avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... contract de munca si contract de agent/mandat cu ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

contract de munca si contract de agent/mandat cu aceeeasi entitate juridica?

Cazul unui broker de asigurare
Este posibil ca aceeasi persoana sa fie si angajat si agent-PFA la acelasi broker?
Daca da, in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 22:19, 21 Decembrie 2009
De ce ziceti ca nu sunt activitati diferite?

Directorul unui broker este angajat cu contract individual de munca si are niste atributii prinvind conducerea si organizarea activitatii societatii, stabilite prin fisa postului. Agentul este o persoana care actioneaza in numele si pentru broker in baza unui contract de mandat, in vederea incheierii de polite de asigurare.

Consider ca nu exista o lege care sa interzica un cumul al celor doua functii. Singurul care ar putea-o face este patronul brokerului prin regulamentul intern.
Pentru ca ar exista un conflict de interese aici, el ar fi si in pozitia de celui care organizeaza activitate, cum spuneti, si in pozitia de subordonat. Or el pentru asta primeste un salariu din activitatea dependenta, pentru a organiza, printre altele, daca nu cumva in principal, activitatea de vanzare. Deci, el este platiti o data ca agent de vanzare si a doua oara pentru supervizarea aceleiasi activitati.
Ganditi-va la situatia, deloc izolata, cand directorul primeste bonus, comision sau cum l-o denumi, pentru rezultate, care in general sunt sau cifra de afaceri sau profit, care este o rezultanta a acesteia. Adica, o data are comision direct din vanzare ca agent si o data indirect din aceeasi vanzare, ca director. Este o incompatibilitate aici pe care nu stiu in termeni juridici cum sa o explic, am precizat ca nu am astfel de studii, cineva cu pregatire juridica ar face-o foarte usor. Am in schimb o indelungata experienta in asigurari pe parte economica si va garantez ca nu este posibil. E ca si cum sefului serviciului administrativ, angajat, ii incheiati si o conventie civila sa repare ceva prin firma.
Dvs. plecati de la premiza ca este un cumul de functii, ori cumul de functii nu poti avea decat in cadrul aceleiasi relatii contractuale, contract de munca spre exemplu. Aici este vorba ca aceeasi persoana presteaza aceeasi activitate, incheind doua contracte diferite.
Eu am pus interbarea mai mult sa ma lamuresc daca o aceeasi persoana poate fi in doua relatii contractuale cu o entitate juridica. Am concluzionat ca este posibil atata timp cat activitatile prestate sunt absolut complet diferite, nu se intersecteaza, nu se suprapun in niciun punct. Desi nici asa nu mi se pare cuser!
In plus, as fi vrut sa inteleg cum si de ce, care-s reglementarile care se aplica ca pe viitor sa pot judeca diversele situatii aparute.
Cum am spus si in interventia anterioara ceea ce ati descris dumneavoastra poate fi considerat conflict de interese, dar decizia trebuie sa fie a celui ce ar putea fi afectat si anume patronul afacerii. Daca acesta considera ca are de castigat ca directorul sau sa fie si agent, legea, in mod normal, nu are de ce-i interzice si chiar nu am cunostinta de o astfel de interdictie (intre ce astept eu de la lege si ce se legifereaza e o mare diferenta, dar asta-i alta poveste).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa in asigurari ggrama ggrama Ca si PFA pot sa prestez servicii de asigurare pentru mai multe societati de asigurare ? sau numai pentru una ? (vezi toată discuția)
Adaugare coduri caen refuzat de onrc dyna_dyanna dyna_dyanna Buna ziua M-am intalnit cu o situatie care imi da de gandit.Va rog sa ma lamuriti. Am fost la Registrul Comertului; unde am solicitat sa imi adauge noi ... (vezi toată discuția)
Tip de firma pentru activitatea de brokeraj in asigurari mknashu mknashu Ma ocup de brokeraj in asigurari ca si PFI deocamdata, dar as dori sa-mi deschid o firma. Nelamurirea mea este , ce fel de firma : PFA , I.I. sau SRL. Eu as ... (vezi toată discuția)