avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Concurs de infractiuni sau infractiune continuata? ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Concurs de infractiuni sau infractiune continuata? Prescriptie?

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie. O cunostinta a realizat urmatoarele infractiuni:
Anul 2010 - fals si uz de fals
Anul 2015 - Doua infractiuni de fals si uz de fals (inca nu s-a prescris prima fapta)
Anul 2018 - fals si uz de fals

Intrebarile mele:
1. Avem de aface aici cu un concurs de infractiuni sau cu o infractiune continuata?
2. Faptele pana in anul 2015 s-au prescris? Sau daca este vorba de infractiune continuata, ele se vor prescrie in anul 2022?

Mentionez ca pana acum nu a fost chemat sa declare ceva sau nu i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect/inculpat. Pur si simplu si-a dat seama ce a facut si acum ne intrebam daca unele din fapte s-au prescris sau nu (faptele nu produc prejudiciu financiar).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Neacsu.Florin , utilizator 09:32, 10 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Este concurs de infracțiuni între faptele menționate având în vedere ca nu se poate considera ca a existat aceeași rezoluție infracțională.

Pentru fiecare dintre fapte, termenul de prescripție curge în mod separat, și anume, de la săvârșirea fiecăreia dintre acestea.

Astfel, răspunderea penala pentru infracțiunile săvârșite în 2015 se va prescrie/ s-a prescris anul acesta, iar pentru cea săvârșită în 2010 este prescrisa.
Imi puteti explica, va rog frumos, ce inseamna sintagma „ca nu se poate considera ca a existat aceeasi rezolutie infractionala”? (caut de pe internet, dar ma lovesc de un limbaj de specialitate pe care nu il inteleg)

Multumesc frumos pentru ajutorul oferit!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În speță, ar însemna ca făptuitorul să se fi hotărât, în anul 2010, că vrea și că urmează să săvârșească trei fapte de fals și uz de fals: Prima acum, în 2010, a doua peste cinci ani, și a treia peste opt ani.

Ceea ce în mod evident că nu se putea întâmpla, și deci nu ne aflăm în prezența unei infracțiuni în formă continuată.
Multumesc frumos!
Aveti idee pentru fapta produsa in 2018 pana cand se mai poate depune plangere penala? Sau se poate depune pana la termenul de prescriere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uz de fals in formã continuatã? Lylyca Lylyca Bună ziua Pentru un document fals sub semnătură privată din 1998,dar folosit in instanță de mai multe ori, ultima in 2013, prescrierea faptei ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu Rmilitaru Rmilitaru Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, ... (vezi toată discuția)
Infrctiunea continua? deucu consulting deucu consulting x care are problema cu plata acelei sume de bani,si a fost condamnat la o ped cu suspendarea are acum alte dosare pe rol pentru aceleasi incadrari,fapte facute ... (vezi toată discuția)