avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procurare acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procurare acte

Bună ziua, am intrat de curând în posesia unei moșteniri alături de frații mei. Unul dintre ei deține actele originale ale proprietății moștenite. Întrucât am nevoie de copii legalizate pentru demersurile viitoare și persoana care deține originalele refuză să mi le dea cum pot intra legal în posesia acestora?
Cel mai recent răspuns: maria162 , utilizator 22:28, 18 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Puteți întra în mod legal în posesia actelor de proprietate prin formularea unei cereri de chemare in judecata împotriva moștenitorilor având ca obiect dezbaterea succesiunii. La probatoriu, solicitați instantei sa pună în vederea moștenitorului care are actele de proprietate sa le depună la dosarul cauzei. Mai mult decât atât, vad necesara formularea unei acțiuni in instanta și din prisma faptului ca pe cale notariala se poate dezbate succesiunea doar dacă moștenitorii sunt de acord atât cu cotele care le revin fiecăruia cât și cu împărțirea individualizata a bunurilor. Or, dacă moștenitorul refuza sa va de actele de proprietate cu siguranță nu va fi de acord nici cu modalitatea în care dumneavostră doriți sa fie împărțită moștenirea.

Instanta poate solicita moștenitorului sa depună actele de proprietate în orginal în temeiul art. 293 Cod procedura civila, potrivit căruia:
"Când partea învederează că partea adversă deține un înscris probatoriu, referitor la proces, instanța poate ordona înfățișarea lui."
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Vă mulțumesc pentru răspuns dna avocat. Succesiunea am dezbătut.o dar urmează o rectificare a cărții funciare și un dosar pentru Ordinul prefectului. Pentru aceste demersuri am nevoie de copii legalizate!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deoarece puteti sa dovediți calitatea dvs cu certificatul de moștenitor solicitati instituțiilor emitente duplicate de pe actele respective.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

În aceasta situație, având în vedere ca a fost dezbătută succesiunea, puteți sa dovediți calitatea dumneavostră de moștenitor și sa solicitați eliberarea unor duplicate.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Este vorba de acte emise de Notariatul de stat în anul 1958. Mă gândeam că era mai simplu dacă exista o metodă legală prin care să îl determin pe fratele meu care deține originalele sa mi le pună la dispoziție pentru a.mi face copii legalizate.

Alte discuții în legătură

Mostenire sburlea corina sburlea corina Buna seara. Va rog sa ma indrumati cum sa procedez in situatia in care in urma mortii parintilor mei, intai mama si anul acesta tatal, toate actele originale ... (vezi toată discuția)
Vă rog mult putin ajutor. Mija Adela 7 Mija Adela 7 Bună. Bunicii mei decedati au un teren agricol, unchiul meu la dat la cineva doar cu titlu de proprietate si nu stiu daca sa facut ceva in scris. Primaria ... (vezi toată discuția)
Proces succesiune in instanta . cum procedez ? Marius.Varna Marius.Varna Buna ziua . mama cu tata au proprietate un apartament cu 4 camere . Mama a murit in 2014 si nu sa facut succesiunea . Mostenitori sunt 3 copii si tata . Noi ( ... (vezi toată discuția)