . Nu figureaza daca sotul/sotia mai este in viata . Nu exista un dosar pentru fiecare persoana , exista un registru in care e trecuta nasterea , numele parintilor , casatoria , divortul ( daca e cazul ) si decesul , nimic altceva . Am primit fotocopie dupa acesta , de aceea stiu. Poate ca ar fi bine de regandit sistemul de evidenta , dar acum pe asta il avem. Asa cum il vedeti dvs. nu ar fi un dosar , ci un biblioraft pentru fiecare persoana , cu soti, copii , frati, surori , nepoti , fiecare cu consortii , pentru ca sa poti identifica toti eventualii mostenitori - n-as zice ca e fezabil. Dar asta e doar o parere , nimic altceva. PS. Probabil ca mama dvs. ar fi spus notarului ca mai sunt doi copii mostenitori, dar uitati ca sunt familii si familii, oameni si oameni... Nici bunicul dvs. nu a spus ca are nepoti , nu-i asa ? Si a fost suficient de lucid ca, mult mai tarziu , un alt notar sa-i accepte declaratia de retractare.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
CHKa, utilizator
Asadar putem afla ca era casatorit si ca nu era divortat. Daca nu era divortat, evident ca inca era casatorit sau era vaduv .... cu dna X. Iar situatia doamnei X (daca mai e in viata sau a decedat, si daca a decedat, la ce data a decedat, banuiesc ca se poate verfica.)
E adevarat ca sunt familii si familii - asa cum sunt martori si martori. Totusi, un sistem care sa verifice prin biroul de evidenta al populatiei mi se pare mai de incredere.
Cand am spus "dosar" ma gandeam la "file". Suntem in anul 2020 (era 2018 cand am dezbatut noi succesiunea). In momentul in care toate informatiile acestea ar exista in format electronic nu ar fi necesar decat sa existe niste link-uri intre ele. (Nu spun ca e super simplu, dar nu cred ca e nici atat de complicat incat sa continuam sa folosim metoda extrem de incerta a martorilor.)
Referitor la bunicul, cum ziceam, discutia nu isi are rostul din moment ce nu l-ati cunoscut (ar fi multe fatete ale problemei de discutat si explicat, si probabil ca nu isi au locul aici) si din moment ce oricum nu pot sa dovedesc nimic (sunt lucruri pe care le stiu, dar ... cine ma va crede pe cuvant?).

Oricum, cred ca am cam deviat de la subiect. Sa revenim si ... banuiesc ca putem trage concluzia: Se aplica Art.1683 din Codul civil, adica:

(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.
(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.
(3) Dacă din lege sau din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul dobândirii bunului de către vânzător sau al ratificării contractului de vânzare de către proprietar.
(4) În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese.
(5) Atunci când un coproprietar a vândut bunul proprietate comună şi ulterior nu asigură transmiterea proprietăţii întregului bun către cumpărător, acesta din urmă poate cere, pe lângă daune-interese, la alegerea sa, fie reducerea preţului proporţional cu cota-parte pe care nu a dobândit-o, fie rezoluţiunea contractului în cazul în care nu ar fi cumpărat dacă ar fi ştiut că nu va dobândi proprietatea întregului bun.
(6) În cazurile prevăzute la alin. (4) şi (5), întinderea daunelor-interese se stabileşte, în mod corespunzător, potrivit art. 1.702 şi 1.703. Cu toate acestea, cumpărătorul care la data încheierii contractului cunoştea că bunul nu aparţinea în întregime vânzătorului nu poate să solicite rambursarea cheltuielilor referitoare la lucrările autonome sau voluptuare.

Iar in cazul in care vanzatorul a murit, datoria transmiterii dreptului de proprietate, probabil, este preluata de catre cei care accepta mostenirea. (Nu am studiat suficient ce datorii au mostenitorii si unde se opreste raspunderea lor. Si aici este o alta discutie - pentru ca accepti o mostenire, in ideea ca stii ca parintele, bunicul, etc. a avut o casa, un teren ..., dar nu poti afla dinainte ce alte proprietati a avut si mai ales, ce datorii si-a creat. Accepti mostenirea si apoi te trezesti cu un proces in care ti se cere un anumit teren pe care poate nu il ai sau contravaloare lui si poate ca nu ai banii respectivi ... Dar asta e alt subiect.)
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
andravenache, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)