avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț. Ieșire ulterioară minor din țară.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț. Ieșire ulterioară minor din țară.

Bună seara,

Momentan nu sunt în țară, i am expus soțului intenția mea de a divorța. După cum era de așteptat nu a reacționat foarte bine.

Motivele pentru care doresc să se întâmple sunt următoarele: am o relație toxică cu soțul, este pus numai pe țipete, urlete, nu se comportă cum trebuie cu copilul. Consumă droguri (cocaină). A început să se ascundă cu acest lucru de mine. Mai avem o persoană, amic de al lui, el consumând marijuana. Nu m a intrebat dacă doresc ca aceasta persoană sa stea cu noi, amicul fiind de etnie. Pana in luna aprilie am stat cu un cuplu. A durat 4 luni de zile. Pana in punctul in care, la o discuție mai aprinsă s au adresat cuvinte nepotrivite, amenințări. Din partea soțului. Către celălalt bărbat. În luna ianuarie ne am mutat de unde stăteam cu acest cuplu. Vreme de 4 luni, cat am stat acolo, eu mergeam 4 ore dus intors pana la scoala unde era copilul inca înscris. Pana sa înceapă pandemia.

Pe scurt, nu mai suport această situație.

La un moment dat s a scăpat, spunând că este interesul superior al copilului de a reveni aici, cu sau fără mine, pentru a urma școala.

Întrebarea mea este: în momentul în care ajungem în țară, eu vrând să nu mă mai întorc cu copilul aici, dorind să rămânem in România, poate ieși cu copilul minor din țară, fără acordul meu? Și o altă intrebare: înregistrări ale răcnetelor lui și fotografii ale drogurilor ar putea constitui dovezi? Așa pe vorbe ar fi cuvântul meu împotriva cuvântului lui. Plus că a început să mi se adreseze cu apelativul dezechilibrată psihic. Există cumva posibilitatea, ca în țară, dacă nu reușesc să îl fac să înțeleagă că doresc divorțul, să sun la poliție pentru a pleca cu copilul, la părinții mei? Sau... până nu se pronunță trebuie să stau la același domiciliu cu el?

În urmă cu 3 ani am depus cerere divorț, ulterior renunțând la acțiune. O datorie pe numele meu la un microcredit, el nu intelegea de ce trebuie plătit. Amenințarea fiind: dacă plătești dau divorț. Am depus eu atunci cerere de divorț.

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
Christinne2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 09:54, 13 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Soțul dvs. nu va putea să scoată copilul din tara fără acordul dumneavostră. Cu privire la înregistrări și la pozele cu droguri, menționez ca acestea vor putea fi depuse la instanta de judecata pentru a se dovedi cele susținute, de cele mai multe ori instanta admite astfel de probe.

Cu privire la stabilirea domiciliului minorului la dumneavostră pana la pronuntarea hot de divorț (în care sa solicitați și stabilire autoritate părintească, program vizitare minor, pensie de întreținere) puteți introduce o cerere de ordonanta președințiala prin care sa solicitați stabilirea domiciliului minorului la dumneavostră pana la momentul pronunțării unei hotarari definitive in dosarul având ca obiect divorțul. Aceasta procedura este una urgenta care se va judeca foarte repede. Însă, hotărârea pronunțată va avea efecte doar pana la pronuntarea unei hotarari in dosarul de divorț.

Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Din momentul în care ajungem în țară el nu mai poate ieși cu copilul minor din țară, fără acordul meu? Ideea este că îmi este teamă de reacția lui. Deși i am spus de aici că nu mai doresc să ne reîntoarcem... reacția de ordin fizic. În cazul acela pot apela la poliție pentru ajutor si pentru a pleca la ai mei?

Vă mulțumesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Da, după ce veți ajunge în tara, soțul dumneavoastră nu va putea iesi cu copilul din tara fără acordul dumneavostră.

Însă, până la momentul pronunțării unei hotarari, atât dumneavostră, cât și soțul dumneavoastra aveți aceleași drepturi asupra copilului. Astfel, pentru ca domiciliul copilului sa poată fi stabilit la dumneavostră, cât mai repede și provizoriu, e necesar sa faceți o cerere de ordonanta presedintiala prin care sa solicitați acest lucru instantei civile. După acest moment sau în același timp sa introduceți și o cerere de divorț prin care sa solicitați atât divorțul, cât și stabilire domiciliu minor, autoritate părintească și pensie de întreținere.

Politia va putea interveni doar daca soțul dumneavostră ia copilul fără acordul dumneavostră, în conformitate cu dispozițiile art. 379 Cod penal:

" Reținerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimțământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredințat minorul potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă."

Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Într-adevar are nevoie de acordul dvs pentru a iesi cu minorul din tara!
Insa, cu privire la acele probe, in principiu nu se admit in civil!
În lumina art. 255 din Cod de Procedură Civilă, coroborat cu art. 341 Cod de Procedură Civilă, benzile de înregistrare a sunetului constituie mijloace materiale de probă admisibile, doar dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri, condiții pe care nu le îndeplinește înregistrarea audio, cât timp a fost realizată fără acordul persoanei înregistrate!
Insa veti obtine divortul administrand proba cu martori!
Nu sunteti obligata sa aveti acelasi domiciliu cu sotul, va puteti exercita liberul arbitru dar ar fi prudent sa solicitati, pe cale de ordonanta presedintiala, stabilirea vremelnica a domiciliului minorului la dvs!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Annna19 Annna19 Buna seara. As vrea sa divortez si am un copil de 5 ani. Sotul nu se ocupa de copil, bea constant, este violent verbal, ma ameninta ca imi ia copilul si ca ma ... (vezi toată discuția)
Program vizită Daniadriana Daniadriana Sunt in divorț și soțul meu vrea la programul de vizitare sa fie o săptămână cu o săptămână. Este posibil că instanța să-i acorde acest ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva Amalia2012antonia Amalia2012antonia Bună seara Am vreo sansa sa castig custodia exclusiva daca fostul sot a fost la inchisoare pt trafic international de droguri si a iesit de cateva luni. ... (vezi toată discuția)