avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procurare acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procurare acte

Bună ziua, am intrat de curând în posesia unei moșteniri alături de frații mei. Unul dintre ei deține actele originale ale proprietății moștenite. Întrucât am nevoie de copii legalizate pentru demersurile viitoare și persoana care deține originalele refuză să mi le dea cum pot intra legal în posesia acestora?
Cel mai recent răspuns: maria162 , utilizator 22:28, 18 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
metoda legala este cea prin instanta.
Instanta poate solicita moștenitorului sa depună actele de proprietate în orginal în temeiul art. 293 Cod procedura civila, potrivit căruia:
"Când partea învederează că partea adversă deține un înscris probatoriu, referitor la proces, instanța poate ordona înfățișarea lui."
acest răspuns util
Cred ca e mai simplu si mai ieftin sa mergeti la arhiva notariatelor din zona pentru duplicate; eu asa am facut pt actele pierdute.

maria162 a scris:

Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Este vorba de acte emise de Notariatul de stat în anul 1958. Mă gândeam că era mai simplu dacă exista o metodă legală prin care să îl determin pe fratele meu care deține originalele sa mi le pună la dispoziție pentru a.mi face copii legalizate.

acest răspuns util
Prin instanta durează 1-2 ani,mai mult decat atat pot sa sustina ca au pierdut actele etc.Varianta simpla si relativ rapida este obținerea unor duplicate.
Va mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sburlea corina sburlea corina Buna seara. Va rog sa ma indrumati cum sa procedez in situatia in care in urma mortii parintilor mei, intai mama si anul acesta tatal, toate actele originale ... (vezi toată discuția)
Vă rog mult putin ajutor. Mija Adela 7 Mija Adela 7 Bună. Bunicii mei decedati au un teren agricol, unchiul meu la dat la cineva doar cu titlu de proprietate si nu stiu daca sa facut ceva in scris. Primaria ... (vezi toată discuția)
Proces succesiune in instanta . cum procedez ? Marius.Varna Marius.Varna Buna ziua . mama cu tata au proprietate un apartament cu 4 camere . Mama a murit in 2014 si nu sa facut succesiunea . Mostenitori sunt 3 copii si tata . Noi ( ... (vezi toată discuția)