avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperare avans dezvoltator imobiliar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperare avans dezvoltator imobiliar

Buna ziua,

Am semnat un antecontract acum 8 luni cu un dezvoltator imobiliar si am virat un avans de 10000 euro. Din pacate la momentul finalizarii, banca mentionata in antecontract nu a aprobat creditul si nici alte doua banci la care am incercat sa luam credit.
Termnul de finalizare a constructiei a fost 31.05.2019 si este mentionat ca in cazul in care banca nu aproba creditul, vanzatorul este obligat sa restituie avansul(nu se mentioneaza o data) precum si faptul ca in termen de 15 zile calendaistice acesta sa invite cumparatorul sa rezolutioneze antecontractul.
Dezvoltatorul nu ne-a chemat sa reziliem antecontractul si a refuzat sa ne ofere un termen de recuperare a avansului.
Ce masuri legale exista pentru a putea recupera avansul si daca exista vreo masura prin care i-as putea constrange sa returneze avansul?
Mentionez ca antecontractul nu l-am inregistrat in cartea funciara si nu stiu daca mai am aceasta posibilitatea avand in vedere ca antecontractul a fost semnat in octombrie 2019 si ca in urma rezolutionarii eu sunt obligata sa solicit radierea din cartea funciara. ( rezolutiunea nu a avut loc deoarece vanzatorul nu a dorit acest lucru).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 14:32, 15 Iunie 2020
Dupa cum ati intuit si dvs, trebuie sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea avansului.
Va sfatuiesc sa faceti acest lucru cat mai urgent deoarece riscati ca dezvoltatorul sa devina insolvent sau sa vi se prescrie dreptul de a mai solicita restituirea avansului.
Dezvoltatorul o sa fie obligat sa va restituie si cheltuielile de judecata, motiv pentru care va sfatuiesc sa contactati un avocat.
Trebuie sa mergeti cu contractul la avocat pentru a fi analizat.
Procesul se va desfasura in baza contractului.
În ipoteza indezirabilă în care nu veți ajunge la un consens, va trebui să intentați o acțiune, solicitând restituirea avansului; apreciez că aveți șanse să vi se admită, întrucât se conturează imposibilitatea obiectivă de a incheia contractul de vanzare- cumparare, având ca sorginte cazul fortuit generat de refuzul
Bancii de a vi se acorda creditul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans credit imobiliar CristinaOanaT CristinaOanaT Buna ziua, Am facut un antecontrat pentru un imobil in valoare de 38000 euro pentru care am platit proprietatului avansul de 5700 euro in urma incheierii ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare apartament prin prima casa constanta2009 constanta2009 In data de 19.04.2012 am incheiat la notariat un antecontract pentru cumpararea unui apartament prin Programul \"Prima Casa\" si am achitat vanzatorului ... (vezi toată discuția)
Anulare antecontract ramonel78 ramonel78 actul intocmit nu are nici o valoare prin care vanzatorul e de acord sa anuleze antecontract si isi ia angajamantul sa-mi restituie suma? Mai mult cum se ... (vezi toată discuția)