avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


1. Da, este dreptul dvs să renunțați la succesiunea bunicului. Însă în atare situatie renunțarea dvs priveste absolut toate bunurile prezentate și viitoare ale bunicului. Dvs apreciati daca merita aceasta renunțare, doar ca să fiți scutiți de eventualele pretentii ale cumpărătorului.
2. Dvs, nu ati primit. A primit autorul dvs. In speță bunicul. Cumpărătorul nu are nicio obligație să plătească și vânzătorului și urmașilor acestuia, doar pentru că dvs nu ati fost de față.
Si daca bunicul a primit banii si i-a cheltuit, este cam aceeasi situatie.
Cumva dvs va așteptați să vă recuperați și terenul și să lăsați și cumpărătorul cu buza umflată.
Iar cumpărătorul și fără teren și cu banii dati.
3. Faptul că ați obținut un CM nu inseamna ca legea a fost aplicată corect, ci doar ca notarul a considerat de cuviinta să vi-l elibereze. Dată fiind situația dvs familiala, eu una v-as fi îndrumat către instanța.
Dacă toate diferendele si infracțiunile (cum e in speta dvs- mărturia mincinoas) s -ar acoperi cu declarații, care mai e rolul instanțelor judecătorești?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1) Sunt constienta ce inseamna sa renunt la succesiunea bunicului. Adevarul este ca ... e foarte probabil ca ceea ce ar fi de mostenit sa fie de o valoare foarte mica sau deloc, ori, chiar, exista riscul sa mostenesc datorii. Deci, da, ma gandesc serios sa refuz mostenirea.

2) Nu stiu ce inseamna "autorul dvs." (Ati scris "A primit autorul dvs.") Insa repet: cel care a vandut proprietatea (cel putin teoretic) este bunicul. Fara stirea si fara acordul meu. Din punctul meu de vedere nu am nicio vina fata de cumparator si nu mi se pare corect sa trebuiasca sa platesc greseala celui care .... m-a furat.
Deci, intrebarea mea ramane: Daca refuz mostenirea bunicului:
- Terenul este al meu, iar cumparatorul trebuie sa isi recupereze banii dandu-l in judecata pe bunicul?
- Sau terenul este al cumparatorului si eu sunt cea care trebuie sa il dau in judecata pe bunicul pentru ca mi-a vandut proprietatea care nu ii apartinea, fara stirea si acordul meu?

3) Adevarul este ca nu am studii juridice, deci nu pot baga mana in foc ca a fost aplicata legea corect, dar ... ma bazez pe faptul ca cei doi notari de la cabinetul respectiv stiau ce fac. Deci, personal, din tot ce mi s-a explicat, inca mai cred ca au aplicat-o corect. Dar ... oricum nu este acesta subiectul postarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Autor" = persoană fizică de la care o altă persoană a dobândit prin contract, prin moştenire sau cu orice alt titlu, un patrimoniu sau o parte din acesta, unul sau mai multe bunuri, drepturi sau obligaţii determinate.
In speta bunicul este autorul dvs.
La momentul respectiv bunicul era proprietarul legal, calitate in care nu era necesar acordul dvs ca sa instraineze.
Acum terenul este al dvs (prin refacerea certificatului de mostenitor), iar cumparatorul ar trebui sa va dea in judecata pe dvs. Bunicul e decedat si daca ii actioneaza in judecata pe mostenitorii bunicului, oricare ar fi aia, nu obtine nimic, pentru ca respectivii nu sunt proprietarii terenului, deci nu au ce sa ii dea.
Practic, in stadiul actual nu va mai ajuta faptul ca renuntati la succesiunea bunicului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi nu am dobandit nimic de la bunicul ... la ce va referiti?

Dar pe noi, pentru ce sa ne dea in judecata, ca noi nu i-am vandut nimic si nici nu i-am gresit cu nimic?

Pe mostenitorii legali ai bunicului (oricare ar fi) daca ii da in judecata, poate recupera suma platita pe teren, ma gandesc (caci mostenitorii mostenesc si datoriile, nu?)

Multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
andravenache, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la bunicul, de la tata.... Ascendentii dvs se numesc "autori", in termeni juridici.
Pe dvs va da in judecata ca proprietari actuali ai terenului, pentru ca el, dobanditorul sa-l poata obtine.
Probabil terenul il intereseaza mai mult decat banii pe care i-a dat, daca tot l-a folosit si l-a lucrat.
Da, mostenitorii dobandesc si datoriile, insa bunciul dvs nu ii era dator cumparatorului, la nivel pecuniar.
Vizavi de acesta si in baza vanzarii cu act de mana, nu avea decat obligatia "de a face" , adica sa ii transmita proprietatea terenului.
Aceasta obligatie se transmite mostenitorilor bunicului, insa acestia nu detin terenul, ca sa o poata indeplini, caci terenul e al dvs.
Ideea e ca sub orice forma trebuie sa fiti pregatiti mental sa ii dati ceva cumparatorului . Fie teren, fie bani.
Dvs puteti incerca varianta renuntarii, ca sa va eschivati de pretentiile cumpatarorului, dar logic este sa se intample ceea ce v-am scris mai sus.

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)