avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie dificila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie dificila

Fiind in divort, din luna aprilie stau acasa in somaj(normal), nu am cu cine lasa baietelul deoarece gradinitele sunt inchise.Stam cu chirie, desi avem o garsoniera pe numele nostru luata prin "prima casa", dar acolo locuiesc fostii socrii. Fostul sot locuieste singur in ap parintilor lui(fiind mai mt plecat, navigator) Ca si venituri, am somajul (400_450ron) si 200€bani care tatal copilului ii depune in contul meu(aproape lunar). In rest, am ajutorul rudelor pana la inceperea cursurilor(gradinite, scoli). Cu exceptia concediului maternal, am muncit mereu. Am avut program care era la del cu cel al gradinite. Imi permitea sa il duc si sa il iau de la gradi.. Am promisiunea fostilor sefi, ca imediat ce rezolv situatia cu cel mic, ma vor primi la munca.
In luna august am infatisare,. Fostul sot, poate face ceva impotriva mea ajutat de situatia de mai sus? Sa spuna ca nu am venituri pt a asigura cele necesar celui mic(6ani).desi de 1an de zile ma descurc si inca stau cu chirie. Poate cere custodia copilului? Ar avea castig in acest sens?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: VintilaC , utilizator 21:39, 10 Iunie 2020
Multumesc!
Buna ziua,

Intr-o proportie covarsitoare , locuinta minorului este stabilita la mama, conform art. 400 din Codul civil.
Instanta de tutela de eficienta principiului preeminentei interesului superior al minorului.


De asemenea, amintim că potrivit art. 21 din Legea nr. 272/2004, în cazul în care părinții nu se înțeleg cu privire la locuința copilului, instanța de tutelă va stabili locuința acestuia la unul dintre ei, potrivit art. 496 alin. (3) C. civ. La evaluarea interesului copilului instanța poate avea în vedere și aspecte precum:

a) disponibilitatea fiecărui părinte de a-l implica pe celălalt părinte în deciziile legate de copil și de a respecta drepturile părintești ale acestuia din urmă;

b) disponibilitatea fiecărui părinte de a permite celuilalt menținerea relațiilor personale;

c) situația locativă din ultimii 3 ani a fiecărui părinte;

d) istoricul cu privire la violența părinților asupra copilului sau asupra altor persoane;

e) distanța dintre locuința fiecărui părinte și instituția care oferă educație copilului.

Textul art. 21 din Legea nr. 272/2004 stabilește așadar criterii suplimentare pentru stabilirea domiciliului minorului, față de prevederile generale inserate de legiuitor în Codul civil. Remarcăm că și acest text legal vorbește de stabilirea domiciliului copilului la unul dintre părinți, deci și acesta constituie un argument de text care atestă faptul că domiciliul alternativ nu a fost avut în vedere de legiuitor.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare custodie dumbadaniel dumbadaniel Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa ... (vezi toată discuția)
Divorț și tutela copil Catalina berbec Catalina berbec Doresc sa divortez având un copil de 1 an . Am domiciliul la soțul ,dacă eu părăsesc domiciliu cu copilul exista posibilitatea sa ii fie încredințat lui ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor Melania17 Melania17 Buna ziua! Ma puteti lamuri in legatura cu intelesul termenilor de custodie comuna si incredintare minor? Care este diferenta si daca au acelasi inteles!? M-am ... (vezi toată discuția)