avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIA DE SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIA DE SOMAJ

Buna seara, domnule Tudor Valeriu!

Sper ca ma puteti ajuta cu o mare problema. In data de 2 decembrie am semnat decizia de incetare a contractuluide munca cu firma la care lucrez. Pe data de trei decembrie am aflat ca sunt insarcinata. Cei de la firma nu trimisesera actele la ITM. M-au disponibilizat cu art. 65 alin. 1. I-am rugat sa nu trimita actele ca sa pot afla conditiile de intrare in somaj. Legea mamelor spune ca trebuie sa ai 12 luni continuitate ca sa poti beneficia de indemnizatia pentru mama. Eu nu dorec sa raman la aceasta firma ci vreau sa merg pe varianta cu somajul. Avand in vedere ca astazi am 7 saptamani de cand sunt insarcinata, as avea nevoie de o perioada de somaj de 9 luni de zile. Am vazut ca dumneavoastra aveti un rapuns in care specificati ca se adauga cate trei luni perioadelor specificate in lege, dar numai pana la 31 decembrie 2009. Numai pana atunci? Eu trebuie sa ajung la firma sa semnez o noua decizie de incetare a contractului. Mentionez ca lucrez din data de 1 decembrie 2008 si voi termina pe 31 decembrie 2009. Asta este vechimea mea in munca. Sper ca am fost explicita.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 16 Decembrie 2009
1. Daca intrati in somaj pana la 31.12.2009, inclusiv, perioadele de somaj indemnizat, prevazute de Legea 76/2002 se prelungesc cu 3 luni, conform OUG 28/2009. S-ar putea ca Guvernul sa prelungeasca valabilitatea acestei OUG dar deocamdata nu se stie nimic.
2. De altfel, daca intrati in somaj si in timpul acestuia aveti concediu medical, perioada de somaj se suspenda si se intrerupe si se reia dupa concediul medical, de acolo de unde a ramas.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ca sa pot intelege mai bine: daca decizia de incetare este din data de 31.12.2009 atunci ma incadrez intr-o perioada de acordare a somajului timp de 9 luni de zile? Iar actele pentru indemnizatia de somaj trebuie depuse in termen de 30 de zile pentru a avea continuitate? Este un lucru f important: sa am continuitate. Altfel nu pot obtine indemnizatia pentru mama. Si altceva: aveti idee cand ar putea sa se anunte prelungirea OUG-ului? Mai este f putin pana la sfarsitul anului. Va multumesc. Si ma scuzati daca sunt insistenta. Dar imi trebuie toate datele. Pentru a sti cum sa actionez. Sanatate!
1. Asa e cum ziceti dvs. dar nu e bine sa lasati totul pe ultimele zile. Cei de la AJOFM pot invoca multe motive pentru a nu va primi dosarul la timp si riscul este prea mare.
2. Dvs. imi cereti mie sa raspund la intrebari la care nu poate raspunde nimeni pana acum. Deocamdata asteptam sa se formeze un guvern nou pentru ca acesta nu are voie sa dea OUG.
3. Daca aveti posibilitatea sa intrati in somaj e bine sa o faceti acum, mai repede.
Va multumesc tare mult pentru raspunsuri. Maine am sa dau o fuga si pana la somaj si am sa incerc sa semnez decizia de incetare cu ziua de maine sau de poimaine pentru avea timp pana pe 16-17 ianuarie sa depun actele. Va doresc multa sanatate! Ah...in cazul in care semnezi un contract de munca pe perioada determinata angajatorul este obligat sa te anunte k s-a terminat colaborarea ori este de la sine inteles? In contract este specificata perioada de preaviz in cazul concedierii ori in cazul demisiei.
1. Un CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56j din Codul muncii) la data expirarii sale daca angajatorul si angajatul, de comun acord, nu prelungesc acest CIM sau nu i transforma intr-unul pe perioada nedeterminata.
2. Daca perioada determinata este mai lunga atunci se poate ca incetarea CIM sa se faca prin orice mijloc legal (demisie, concediere etc), de aceea sunt trecute in CIM si perioadele de preaviz in caz de concediere si demisie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj 3 luni "bonus" bb_yasmi bb_yasmi stiu ca daca intrii in somaj pana la 31 dec 2009 beneficiezi de 3 luni \"bonus\". nu stiu daca m-am exprmat corect, dar intrebarea mea este: daca esti ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu durata determinata unait unait Buna ziua, Sunt angajat la o firma in baza unui contract de munca cu perioada determinata ( durata -1 an). Problema este ca : - mi se termina contractul ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de somaj? daniela munteanu daniela munteanu Am fost angajata pe o perioada de 2 ani si ceva la o societate; iar de o luna de zile magazinul s-a inchis si contractul meu de munca a incetat potrivit art. ... (vezi toată discuția)