avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
Pe baza carei legi ar putea sa ne oblige sa ii cedam terenul sau sa ii platim banii?

Mie, logic, mi s-ar parea sa isi recupereze banii de la mostenitorii bunicului, apoi sa discute cu noi cumpararea terenului. (Nu ne-am decis daca dorim sa il vindem sau nu. Personal as fi preferat sa il pastrez si sa il cultiv, insa tinand cont de situatia creata ... probabil ca ar fi mai bine sa il vand si sa cumpar in alta localitate.) Bunicul l-a inselat, prezentandu-se ca proprietar apoi renuntand la aceasta calitate prin acordul amiabil pe care l-a avut cu noi, inainte de a finaliza transferul terenului. Prin urmare, tinand cont ca i-a luat banii pe ceva ce nu i-a dat, omul isi poate cere banii inapoi (de la mostenitori). Noi nu l-am inselat cu nimic. Deci, repet: pe baza a ce sa ne dea pe noi in judecata si ce sanse ar avea sa castige?
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
andravenache, utilizator
Art.1686 alin.4 din Codul civil
"În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese"
Cititi întregul articol.
Mai sunt niste intrebari:
De ce nu ati dat niciunul dintre dvs o declarație de acceptare a succesiunii in termenul de opțiune succesorala de 1 an? Ati fi putut sa o dati la orice birou notarial din tara si in felul acesta, si notarul unde a fost dezbătută succesiunea ar fi aflat de existenta dvs. De ce nu ati inițiat procedura succesorala mai devreme? Cum a ajuns bunicul sau doamna care spuneti ca l-a înșelat in posesia actelor tatălui dvs, adică: actele de proprietate, certificatul de deces, certificatul de nastere, cand aceste documente ar fi trebuit să fie în posesia dvs, ca moștenitori direcți?
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
raluk0207, utilizator
Art. 1686 vorbeste, din cate inteleg eu, despre obligatiile vanzatorului (ale bunicului). Noi nu suntem vanzatorul ...

Referitor la intrebari:
- Nu am facut acea declaratie in primul rand pentru ca nu stiam ca se poate sau ca ar fi bine sa o facem. Am aflat despre ea doar atunci cand am fost la notar si am vrut sa dezbatem succesiunea (adica la aproape doi ani de la moartea tatalui). Chiar daca am fi stiut, nu ne-am fi imaginat vreodata ca este necesara. Pentru noi situatia era clara: mostenitori eram eu, fratele si mama si relatiile dintre noi sunt foarte bune - niciunul dintre noi nu s-ar fi gandit sa excluda pe altul. Altcineva nu avea dreptul sa mosteneasca, si, desigur, nu ne-am gandit la posibile intentii de inselaciune si la oameni care ar aduce martori mincinosi.
- Nu am initiat procedura mai devreme pentru ca, asa cum va spuneam si intr-un raspuns anterior, nu suntem oameni bogati. Stiam despre limita de doi ani pentru a avea reducere si ne-am straduit sa strangem banii in timpul util pentru a beneficia de ea. Ne-am incadrat ... la limita. Iar cu surpriza avuta ... era cat pe ce sa nu ne mai incadram (daca nu il convingeam pe bunicul sa vina cu noi la notar si sa rezolvam amiabil).
- Terenul vandut a fost proprietatea bunicii, iar tata a mostenit-o pe bunica (in proportie de 3/4, restul de 1/4 fiind al bunicului) in calitate de unic fiu. Fiind singurul copil la parinti, distanta intre cele doua localitati fiind mare (cca. 800 km), banii putini (ar fi fost nevoie de drumuri, cazare - pt. ca primul birou notarial este totusi destul de departe iar tata nu avea masina, timp), iar valoarea terenului nefiind mare (deci nici taxa pt dezbaterea succesiunii), tata a amanat sa faca acest lucru. Terenul il folosea bunicul pentru propriile nevoi, iar tata se gandea ca va rezolva intreaga succesiune deodata (dupa ambii parinti) dupa moartea bunicului (nu se gandea ca va muri inaintea lui; nu se gandea ca va apuca doar doi ani de pensie si ca mai mult de un an din cei doi ii va petrece pe la medici incercand sa afle ce boala are; el spera ca la pensie sa se poata retrage in satul natal, dar nu a mai apucat). Actele erau, asadar in familie, dar la bunicul in casa (de unde le-a luat femeia respectiva - care a si dezbatut initial succesiunea dupa bunica, si apoi deabia l-a facut pe bunicul mostenitor al tatalui meu). Cand l-am adus pe bunicul la noi, l-am pus de i-a cerut femeii buletinul si un cupon de pensie si cu atat a plecat. In rest, toate actele, inclusiv pe ce ar trebui sa mostenim acum de la el, sunt la ea (desigur, ea nu va recunoaste). I-am refacut toate actele aici: certificat de nastere, de casatorie, de deces al bunicii ... In ceea ce priveste certificatul de deces al tatalui, era si este la noi, insa a scos si ea un duplicat, din cate am inteles, declarandu-l pierdut (parca).
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
andravenache, utilizator
In lumina art.1683 (scuze, am scris gresit mai sus)
Vanzatorul este bunicul, iar dvs sunteti mostenitorii proprietarului.
Pai daca refuzam sa fim mostenitorii bunicului ... nu suntem noi mostenitorii vanzatorului.

Din cate inteleg eu, legea spune ca bunicul ar fi trebuit sa incerce sa ne convinga sa ii cedam (prin vanzare, donatie sau orice alte metoda o mai fi) proprietatea asupra terenului pentru ca el sa poate finaliza tranzactia. Daca nu reusea sa faca acest lucru era obligat sa il despagubeasca pe cumparator in bani. In cazul in care vanzatorul doreste sa dea in judecata pe mostenitori, va trebui sa ii dea in judecata pe cei care vor accepta mostenirea (daca noi o refuzam), iar aceia vor avea aceleasi obligatii: fie sa cumpere terenul de la noi ca sa poata cumparatorul sa intre in posesia lui, fie sa il despagubeasca pe acesta in bani.

Nu vad niciunde in lege sa scrie ca daca vanzatorul a vandut un lucru care apartine (partial sau total) altei persoane, aceasta cealalta persoana este obligata sa isi cedeze partea ei din acel bun cumparatorului.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
andravenache, utilizator

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)