Sunt reprezentant al salariatilor si ma confrunt cu o problema pentru care nu gasesc raspuns. Angajatorul a adoptat urmatoarea regula in ceea ce priveste programul zilnic de lucru. Totalul timpului muncit in fiecare zi este trunchiat la jumatate de ora in jos. Si anume 8 ore si 25 minute lucrate devin 8 ore (--> pierd 25 minute pe care le-am muncit --> muncesc pe gratis). Precizez ca orele suplimentare sunt platite !!! si desfasuram activitate de proiectare in fata calculatorului. Avem program de 8 ore zilnic cu posibilitatea de a ramane peste program cand e nevoie. Faptul ca asa ajungem sa muncim zilnic cateva minute (de la 1 la 29) fara sa fim platiti pt asta nu incalca vreo lege (nu doar o regula de bun simt) ?
Dar 31 de minute sunt o ora, nu? In orice domeniu ce este sub 50% se rotunjeste la 0 si ce este peste 50% se rotunjeste la intreg, asa si programul vostu de lucru. Plata se face la ora nu la fractiuni de ora. Asa sunt toate programele de pontaj electronic. Si ambele parti profita de asta, daca ai "chiulit" 29 de minute nu ti se iauin calcul, figurezi cu program complet, daca ai lucrat 31 de minute suplimentar esti platit 1 h. Deci..
Asta daca am inteles eu bine speta si cele 8h 25' nu sunt prevazute in contract.
In cazul nostru, 8 ore si 31 de minute sunt 8 ore si 30 minute. Cu alte cuvinte tot timpul se taie in jos deci la noi doar se pierde, de castigat nici vorba. Si la o medie de 15 minute pierdute zilnic se acumuleaza 5 peste ore lunar, peste o ora saptamanal. E vreun argument legal cu care sa ma prezint la discutii?
h ore si m minute lucrate intr-o zi devin:
h ore si 30 minute daca numarul de minute m este intre 30 si 59
h ore si 0 minute daca numarul de minute m este intre 0 si 29