Bună ziua,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Va expun situația pe scurt. Din data de 15.01.2019 pana în data de 28.10.2019 am lucrat la o companie CIM perioada nedeterminata, apoi din 5.11.2019 pana în 15.01. 2020 la o alta firmă cu CIM, perioada nedeterminata, perioada de proba 90 de zile. Nu mi - am dat demisia, am menționat pe 14 ianuarie ca sunt insarcinata și de pe 15. 01.2020 mi s a comunicat telefonic sa nu mai merg la serviciu ca se descurca și fără mine, nu am primit notificare scrisa de încetare din partea angajatorului și nici eu de asemenea nu am trimis una. Am cerut acum decizia de încetare a Cim și este în baza art. 31.alin 3. Nu ma înțeleg cu cei de la Casa de Asigurări, nu știu dacă legal pot beneficia de indemnizatie concediu maternitate sau nu. Cum pot demonstra ca mi - e imputabila sau nu... Decizia de încetare a Cim?!
Daca decizia de a inceta contractul de munca a apartinut angajatorului atunci nu au cum sa va imputa dvs. acest fapt.
Cititi in OUG 158/2005 capitolul ce se referă la acest concediu, acolo gasiti un articol care spune ca beneficiati de acest concediu maternal daca contractul de munca nu a incetat la initiativa dvs.
Daca nu va intelegeti cu cei de la Casa judeteana faceti o sesizare la CNAS.
art.32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.
Art. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate. (2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(la 04-11-2014, Alin. (2) al art. 23 a fost modificat de pct. 4 al art. V din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 68 din 21 octombrie 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 803 din 4 noiembrie 2014. )
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.