avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia de rezolvare amiabila ne-a fost prezentata de catre notar (ne-a prezentat si legea atunci, am verificat si exista, nu mi-o amintesc acum ...). Totul a fost facut la acelasi notar (nici nu se putea altfel). Si toate actele raman indosariate (inclusiv certificatul fals al bunicului si declaratiile mincinoase ale celor doi). Daca am fi decis sa ii dam in judecata, am fi putut face acest lucru. Nu am facut-o pt ca:
- ar fi presupus costuri si timp pe care nu le aveam;
- auzisem ca femeia are "pile" sus-puse si ... nu avem mare incredere in justita romaneasca;
- si, in plus, automat intra si bunicul sub incidenta legii. Femeia era acoperita de procura: ea ar fi zis ca nu cunostea situatia (desi o cunostea, caci frate-miu o vizitase o data pe an de cand murise tata, dar na ...) si ca a facut ce i-a spus bunicul, actionand in numele lui. Trasi la raspundere ar fi fost, deci, doar bunicul si cei doi martori.

Dvs. spuneti sa perfectam contractul de vanzare. Dar va dati seama ca:
- cumparatorul a platit deja niste bani si nu mai vrea sa plateasca inca o data?
- iar noi nu am primit niciun leu si nu vrem sa dam terenul tatalui cadou unui strain?
Daca era asa simpla situatia ... nu mai intrebam aici.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
gi-jane2, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma indoiesc ca exista o astfel de lege, dar în sfârșit..pana la urma fiecare raspunde pentru profesia sa.
Dacă acel act de mana a fost încheiat în prezența unor martori care pot confirma ca pretul a fost platit, iar în cuprinsul inscrisului bunicul/doamna împuternicita a declarat că a primit pretul, mare lucru nu puteti face. Ar trebui să dovediți că banii nu au fost platiti. Iar daca doamna și i-a însușit, deja nu mai e problema cumpărătorului. El a fost de buna credinta si a achitat prețul.
Ar trebui ca dvs sa o acționati in judecata pe doamna.
Ideea e ca e de preferat sa ajungeți la un acord. Cumpărătorul se poate adresa instanței oricand pentru pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare. Iar cu acea hartie de mana are șanse destul de mari să o și obțină.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns. Inteleg ca trebuie protejat cumparatorul si empatizez si cu el, dar totusi ... eu nu sunt protejata de lege in niciun fel? Adica poate sa vina un strain sa imi vanda proprietatea, iar eu raman cu ea vanduta si fara un leu in buzunar?

Pe femeia respectiva sa o dau in judecata? Ea, teoretic, a actionat pe baza unei procuri, deci in numele bunicului meu. De asemenea, ma gandesc ca poate sa aduca din nou martori mincinosi care sa declare ca i-a dat banii bunicului. Nu voi putea, cred, sa dovedesc altceva. (Sau cum as putea?) Deci, oare ar trebui sa il dau in judecata pe bunicul defapt? Dar el e decedat. Pot da in judecata un om mort?

Si ... de ce nu ar fi invers: adica de ce nu ar fi mai presus dreptul meu la proprietate, adica eu sa am dreptul sa-mi pastrez terenul, iar cel care a fost inselat, vanzandu-i-se un "bun furat" sa fie cel care sa trebuiasca sa dea in judecata pe cel/cea care i l-a vandut, pt a-si recupera banii?

Am cautat si legea despre care va ziceam si am gasit-o:
[ link extern ]
La link-ul de mai sus, cautati art. 119, (in mod special alineatul 2).

Art. 119
(1) Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, legal sau testamentar, precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) se pot adresa si notarului public in scopul incheierii unui act autentic care sa ateste solutionarea pe cale amiabila a diferendului. In aceasta situatie se elibereaza un nou certificat. Aceasta procedura nu se aplica cu privire la certificatul de vacanta succesorala.

Ultima modificare: Duminică, 16 August 2020
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi cumpărătorul i-a dat banii bunicului dvs. Cum bunicul a decedat, se poate îndrepta împotriva mostenitorilor, adică a dvs.
O altă soluție ar fi sa ii dati banii inapoi, iar dvs să vă recuperați terenul.
Ok, nu e vina dvs, dar nu e nici a lui.
Sub orice varianta, așteptați-va să îl despagubiti cumva.
Discutați cu el, poate ajungeți la o înțelegere.
Cat despre acea lege, în cazul dvs vorbim despre declarații false și martori mincinoși. Deci mai mult decat niste "diferende ". Si ca dovada, consecințele pe care le-a avut.
Dacă v-ați fi adresat instanței, ati fi putut soluționa și problema terenului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"se poate îndrepta împotriva mostenitorilor, adică a dvs." Asta doar daca noi acceptam sa il mostenim pe bunicul. Dar daca refuzam mostenirea (caci avem acest drept)?

"O altă soluție ar fi sa ii dati banii inapoi, iar dvs să vă recuperați terenul." - De unde sa ii dam bani, ca noi nu am primit niciun leu? Altfel spus: Mi s-a furat terenul si daca il vreau inapoi, n-am decat sa il cumpar? Hotul castiga? Corect mi se pare sa astepte despagubiri de la cel caruia/cea careia i-a dat banii. Noi nici macar nu am fost de fata.

"Cat despre acea lege, în cazul dvs vorbim despre declarații false și martori mincinoși. Deci mai mult decat niste "diferende ". " - Din ce stiu eu, niciun CM nu poate fi obtinut fara declaratia a doi martori care sa marturiseasca despre situatia familiala a decedatului la momentul mortii. In orice situatie in care exista "diferende", adica se obtin CM pe numele unuia care nu are drept de mostenire, sau, desi are drept, nu este singurul mostenitor, este logic ca acele declaratii sunt false. Faptul ca am obtinut CM, atesta ca legea e aplicabila. Consecintele (faptul ca femeia vanduse deja terenul) nu le cunosteam la momentul respectiv, insa, asa cum precizeaza si legea (alineatul 3), teoretic, oricand exista situatii de genul, exista si aceasta posibilitate (oricare ar fi "diferendul").

Ultima modificare: Duminică, 16 August 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)