avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 167 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua. As dori sa pun si eu o intrebare, va rog...
Am un apartament care este pe numele tatalui meu in acest moment (tatal este in viata) si care este ipotecat la o banca pt un credit luat anul trecut. As dori sa fac actele pe numele meu si nu pot sa obtin actele de la banca.

Intrebarea ar fi urmatoarea: in afara de actul de vanzare-cumparare ce as putea sa fac intre mine si tatal meu, am mai putea face un alt act (gen testament sau altceva) care sa imi dea dreptul de mosteniresi sa intre la succesiunea cu fratele meu?

Va multumesc mult de tot! O zi buna
Cel mai recent răspuns: carmena_iasi , utilizator 12:38, 17 Decembrie 2009
Intrucat imobilul nu e liber de sarcini , un act de vanzare cumparare nu poate fi perfectat , decat cu acordul insitutiei creditoare.
Un testament , insa , poate fi facut , chiar unul olograf (scris , semnat, datat de mana testatorului , insa e susceptibil de a fi falsificat si distrus ).
Oricum , bunul va face parte din masa succesorala , iar fiilor nu le poate fi inlaturat , decat prin exceptie , dreptul de a mosteni.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
buna ziua!
indiferent ce act translativ de prop ati face acum cu tatal dvs, aveti nevoie de acordul abncii creditoare.
daca tatal va lasa un testament universal, cu titlu unversal, cu titlu particular si prin acet testament se incalca rezerva succ a fratelui, acesta are posib sa solic reductiunea lib excesive.
Banca are ipoteca de gr I asupra apartamentului, dar cred ca isi va putea da acordul pt instrainare, dar numai in conditiile stabilite de ei.Au mai fost asemenea cazuri, dar pentru detalii intrebati banca.Acest act de vz -cump ar fi de fapt, o donatie mascata?Pt ca , daca raspunsul este da, atunci asta este motivul pentru care banca nu va da actele.Ar trebui sa stiti ca masa succesorala a unui defunct este formata si din activ si din pasiv adica datorii.
Aaaa...dar banca este de acord sa fac actele pe numele meu cu conditia ca eu sa raman in continuare sa gajez cu apartamentul, lucru cu care sunt si eu de acord...

Intrebarea mea era ce act ar mai fi valid in justitie, in afara de contractul de vanzare-cumparare, pt a nu fi impartit la mostenire cu fratele meu!

Este un bun dobandit de tatal meu dupa moartea mamei si este dorinta lui sa mi-l lase mie. Nu are dreptul orice cetatean sa lase mostenire cui doreste bunurile dobandite atata timp cat este in viata?

In cazul in care se face acest contract de vanzare-cumparare intre mine si tatal meu exista si riscul sa para "donatie mascata"??? Pai nu vrem sa fie mascata!!!!!! Vrem ca totul sa fie vizibil si de necomentat, tocmai asta e scopul!

Am un biscuite...si vreau sa il las mostenire unuia dintre copii cat sunt in viata...nu pooot??

Sunt cam nelamurita...

Dar multumesc mult oricum..
Stimata doamna, daca aveti un biscuit atunci il impart toti copiii! Iar pentru a-l dezmosteni pe unul dintre copii exista prevederi legale foarte clare!Dezmostenirea poate produce efecte numai cu privire la partea sau cotitatea disponibila, deoarece prin insasi natura sa rezerva succesorala este intangibila
Art. 655
Sunt nedemni de a succede si prin urmare exclusi de la succesiune:
1. Condamnatul pentru ca a omorat sau a incercat sa omoare pe defunct.
2. Acela care a facut in contra defunctului o acuzatie capitala, declarata de judecata calomnioasa.
3. Mostenitorul major care, avand cunostinta de omorul defunctului, nu a denuntat aceasta justitiei.

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Testament fara riscuri mihaela c mihaela c Parintii mei vor sa-mi lase mostenire apartamentul lor, dar vor sa stie ce au de facut pentru ca fratele meu sa nu poata ataca acest testament. Ei spera sa ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire bandi2 bandi2 buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea ... (vezi toată discuția)