Buna ziua, as dori o informatie, in legatura cu mostenirea. Copilul meu este un minor de 13 ani, si este fara tata I.V. de la varsta de 7 ani (tatal a decedat ). Sa zicem ca mostenirea intre frati copilul meu M. si fratele major V.,de 30 ani, acum, sa clarificat. Ei doi la ora actuala, in urma decesului bunicului I.C. de pe tata, ar trebui sa mosteneasca partea tataluiI.V. Bunicul I.C., fiind divortat in acte din tinereze, dar totusi locuia sub acelasi acoperis in aceeasi casa cu bunica I.O., De fel copilul meu M. provenit din a doua "casnicie" (doar minorul e mostenitor) si cu mine, nu prea am fost agreati de familia tatalui copilului I.V.
Am temerea ca asa cum fratele copilului meu sa grabit sa dezbatem mostenirea dupa tatal lor I.V.,(acum 5 ani.) sa nu fi facut mostenirea dupa bunicul I.C., doar el cu matusa si copilul meu minor sa il scoata prin neprezenta din mostenire. Precizez ca minorul are dominilui si pe teritoriul romaniei si in Italia aici unde locuim, cumva suntem de gasit. De impartit este ceva mostenire....
In ce conditii pot sa aflu daca au dezbatut mostenire fara noi, si daca au facut asa ceva se poate "ataca" intr-o oarecare maniera ?
Buna ziua,
Din cate se intelege fiul dumneavoastra minor si fratele lui major sunt mostenitorii tatalui lor, mostenire care s-a dezbatut acum 5 ani.
Dupa acea dezbatere a intervenit decesul bunicului celor 2.
La mostenire au venit cei doi copii (fiul dumneavoastra si fratele lui) prin reprezentarea tatalui lor si o sora a tatalui lor.
Mostenirea NU SE PUTEA face fara ca fiului dumneavoastra sa nu i se aduca la cunostinta daca are un domiciliu in Romania sau daca de acolo din Italia a anuntat prin ambasada sau consulat ca accepta mostenirea.
Daca totusi s-a dezbatut mostenirea invocandu-se neacceptarea expresa sau tacita atunci IMEDIAT trebuie solicitata prin instanta constatarea nulitatii actului emis (certificatul de mostenitor) aratandu-se ca minorul nu avea cum sa renunte la mostenire.
Puteti sa va interesati de situatia mostenirii de la Camera notarilor Pubilic Judeteni de la domiciliul bunicului decedat sau de al primaria localitatii serviciul DITL solicitand sa vi se spuna daca s-a dezbatut succesiunea de pe urma defunctului.
Contactati un avocat din Romania care sa va sprijine avand in vedere ca este evident ca nu aveti niciun fel de cunostinte de drept si de legislatie romaneasca.
elenna9
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc frumos. Dar pentru a primi informatii de la Camera Notarilor Publici ai Judetului, e suficient sa fac o solicitare scrisa, ca mama si reprezentat legal al minorului? Ca sincer am tras multe cu legislatia din Romania, cu Autoritatea Tutelara, " ca intru in conflicte de interes" cu copilul meu. Nu era suficient ca un minor de 7 ani ramasese fara tata. Un frate care ma chemat repede la dezbaterea mostenirii,, (cereri peste cereri la Autoriatate, timpi, termene, declaratii., invoiri "fortate" de la munca, scoala ) si de clarificat cu impartitul bunurilor a mai durat vreu 4 ani.
In mod constient e ca trebuie sa fac acelasi "circiut" cu Autoritatea, pentru a obtine mostenirea copilului si mi se face rau, numai gandul ca trebuie sa ma justific pentru ce fac pentru binele copilului, macar de nu as mai trece prin ce am trecut.
romascanu
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
De data aceasta nu mai sunteți în conflict de interese.
Spre deosebire de moștenirea soțului dvs. unde atât dvs. (în calitate de soție), cât și copilul dvs. (în calitate de fiu) erați moștenitorii defunctului, de această dată, doar copilul dvs./nepot de fiu predecedat al bunicului (nu și dvs.) este chemat, prin reprezentare, la moștenirea bunicului său, alături de fratele lui după tată (dacă am înțeles eu bine) spre a culege partea din moștenire ce s-ar fi cuvenit tatălui lor, dacă ar mai fi fost în viață. Și înțeleg că ar mai fi o mătușă (adică o fiică în viață a bunicului).
Știu că unora li se pare bizar acest „conflict de interese” (de multe ori doar teoretic) dintre o mamă și copilul său. Dar nu-s toate mame pe lumea asta! (în adevăratul sens al cuvântului mamă).
Pentru a dormi liniștiți, trebuie acceptată de către minor (prin reprezentat legal- dvs.) moștenirea după bunicul. Pentru aceasta declarație de acceptare, aveți la dispoziție un an de la data decesului bunicului. Dacă aveți dubii că v-ar putea cita cineva pe te miri unde, pe unde nu sunteți, ocupați-vă cu această declarație.