avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate

Buna ziua! In cazul in care exista un proces inceput pt dezbaterea unei succesiuni, iar acest proces este suspendat pana se rectifica titlul de proprietate in cauza, se considera ca acest titlu de proprietate este intrat in circuitul civil acum cand procesul este suspendat? Sau abia dupa ce se finalizeaza procesul de dezbatere succesorala se considera ca acest titlul de proprietate este intrat in circuitul civil?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:13, 11 Iunie 2020
Nu titlul intra in circuitul civil ci bunurile cuprinse in el. Aceste bunuri au intrat in circuitul civil, in sensul ca prin act acestea au intrat in patrimoniul defunctului iar daca, teoretic, acesta era in viata, ar fi putut sa dispuna de aceste bunuri. De ce puneti intrebarea? Daca aveti o nelamurire pentru ca in scopul rectificarii titlului le este solicitata succesibililor o declaratie cum ca bunurile nu au intrat in circuitul civil, cata vreme stiti ca defunctul nu a facut nici un act de instrainarea a terenurilor din titlul de proprietate, puteti face aceasta declaratie fara probleme. Dar ea se refera la bunuri si nu la act.
Intreb pt daca se considera ca bunul din titlu este intrat in circuitul civil prin simpla eliberare a titlului atunci rectificarea ar fi pe cale judecatoareaca, in caz contrar fiind pe cale adminsitrativa si aici este nelamurirea mea. Titularul titlului de proprietate este decedat. In timpul vietii nu a facut nicio instrainare. Copii acestuia dezbat acum succesiunea prin instanta, insa procesul este suspendat pana la rectificarea titlului in cauza. Ma intereseaza momentul intrarii imobilului din titlu in circuitul civil, daca prin simpla eliberare a titlului, daca prin iesirea din indiviziune sau care ar fi momentul intrarii in circuitul civil avand in vedere ca procesul dezbaterii succesiunii este suspendat pana la rectificare. Si care ar fi si textul de lege care ar prevedea acest lucru?
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
AlbertCaf, utilizator
In speta dvs, intrarea in circuitul civil s-ar fi produs la momentul la care defunctul ar fi instrainat una din suprafetele de teren cuprinse in titlul de proprietate. Daca toate suprafetele de teren cuprinse in titlu se afla in continuare in patrimoniul defunctului, acestea nu au intrat in circuitul civil.
Asta voiam sa stiu. Va multumesc frumos! Dar imi puteti da si un text de lege care sa faca referire la acest lucru?
Din pacate nu va pot ajuta.
Texte oarecum incidente sunt
art. 1229 Cod Civil
Bunurile care nu sunt în circuitul civil
Numai bunurile care sunt în circuitul civil pot face obiectul unei prestaţii contractuale.
si
art 27, alin. 2 indice 2 din legea 18/1991
În cazurile în care s-au emis titluri de proprietate în mod abuziv altor persoane decât foștii proprietari iar aceștia dețineau, la acel moment adeverințe de proprietate și aveau posesia terenului, comisiile de fond funciar vor revoca titlurile emise cu încălcarea legii, dacă acestea nu au intrat în circuitul civil. Dacă respectivele titluri de proprietate au intrat în circuitul civil prin acte de vânzare-cumpărare sau în alt mod, fostul proprietar se va adresa justiției pentru constatarea nulității absolute a titlului respectiv potrivit prevederilor art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

O definire epxresa a intrarii/aflarii in circuitul civil a unor bunuri nu am reusit sa gasesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circuit civil adema1980 adema1980 Buna ziua, Am o nelamurire legata de ceea ce inseamna intrarea unui bun in circuitul civil, mai precis: - CJFF dintr-un oras a dat o hotarare care stipuleaza ... (vezi toată discuția)
Circuit civil adema1980 adema1980 Buna ziua, Am o nelamurire legata de ceea ce inseamna intrarea unui bun in circuitul civil, mai precis: - CJFF dintr-un oras a dat o hotarare care stipuleaza ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate gigelas gigelas Buna ziua, Pe un titlul de Proprietate,emis in baza legii 18/91,figureaza tatal si cei trei copii ai sai (2 frati si o sora). Insa,tatal,era decedat din ... (vezi toată discuția)