avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua. As dori sa pun si eu o intrebare, va rog...
Am un apartament care este pe numele tatalui meu in acest moment (tatal este in viata) si care este ipotecat la o banca pt un credit luat anul trecut. As dori sa fac actele pe numele meu si nu pot sa obtin actele de la banca.

Intrebarea ar fi urmatoarea: in afara de actul de vanzare-cumparare ce as putea sa fac intre mine si tatal meu, am mai putea face un alt act (gen testament sau altceva) care sa imi dea dreptul de mosteniresi sa intre la succesiunea cu fratele meu?

Va multumesc mult de tot! O zi buna
Cel mai recent răspuns: carmena_iasi , utilizator 12:38, 17 Decembrie 2009
A-ti spus-o de parca as vrea sa fur ceva de la fratele meu!!! Sunt f multe amanunte pe care ar trebui sa le povestesc si nu cred ca are rost... Intrebarea mea a fost una simpla, pornita de dorinta tatalui meu de a face impartirea acum, cat este in viata si sa evite sa ne certam dupa moartea lui...

Nu a spus nimeni ca fratelui meu nu ii revine nimic...vroiam doar sa stiu cum sa fac cu actele pe acest apartament...pt ca nici eu nu vreau sa stau cu teama ca, desi fac un contract de vanzare-cumparare si cheltui o gramada de bani, fratele meu sa imi ceara si din acest apartament partea lui...

Atata tot...

Imi pare rau ca dvs intelegeti gresit..
Pentru a fi protejata fata de fratele dumneavoastra..... ar trebui sa achitati creditul si abea dupa aceea sa faceti contract de intretinere......veti intreba de ce acest fel de contract ....pentru ca este singurul act prin care tatal dvs este protejat iar locul pretului este luat de o prestatie fata de tatal dvs lunara de intretinere........din acest contract va face parte si autoritatea tutelera care este "o garantie" atat pentru dumneavoastra ca v-ati indeplinit obligatiile cat si pentru tatal dvs ca este ingrijit.......
In Romania in cazul testamentului Legea protejeaza sotul supravietuitor, parintii, daca sunt in viata, si descendentii, copii descendentilor.......in traducere libera putem lasa prin testament o anumita cota din patrimoniul nostru (bunuri) dar sa nu incalcam rezerva succesorala de care sunt indreptatiti sa beneficieze cei protejati de lege.
Daca exista acordul bancii si in contractul de vanzare-cumparare, sau donatie dintre dumneavoastra si tata se prevede ca imobilul se preia de catre cumparator/donarat cu tot cu ipoteca, puteti incheia linistit acest act. Ipoteca nu se stinge daca se schimba proprietarul imobilului.
In cazul in care tatal va doneaza bunul, dupa decesul acestuia, VALOAREA bunului, nu bunul, in raport cu fratele, va fi adusa la masa succesorala. si in cazul in care tatal nu mai are alte bunuri de impartit si la fratele defavorizat, veti putea fi, eventual obligata la plata unei sume de bani, reprezentand rezerva (adica acea parte din averea tatalui care se cuvine si celuilat copil si care nu poate fi incalcata).
Art 845 din Codul civil instituie prezumtia unei donatii deghizate daca un parinte ii vinde copilului un imobil, cu sarcina uzufructului, sau a unei rente viagere. Deci, doar in situatia unui contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, sau cu drept de renta viager in favoarea vanzatorului exista aceasta prezumtie si doar in raport cu un alt "succesibil in linie dreapta", adica doar in raport cu un alt copil (copii) ai dispunatorului.
Insa daca faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere nu exista nicio problema, pentru ca, in cazul intretinerii nu exista prezumtia respectiva...
Va multumesc f mult, dna avocat Todinca...
Ce tip de contract de intretinere imi recomandati? contract de intretinere cu habitatie viagera sau contract de intretinere cu drept de nuda proprietate? Mie nu mi s-a parut o mare diferenta intre ele..

Si stiti cumva daca la incheierea unui astfel de contract se percepe si acel impozit sau doar taxele notariale si de timbru?

Va multumesc mult de tot.
Un Craciun de vis tuturor!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare casă moștenită către fiu. este o modalitate sigură de a transmite proprietatea, sau contractul poate fi atacat de către moștenitorul rezervatar, după decesul vânzătorului? cataleata cataleata Buna ziua, Tatal meu are grija de bunica ramasa in viata si de gospodaria acesteia,el fiind singurul mostenitor,fratele lui fiind infiat de strabunici. Eu ... (vezi toată discuția)
Testament fara riscuri mihaela c mihaela c Parintii mei vor sa-mi lase mostenire apartamentul lor, dar vor sa stie ce au de facut pentru ca fratele meu sa nu poata ataca acest testament. Ei spera sa ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire bandi2 bandi2 buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea ... (vezi toată discuția)