Multumesc de raspuns. Inteleg ca trebuie protejat cumparatorul si empatizez si cu el, dar totusi ... eu nu sunt protejata de lege in niciun fel? Adica poate sa vina un strain sa imi vanda proprietatea, iar eu raman cu ea vanduta si fara un leu in buzunar?
Pe femeia respectiva sa o dau in judecata? Ea, teoretic, a actionat pe baza unei procuri, deci in numele bunicului meu. De asemenea, ma gandesc ca poate sa aduca din nou martori mincinosi care sa declare ca i-a dat banii bunicului. Nu voi putea, cred, sa dovedesc altceva. (Sau cum as putea?) Deci, oare ar trebui sa il dau in judecata pe bunicul defapt? Dar el e decedat. Pot da in judecata un om mort?
Si ... de ce nu ar fi invers: adica de ce nu ar fi mai presus dreptul meu la proprietate, adica eu sa am dreptul sa-mi pastrez terenul, iar cel care a fost inselat, vanzandu-i-se un "bun furat" sa fie cel care sa trebuiasca sa dea in judecata pe cel/cea care i l-a vandut, pt a-si recupera banii?
Am cautat si legea despre care va ziceam si am gasit-o:
[ link extern ]
La link-ul de mai sus, cautati art. 119, (in mod special alineatul 2).
Art. 119
(1) Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, legal sau testamentar, precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) se pot adresa si notarului public in scopul incheierii unui act autentic care sa ateste solutionarea pe cale amiabila a diferendului. In aceasta situatie se elibereaza un nou certificat. Aceasta procedura nu se aplica cu privire la certificatul de vacanta succesorala.